Skocz do zawartości

[Interkom] Midland BT Next Pro

Perceptron
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

image.thumb.jpg.1df0f6a59b5111bcff98638ae0ac84f9.jpg

Po prawie 2 latach użytkowania Ejeas E6 jako interkomu, postanowiłem zmienić to urządzonko na coś poważniejszego. Interkom wykorzystuje w wiekszości do słuchania muzyki/radia, potem do nawigacji, a najrzadziej do rozmów telefonicznych. Z innymi interkomami obydwu urządzeń jeszcze nie parowałem.

Do największych wad Ejeas-a zaliczałem brak dzwonka w słuchawce i automatyczne odbieranie rozmów oraz brak jakichkolwiek udogodnień jak asystent głosowy.

Wybór padł na wyroby Midlanda, bo markę kojarzę i wspominam dobrze z innych urządzeń. No i ceny względem specyfikacji był naprawdę ok. Gorzej, że opinii  był jak na lekarstwo, dlatego też piszę to to...😬

pierwsze wrażenia:

- Przyciski cholernie ciężko chodzą, jak potrzebuje przytrzymać kombinację to muszę napinać mięśnie karku z drugiej strony

-Super dźwięki, podczas rozmów słychać mnie też super. Automatyczne dostosowywanie głośności też działało bardzo spoko.

-Wbudowane radio

-Asysten Googla🤩... "Ok Google opowiedz dowcip" i jedziemy do roboty🤣

-Bateria trzyma krótko

Wrażenia po kilku miesiącach

-Przyciski cholernie ciężko chodzą. 1 naciśnięcie jest ok, ale kombinacja + przytrzymanie kilka sec. To już jest problem dalej.

-Super dźwięki...wbudowane radio...asystent....

-Bateria trzyma bardzo długo(trasa Berlin-Warszawa-Berlin na 1 ładowaniu przy  prawie ciągłej muzyce)

Podsumowanie:

Z Midlanda korzystałem już rok. Progres względem Ejeasa-a oczywiście jest. Ale drugi raz bym konkretnie tego modelu nie kupił. BT Next Pro był/jest najbardziej wypasionym interkomem w ofercie Midlanda, ale pierwotnie planowałem kupić BTX2 Pro S. Ale akurat trafiła się lepsza oferta na BT Nexta i tego kupiłem

Dopiero po fakcie doczytałem, że w BTX2 Pro S poprawiono ergonomię przycisków(czyli najpewniej ich opór) i do tej pory ergonomię uznaję za najważniejszą wadę BT Next Pro. W grubszych rękawicach ciężko jest wykonać kombinację 2 klawiszy, aby wyłączyć urządzenie. Po za tym urządzenie jest warte swojej ceny(tj ok 750 zł).

Z dodatkowych przygód wartych wspomnienia to złamała mi się w nim antenka...gumowa...nie wiem jak. Kask mi raz upadł właśnie z interkomem, ale to nie wydaje się prawdopodobna przyczyną. Z drugiej strony złamanie od grubego robala jest równie nieprawdopodobne🤯

Poprawiona ergonomia i byłoby super.

• Like 1

Ciekawostka ode mnie, serwis urządzeń elektronicznych Midlanda znajduje się bodajże w Ożarowie Mazowieckim, zaraz obok mnie, więc towar idący na reklamację, najpierw trafia do serwisu w Polsce, a potem jak nie podołają, to dopiero idzie za granicę.

W skrócie można powiedzieć, że Midland to taki trochę lepiej złożony chińczyk.

A co do anteny, może zbyt długo Interkom leżał w niesprzyjających warunkach (w sensie na magazynie, albo sklepie), przez co coś w środku poparciało i przy większym wietrze, losowym robalu czy kamyku, antena poddała się.

Edytowane przez maniomen

Masz już twardą antenę? U nas gumowe się połamały, a z nimi anteny metalowe w środku. Zasięg spadł drastycznie, a dopóki nie ogarnąłem dlaczego byłem wściekły na nie. Wymieniłem, nowe są plastikowe, a zasięg wrócił. Być może lekko go uszczelniałem przy okazji wymiany anteny, ale kilka dni w deszczu przeżył i dalej się sprawuje dobrze. Bateria właśnie jest bardzo dobra, mi wytrzymuje 1,5 dnia muzyki z gadaniem przez intercom

Midland, chyba ma jakiś technologiczny problem z trwałością tych anten. Właśnie jednym z urządzeń tej firmy, którą dobrze wspominam jest Alan 507, prosta krótkofalówka na UHF i znalazłem takie zdjęcie, które dobrze oddaje problem

spacer.png

Plastiki/guma w tych urządzeniach po prostu po jakimś czasie zaczęła się rozlatywać. Sprężyna w środku powodowała naprężenia, które zdecydowanie nie pomagały i tak to wyglądało.

Co do BT Next Pro swoją naprawiłem usztywniając ją koszulką termokurczliwą. Wcześniej były próby z klejem, ale nie wytrzymały długo.

Godzinę temu, maniomen napisał:

W skrócie można powiedzieć, że Midland to taki trochę lepiej złożony chińczyk.

Serwis w Polsce to dobra wiadomość, ale wątpię, by uznali uszkodzenie mechaniczne.

signal-2022-11-15-221537.thumb.jpeg.3bdd93fd0a1333c41a40d8c92dc7591c.jpeg

Midland firma ogólnie znana wśród radiowców/krótkofalowców.

Co do cb radia to ogólnie działają i to w miarę nieźle.  Anteny też spoko.