Skocz do zawartości

Bandit - wymiana pompy hamulcowej na inną.

pawllaq
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę odświerzam ten temat.

Jestem po wymianie/regeneracji calego układu hamulcowego (pompa, pompa abs, przewody, zaciski, tłoczki i klocki) w moim bandycie i był mocno uparty jeśli chodzi o odpowietrzanie ale w końcu hamuje jak należy.
Moją wątpliwość budzi fakt, że nadal jestem w stanie dociągnąć klamkę hamulca do manetki - czy tak powinno być? Podczas jazdy nie miałem potrzeby tak mocno dociskać bo od połowy już hamowanie jest bardzo skuteczne i prawdopodobnie dalsze dociskanie skończyłoby się zerwaniem przyczepności lub fikołkiem.
Jak jest w waszych bandziorach z ABSem?

7 godzin temu, pawllaq napisał:

Trochę odświerzam ten temat.

Jestem po wymianie/regeneracji calego układu hamulcowego (pompa, pompa abs, przewody, zaciski, tłoczki i klocki) w moim bandycie i był mocno uparty jeśli chodzi o odpowietrzanie ale w końcu hamuje jak należy.
Moją wątpliwość budzi fakt, że nadal jestem w stanie dociągnąć klamkę hamulca do manetki - czy tak powinno być? Podczas jazdy nie miałem potrzeby tak mocno dociskać bo od połowy już hamowanie jest bardzo skuteczne i prawdopodobnie dalsze dociskanie skończyłoby się zerwaniem przyczepności lub fikołkiem.
Jak jest w waszych bandziorach z ABSem?

jak mozesz zerwac przyczepnosc majac abs ? a tym bardziej zrobic fikolka po to jest abs ze awaryjnie dajesz klamke w opor i sie nie martwisz 

jak mozesz zerwac przyczepnosc majac abs ? a tym bardziej zrobic fikolka po to jest abs ze awaryjnie dajesz klamke w opor i sie nie martwisz 
Da się, uwierz mi jestem tego żywym przykładem 🫣 tylko drobny szczegół jest taki, że miałem go źle podłączony

Wysłane z mojego Realme GT2 przy użyciu Srapatapatalka

Jaką pompę hamulcową masz teraz , napisałeś że wymieniłeś . U mnie prędzej kleksa zrobisz niż dociągniesz klamkę do manetki 😂 nie mam oplotu ale hamuje jak należy i nie jest to pompa od 1250 :p:

38 minut temu, Ragor napisał:

Da się, uwierz mi emoji23.png jestem tego żywym przykładem 🫣 tylko drobny szczegół jest taki, że miałem go źle podłączony emoji23.png

Wysłane z mojego Realme GT2 przy użyciu Srapatapatalka

a ja wlasnie na twoim testowalem jak byl u mnie i sie nie da jakjest wszystko dobrze :D

On 5/31/2023 at 7:46 PM, kwinto59 said:

Jaką pompę hamulcową masz teraz , napisałeś że wymieniłeś . U mnie prędzej kleksa zrobisz niż dociągniesz klamkę do manetki 😂 nie mam oplotu ale hamuje jak należy i nie jest to pompa od 1250 :p:

Pompa jest od DLa 650 - bardzo możliwe, że jest identyczna z tą co miałem ale nieco mniej zmęczona.
Masz ABS?

Powiem szczerze, że mam już lekko dosyć tego motocykla, spędził absurdalną ilość czasu u mechaników, pochłonął jeszcze bardziej absurdalną ilość pieniędzy i fakt, że nadal nie jest w 100% tak jak powinno zalamuje mnie.

On 5/31/2023 at 6:59 PM, benywariat said:

Nie jestem ekspertem ale o ile się orientuję to bez zerwania przyczepności i zatrzymania koła ABS się nie załączy.

7 godzin temu, pawllaq napisał:

Pompa jest od DLa 650 - bardzo możliwe, że jest identyczna z tą co miałem ale nieco mniej zmęczona.
Masz ABS?

Powiem szczerze, że mam już lekko dosyć tego motocykla, spędził absurdalną ilość czasu u mechaników, pochłonął jeszcze bardziej absurdalną ilość pieniędzy i fakt, że nadal nie jest w 100% tak jak powinno zalamuje mnie.

Nie jestem ekspertem ale o ile się orientuję to bez zerwania przyczepności i zatrzymania koła ABS się nie załączy.

a wiesz od czego jest abs ?wlasnie od rego zeby nie zrywac przyczepnosci i zachowac mozliwosc kierowania , zawsze maja abs walimy hebeldo konca przy awaryjnym od tego on jest 

On 6/5/2023 at 5:04 PM, benywariat said:

a wiesz od czego jest abs ?wlasnie od rego zeby nie zrywac przyczepnosci i zachowac mozliwosc kierowania , zawsze maja abs walimy hebeldo konca przy awaryjnym od tego on jest 

Wiem od czego jest ABS, wiem jak działa i wiem jakie warunki muszą zaistnieć aby się załączył. Szczerze nie chce mi się kontynuować tej rozmowy bo do niczego nie prowadzi i nie tego dotyczy wątek.

Czy jest ktoś na forum kto może pomóc?

1. Czy w bandicie z ABSem da się dociągnąć klamkę do manetki? Do tej pory w motocyklach, z którymi miałem doczynienia coś takiego było niemożliwe lub bardzo trudne.

2. Jeśli nie powinno się dać, czy wiecie kto w trójmieście lub okolicach umie ogarnąć ten temat?

17 minut temu, pawllaq napisał:

Wiem od czego jest ABS, wiem jak działa i wiem jakie warunki muszą zaistnieć aby się załączył. Szczerze nie chce mi się kontynuować tej rozmowy bo do niczego nie prowadzi i nie tego dotyczy wątek.

1. Czy w bandicie z ABSem da się dociągnąć klamkę do manetki? Do tej pory w motocyklach, z którymi miałem doczynienia coś takiego było niemożliwe lub bardzo trudne.

2. Jeśli nie powinno się dać, czy wiecie kto w trójmieście lub okolicach umie ogarnąć ten temat?

Czy aby na pewno wiesz?

Czy jest? Właśnie krytykujesz podpowiedzi jednego z tych którzy pośrednio odpowiadają na Twoje pytanie. Niestety nie rozumiesz odpowiedzi więc... 

Ad.1

Fabrycznie tak.

Ad2.

czy powinno już opowiedziałem. Kto naprawi?  Nie wiem.

Edytowane przez subsd
  • Upvote 1

nie znam się, ale się wypowiem :)

Generalnie jest taka możliwość, że będziesz mógł docisnąć klamkę do końca. Nie oszukujmy się ale ani bandit ani vstrom nie maja jakiś spektakularnych układów hamulcowych (miałem i 1 i 2 więc wiem). Jeśli wymieniałeś praktycznie wszystkie elementy składowe układu to możliwe, że mimo iż skuteczność hamowania wzrosła  to nadal układ może nie być dobrze odpowietrzony, dotyczy to w szczególności pompy ABS dlatego klamka działa w tak szerokim zakresie. Ja osobiście nigdy nie miałem tak, że klamka sięgała do manetki nawet przy najbliższym ustawieniu klamki.  Podjedź do kogoś kto się zna i zbobaczy co i jak bo z hamulcami nie ma żartów. 

PS.  Zanim znowu będziesz kogoś obrażać na forum to zastanów się 2 razy i przeczytaj ze zrozumieniem odpowiedź. @benywariatpomógł już nie jednemu bo na mechanice zna się jak mało kto. 

Zrób tak : na minimum noc odkręć dekiel zbiorniczka a na klamkę załóż trytkę i zaciągnij , następnie sprawdź i jak nie będzie efektu jeszcze raz odpowietrz.

• Upvote 1

58 minutes ago, kwinto59 said:

Zrób tak : na minimum noc odkręć dekiel zbiorniczka a na klamkę załóż trytkę i zaciągnij , następnie sprawdź i jak nie będzie efektu jeszcze raz odpowietrz.

Stał tak tydzień i nic nie dało niestety.

1 hour ago, kaniosz said:

nie znam się, ale się wypowiem :)

Generalnie jest taka możliwość, że będziesz mógł docisnąć klamkę do końca. Nie oszukujmy się ale ani bandit ani vstrom nie maja jakiś spektakularnych układów hamulcowych (miałem i 1 i 2 więc wiem). Jeśli wymieniałeś praktycznie wszystkie elementy składowe układu to możliwe, że mimo iż skuteczność hamowania wzrosła  to nadal układ może nie być dobrze odpowietrzony, dotyczy to w szczególności pompy ABS dlatego klamka działa w tak szerokim zakresie. Ja osobiście nigdy nie miałem tak, że klamka sięgała do manetki nawet przy najbliższym ustawieniu klamki.  Podjedź do kogoś kto się zna i zbobaczy co i jak bo z hamulcami nie ma żartów. 

PS.  Zanim znowu będziesz kogoś obrażać na forum to zastanów się 2 razy i przeczytaj ze zrozumieniem odpowiedź. @benywariatpomógł już nie jednemu bo na mechanice zna się jak mało kto. 

Problem w tym, że motocykl jeździ już 2 rok po "kimś kto się zna" z polecenia. Za każdym razem opisuję problem i spotykam się usmiechem, "damy radę", "ogarniemy", po czym próby dojścia do ładu trwają kilka miesięcy, pochłaniają kupę kasy a efektów brak.

@benywariat

Jesli Cię obraziłem, przepraszam. Nie miałem takiego zamiaru, chciałem tylko uciąć teoretyczną batalię o tym jak działa ABS ale jak widać mi się nie udało. Zatem napiszę jakie jest moje rozumienie tego co napisałem w związku z ABSem.

Aktywacja systemu ABS następuje po wykryciu znaczącej (jakiej to pewnie producent wie) róznicy prędkości obrotowej kół. Co w praktce oznacza, że przednie koło straci przyczepność (choćby na chwilę) lub tylne się uniesie a może obie sytuacje na raz.

System ABS w takim wypadku, w krótkich interwalach, będzie wycofywać częśc płynu hamulcowego i tłoczyć go ponownie do momentu aż prędkość obrotowa kół się wyrówna.

Jeśli jest to błędne rozumienie napisz na priv, ale proszę nie kontunuujmy tego wątku tu.

12 godzin temu, pawllaq napisał:

1.Pytanie jak łatwo się da. Bo się da :)

2. Czy jak pompujesz klamką też się da dociągnąć czy trudniej ?

Może być uszkodzona pompa ABS. Ale to takie wróżenie z fusów na odległość.

• 2 weeks later...
On 6/7/2023 at 10:58 AM, Tomek said:

1.Pytanie jak łatwo się da. Bo się da :)

2. Czy jak pompujesz klamką też się da dociągnąć czy trudniej ?

Może być uszkodzona pompa ABS. Ale to takie wróżenie z fusów na odległość.

Opór na klamce jest znacznie lepszy niż jeszcze 2 miesiące temu ale 2 palcami jestem w stanie dociagnąć ją do manetki. Pompowanie klamką nie przynosi żadnego efektu.

Co do pompy, nie wiem. Sprawdzałem na kostce przy niewielkiej prędkości i wygląda na to, że ABS działa poprawnie.