Skocz do zawartości

Czujnik luzu

Nico851
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku na zlocie przy moim "różowym" bandicie stwierdziliśmy że przyczyną psikusów jest źle działający czujnik luzu , a mianowicie nie reagował rozrusznik tzw. pierdalnięcie energicznie kosą pobudzało elektrykę. Ja obstawiałem czujnik kosy ale niestety to wina czujnika luzu. Tarczka czujnika była tak wyhuśtana że dawała mylny komunikat , po regeneracji zaraz po zlocie to zrobiłem i ani razu problem się nie pojawił - nie trzeba było kosą napierdalać czyli sam czujnik coś do "rządzenia" rozruchem ma. Wyświetlacz biegów też mam taki z alli i tak jak Kazmir napisał czujnik musi działać aby wyświetlacz prawidłowo wyświetlał biegi. Przy szwankującym czujniku luzu były anomalia wyświetlania  , głupiał . Kupując używany masz widok tarczki czy ma luz a jeżeli go ma to do regeneracji przed montażem( na filmiku masz pokazany luz) i naprawa wykonana pozwoli na prawidłowe działanie a dzięki Kazkowi wiemy że jest to możliwe i działa. Maniek można kupić drogie w choooj wyświetlacze np. https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-biegow-healtech-gipro-suzuki-czerwony-12548384258  i tak samo tanie https://allegro.pl/oferta/uniwersalny-czerwony-led-cyfrowy-wskaznik-biegow-w-12175503290?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_pmax&ev_campaign_id=17997574267&gclid=CjwKCAjwh4ObBhAzEiwAHzZYU_8XQxtb3VAweqx9U04XOI4ktfwtjb1gbRmM3-5r6rNqY0l5eeqtrxoCtF8QAvD_BwE

Do wyboru do koloru 😁 a i tak będą pokazywać to samo .

• Upvote 1

Problemem  w tym czujniku, jak wiesz jest bardzo małe pole styku odpowiedzialnego za bieg "luz" 0

U mnie nie paliła się kontrolka "luzu" w zestawie, albo były jakieś stany pośrednie fałszywe.

Główną niedogodnością IMHO jest brak sygnalizacji właśnie biegu "0" Ciągłe stawanie pod światłami w mieście i brak ten kontroli jest upierdliwe. Dochodzi częsta zmiana biegów, a w wypadku "wodniaka" jest ich 6.  

Zdecydowanie mniej jest problemów w trasie.

1 godzinę temu, kwinto59 napisał:

że przyczyną psikusów jest źle działający czujnik luzu , a mianowicie nie reagował rozrusznik

Jak najbardziej, bo obwód załączania przekaźnika rozrusznika jest "usiany szeregowo przeszkodami" kosa , klamka sprzęgła, czy luz w sb.

1 godzinę temu, kwinto59 napisał:

Tarczka czujnika była tak wyhuśtana że dawała mylny komunikat

To tez jest ciekawy temat. Dlaczego tarczka ma fabrycznie taki kształt? To raczej  zwiększa luz. O co chodzi? Domyślam się, ale to tylko domysły 😉

Tak, czy siak w zimę trzeba będzie może pogłówkować nad ta konstrukcją🤨

kółko wym.JPG

Edytowane przez Kazmir

W sumie jak Kazek dal opis naprawy (zmieniłem tylko sposób rozebrania) to więcej już się nad tym nie zastanawiałem a wcześniej jak fiksował , "pisgałem" kosą , killswitchem itd. a bywał czas że nic się nie działo , kręcił za każdym razem lub na odwrót dawał oznaki raz za razem . Zrobione i działa u Duńczyka też 😁

Panowie podpowie ktoś czy ten czujnik będzie pasował? Jest identyczny jak ten którego szukam...Piszę ze pochodzi z suzuki gsr 600 czy one mogą się czymś różnić oprócz wyglądu? https://zapodaj.net/037d1266ffa0b.jpg.html

Na pewno identyczny wymiarami?  Na aukcjach te czujniki nie widzę, żeby były podane jako pasujące do obydwu moto.  Mogą mieć jeszcze różne wartości choć w to akurat wątpię. 

Wygląda na odpowiedni , powinien banglać jeżeli jest sprawny. Kazek Suzuki chyba jest bardziej uniwersalne więc różnic nie powinno być.

Edytowane przez kwinto59

Ten tutaj oryginał kosztuje 430 zł https://zapodaj.net/5e045a3a57724.jpg.html

I jest odpowiedni do mojego modelu. A ten który pokazałem w poście wyżej z wyglądu różni się tylko kolorem kostki, nawet kolor kabli się zgadza... 

Kolego kazek o które głównie wymiary się rozchodzi? To może uda mi się je zdobyć... 

Sprawdź średnicę i rozstaw śrub.  Mnie dziwi, że te części nie są podawane jako kompatybilne przez sprzedawców tych czujników. Trzeba by sprawdzić po numerze części.  Zastrzegam , nie twierdzę, że nie będą pasować, po prostu sprawdź dokładnie bo szkoda kasy gdyby coś nie halo było. 

Edytowane przez kazek

37 minut temu, kazek napisał:

Sprawdź średnicę i rozstaw śrub

....i jeszcze wartość rezystorów na poszczególnych biegach, bo to nie tylko pokazywanie biegów, ale też sygnał dla ECU, jak ma być "wysterowany" silnik na różnych biegach.

• Upvote 1

Tego raczej właściciel czujnika to mi nie sprawdzi handluje używanymi częściami i nie wierzę że jest na tyle kompetenty aby to zrobić. Czujnik u niego 130 zł więc najwyżej będę w plecy. Ale w poniedziałek mi ma podesłać wymiary o które prosiłem i ewentualnie jakieś numery jeżeli będą widoczne. Tyle to może sprawdzić. 

Pytanie ile ten sprzęt miał nalatane przed wyjęciem tego czujnika.  Jak ponad 20 tyś to może nadawać się już też do regeneracji.  Loteria....

Tego to chyba nikt nie wie ile miał przebiegu. To że loteria to wiem ale przynajmniej było by co regenerować bo mój już jest po regeneracji i nadaje się do kosza... Najwyżej wyślę któremuś z kolegów do regeneracji może milionów nie krzyknął... 😉😉 wydaje mi się że dostałem taką propozycję kiedyś na forum... 

Ewentualnie przemyślę sprawę i przez zimę nazbieram na nowy😁😁 chociaż boli ta kwota ale temat by się raz na zawsze zakończył... 

Kazek wnioskuję że ten link odpowiedział na moje pytanie, tylko mam jedno ale, gość kupił czujnik wizualnie taki sam jak miał, ale miał wyświetlacz biegów seryjnie i ten właśnie wyświetlacz mu szwankuje a reszta wydaje się ze działa ok tzn kontrolka N. Tutaj chodzi głównie o tą kontrolkę bo ja nie mam seryjnie wyświetlacza biegów, może w przyszłości jak założył bym wyświetlacz taki jak koledzy wyżej pisali to pewnie by były jakieś problemy. Nie wiem zresztą co o tym myśleć już... Takie gówno a drażni😁

Gość ma, miał generalnie taki Moto z takim silnikiem jak ty tylko trochę w innej "budzie" z oryginalnym wyświetlaczem biegów.  Ty założysz i generalnie będziesz jeździł ale eku będzie podawał inną mapę niż powinien na każdym biegu.   Możesz nawet tego nie odczuć w użytkowaniu, no "ale" .  😊   Lepiej Ci to pewnie by @Kazmirwytłumaczył. Generalnie ja bym odpuścił temat i szukał od bandita . Szukaj taniego z założeniem, że do regeneracji lub odkładaj kasę i nowy. Takie jest moje zdanie.  Półśrodki to ćwierć rezultatu 😊

Kazek przekonałeś mnie😁😁 i tak prawie zima więc chyba nie będę bawił się w tzw druciarstwo😉 opróżnie skarpety i kupię nowy😂😂 a na wiosnę dołożę jeszcze wyświetlacz biegów i będę miał pewność ze będzie to wszystko śmigać tak jak powinno😁