Skocz do zawartości

Bandit 600 Czy czyścić/ruszać gaźniki po 12 latach ?

Rafał S.
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Swojego bandita 600 mam ponad 12 lat i nigdy nie robiłem nic z gaźnikami. I tak się zastanawiam czy na siłę je rozbierać i czyścić, ponieważ nie czuje takiej potrzeby. Motocykl równo oddaje moc na 6 biegu w całym zakresie nic się nie zastanawia I nie przerywa , pali bez problemu nawet po zimie (z 6 sekund kręcenia zawsze) . Vmax licznikowy ok 220Spalanie też na zadawalajacym poziomie (5,5 - 6,5). Kolor swiec jasny szary. Jeżdżę na dodatkach do paliwa zawsze (liqui moly) i mam założony filtr paliwa. Czasem na zimę stabilizator do paliwa dodam. I tak kurcze mam duże wątpliwości czy jest sens się męczyć zwłaszcza że ostatnio czas też już nie pozwala wogóle jeździć, tylko wokół komina. Nie mam prawa narzekać na motocykl.

Edytowane przez Rafał S.

Właśnie zapomnialem dwa razy synchro robiłem.

Dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez Rafał S.

Na zimę paliwo z gaźników nie spuszczane? Te dodatki do paliwa to jakieś cudo jak tam nie ma jeszcze galarety😄

Chyba, że regularnie przepalasz?

Edytowane przez Perceptron

Kiedyś spuszczałem ale dużo zabawy, potem odpinałem podciśnienie od kranika i wypalałem bene w gaźnikach. Teraz stoi cały czas w ciepłym w zimie to już przestałem bawić się w ogóle. O dziwo śmiga bez problemu.

No to ciekawe jak to tam w komorach pływakowych wygląda. Ale tylko dla ciekawskich...

Jak napisano, jak działa wszystko git to lepiej nie ruszaj 😅

Pewnie masakra ale, że leży nisko to jeszcze śmiga.  Cieszę się poprostu bez awaryjną jazdą już tyle czasu, że nie będę zły na niego jak coś zassie z komory

Dla ciekawskich stosowałem raz to https://liquimoly.sklep.pl/421-motorbike-stabilizator-benzyny-025l.html

A potem LIQUI MOLY w Niemczech mi to odradził i do Bandziorka kazali to lać na zimę https://liquimoly.sklep.pl/541-dodatek-do-samochodow-hybrydowych-025l.html 🤣

komory skrajne można dość łatwo odkręcić o ile śruby są ok, można sprawdzić kontrolnie jedną/dwie komory

2 minuty temu, bald napisał:

komory skrajne można dość łatwo odkręcić o ile śruby są ok, można sprawdzić kontrolnie jedną/dwie komory

Jak gaźniki 12 lat nie wyciągane to zaraz będą i krócce do wymiany, bo zesztywniałe.

Chyba, ze da radę to zrobić bez wyciągania gaźniorów ?🤔

no komory odkrecic bez wyciagania  gaźników, wszystko na moto, ja mam śruby imbusowe w komorach i łatwo idzie, oryginalne na krzyżaka może być ciężko jak poobrabiane

Oryginalne wszystko, więc bez wyjmowania nie ma szans pewnie. Nie zamierzam ruszać do puki nie zacznie się coś dziać. Druga sprawa wątpię żeby dodatki pozwalały aż tak się utleniać i tworzyć takie osady benzynie.

Edytowane przez Rafał S.

13 godzin temu, Rafał S. napisał:

Oryginalne wszystko, więc bez wyjmowania nie ma szans pewnie. Nie zamierzam ruszać do puki nie zacznie się coś dziać. Druga sprawa wątpię żeby dodatki pozwalały aż tak się utleniać i tworzyć takie osady benzynie.

Zdziwił byś się :)

Zostaje taki ciemny osad.

Ja profilaktycznie co 2 lata wyciągam i czyszcze komory pływakowe.

Ale jak 12 lat nie ruszałeś, to może być potem kłopot. Króćce, uszczelki. O odkręceniu śrub nawet nie wspominam :)

20220527_191148.jpg20220527_190403.jpg20220527_190356.jpg20220527_193435.jpg

No masz w zupełności rację. Ale wiem że u mnie skończy się to całkowitym remontem i ustawianiem gaźników bo nie. Lubię robić połebkach . A nie chce ich ruszać bo teraz jest idealnie i jeździ się super. Boję się że potem już do tego nie wrócę. Po drugie jak napisałem mam głupia nadzieję że dodatki do paliwa oraz filtr nie pozwalają na tworzenie się aż takich osadów albo chociaż ogranicza ich powstawanie. 

A jak sądzicie wypalać paliwo z gaźników na zimę czy lepiej nie jak tam zarypane całe takim osadem jest.

Edytowane przez Rafał S.