Skocz do zawartości

Problem początkującego z nowym nabytkiem

Gość Dawidkocot
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich na forum, jestem nowym posiadaczem suzuki bandit 600s, jak i prawa jazdy kategorii A ,niestety nie mogłem wybrać zakładki silnik a więc piszę tutaj z góry przepraszam, nie znam się na motocyklach dopiero zaczynam moją przygodę ale wracając do rzeczy posiadam suzuki gsf 600s 2004 r   jeżdżę tylko w niedzielę że względu na brak czasu, po 2 tygodniach poszedłem do garażu aby się  przejechać próbowałem odpalić motocykl ale nie za bardzo miał chęć, w końcu odpalił i niesamowicie kopcił po czym zgasł próbowałem jeszcze kilka razy ale się  nie udało otworzyłem zbiornik paliwa a tam pusto  chociaż zostawiłem kilka litrów okazało się że benzyna zleciała do silnika i wymieszała się z olejem, wymontowałem kranik paliwa i teraz mam pytanie jak sprawdzić czy kranik trzyma wachę, wiem że igliczki czy jak to się tam nazywa powinny zapobiec takiej sytuacji ale niestety nie zapobiegły, na każdej pozycji kranika mogę zassać powietrze przykładając kranik do ust, tak nie powinno chyba być, wygląd na to że  ta uszczelka nie trzyma foto ,motor musiał długo stać 

Nie wiem jak wstawić foto sorki

Nigdy nie miałem motocykla z gaźnikiem ale wiem że temat omawiany w kolo. Kranik, jakieś zawory iglicowe i coś tam. Albo szukaj na forum w dziale technicznym albo poczekaj a zaraz jakiś mądrzejszy ode mnie Ci pomoże. 

• kokos locked this temat
  • kokos unlocked this temat

Kranik jest podciśnieniowy. Masz też 3 pozycje kranika. Normalny, rezerwa RES i PRI (PRI czyli kranik otwarty i paliwo grawitacyjnie leci. Przydaje się po postoju przez zimę, żeby zalać gaźniki) Normalnie motocykla używa się na "normalnym trybie". Jeżeli w tej pozycji ściągniesz wężyk doprowadzający paliwo do gaźników powinno wylecieć tylko trochę paliwka i koniec (na zgaszonym silniku oczywiście :D ). Tak najprościej sprawdzić czy kranik trzyma. Jeżeli zostawiłeś kranik w pozycji PRI i ściekło Ci paliwo do oleju tzn że zaworki iglicowe w gaziorach są do wymiany

Edytowane przez DaVVidMB