Skocz do zawartości

Zbiornik serwisowy

Perceptron
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Pany

Jak podłączacie alternatywnie paliwo do bandyty podczas prac np przy gaźnikach?

Podczas testów swojego wakuometru wymyśliłem, że za zbiornik posłuży ten od zwykłego opryskiwacza ciśnieniowego, położony wyżej od motocykla. Niestety przy robieniu podciśnienia na wężyku własną gębą degustowałem trochę 95...
Zbiornik działał, ale dosyć kiepsko, no i głupio potem siedzieć przy grillu i bekać oktanami...niesmak pozostał😅

Macie jakieś sprawdzone patenty?

Wiem, że można podłączyć normalny zbiornik dłuższym wężykiem i kranik przestawić na PRI, ale ten też musi być wyżej, a jest zdecydowanie mniej poręczny.

Ja sobie zrobiłem tak, że wziąłem półlitrową butelkę, dno odciąłem, aby zrobić lejek, w korku zrobiłem dziurę, skręciłem z butelką i skleiłem z gumową rurką, o średnicy takowej z motocykla, potem tą rurkę od zewnątrz zaizolowałem taśmą specjalną, do gumowej rurki wsadziłem mniejszą gumową rurkę, obie zabezpieczyłem opaską skręcaną.

Taki wynalazek  przepuszczam przez kierownicę, przez co sztywność gumy trzyma butelkę w pionie, przewód wsuwam w przewód od gaźników i też skręcałem opaską.

Wizualizacja:

lejek.thumb.png.04fa50cd65dd96ff51db5f69f12923d3.png

Picasso.🤣

Będę mieć chwilę, to zejdę do piwnicy i pokażę faktycznie, jak to wygląda.

Tak wygląda to dziwo.

1660243898191.thumb.jpg.1f3ce776d65f0f245af06e57e725b723.jpg

Ważne, że działa, a duża pojemność pozwala na dłuższą zabawę w synchronizację, jak coś się porypie.

Edytowane przez maniomen
  • Upvote 2

Chodzi normalnie na tym co ma w komorach, jak czuję, że mu braknie to dolewam z butelki do lejka wetkniętego w wężyk (tak co pół minuty ok). Na youtubach ludzie różne dziwne konstrukcje wymyślają, ale silnik stosunkowo długo potrafi pracować bez podpiętego baku do gaźników.

Tak, ale synchronizacja to raczej dłuższa zabawa. A jak zaczyna brakować paliwa w komorach to i silnik najpierw pracuje niestabilnie to i odczyty się psują.

W dniu 12.08.2022 o 13:20, Perceptron napisał:

Tak, ale synchronizacja to raczej dłuższa zabawa. A jak zaczyna brakować paliwa w komorach to i silnik najpierw pracuje niestabilnie to i odczyty się psują.

jesli jest prawdlowo zrobiona regulacja luzow , dobrze umyte gazniki w myjce i ustawiona mieszanka to synchro trwa 30 sekund , dlatego mowie ze strzykawka 100 w zupelnosci wystarcza nawet na regulacje mieszanki , sam lejekna synchro wystarczy az nadto