Skocz do zawartości

Sherran, 66 motocykli, Obstawa i Bieszczady

Neonkin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę Wam opowiedzieć myślę fajną historię. 

Zaczyna się wypadem na obstawę @Hirada :)

Oczywiście Zbynio jest niecierpliwy. Wpadł na to że wyfrunie dzień wcześniej. Na spontanie.

Spakowałem się, kluczyk w prawo i jadę.

Gdzie? Nach Warszawa.

W drodze umówiłem się z @Tomek i @Tola że powłóczymy się po Wawce.

No było fajnie. Koło 21 wpadliśmy na to by usiąść sobie nad Wisłą i machnąć sobie po bezalkoholowym.

Siedząc pomyślałem żeby znaleźć sobie hotel. Booking i tu nagle zonk.

W promieniu 60km żadnego noclegu w przyzwoitych pieniądzach. Tak od 2500 do 12000 (tu chyba było dołączone stado dziwek) za noc.

W poszukiwania dołączyła się Tola i Tomek. Nie było.

Okazało się po przeciwnej stronie Wisły właśnie gra Ed Sheeran co też wyjaśniło brak noclegu.

Szukamy dalej.

Wpadłem na to, że jest na prawdę późno i nie chce mi się uprawiać survivalu na drodze po nocach więc poprosiłem Tomka i Tolę by wyprowadzili mnie na S8 i polecę sobie do Rawy Mazowieckiej.

Tam będzie mi bliżej do spotkania z @rolo@kanioszz którymi mieliśmy się wybrać na obstawę.

Zgodnie z planem S8 i opór na manetkę.

Dojechałem do hotelu. Postawiłem motocykl przed jego wejściem. Siedziało tam dwóch kolesi, którzy raczyli się wódeczką.

Pozdrowiłem ich i grzecznie poszedłem do recepcji. Potem dwa piwa i spać. Generalnie nudy choć przy recepcji miło się gawędziło.

Ale rano gdy zszedłem na śniadanie zrobiło się bardzo ciekawie.

Podszedł do mnie jeden z tych dwóch mężczyzn którzy siedzieli przed hotelem.  Zainteresował go mój motocykl.

Włoski, piękny, zajebisty ;)

Podobno czekał na mnie wieczorem licząc że jeszcze zejdę i pogadamy ale wyczaił że śniadanie mam zamówione na 8:30 więc bez ciśnienia.

Zastał mnie rano. Podszedł do mnie i zagaił kulturalnie że on też ma włoski motocykl i też marki Ducati ale taki 30 letni. Pokazał mi zdjęcie. Rozmowa się miło rozwinęła.

Okazało się że to był jeden z  jego kolekcji 66 włoskich motocykli, które nabył od pewnego Niemca już w podeszłym wieku z kwotę 330 000 EURO.

Zaczął opowiadać o całej tej historii, które na prawdę była niezwykła.

Podobno ten dziadek chciał ją sprzedać bo jego syn powiedział iż zamówi kontenery i wrzuci je do nich po to by wywieźć je wszystkie na złom.

Podobno cała kolekcja kosztuje ponad 1 mln EURO ale Pan Marcin z Opola miał najpierw wykupić najgorszą jej cześć by przechodzić stopniowo do co raz lepszych okazów.

Podobno Hitler miał jakieś Mercedesa 770K. Replikę zamówił sobie prezydent Albanii i ten starszy Pan go sobie od niego odkupił.

Mówił też że te zabytki stoją w różnych miejscach w Niemczech zdobiąc i trochę zarabiając. Chodzi też o to że są chronione i zadbane.

Wspominał też o tym że posiadanie takiej kolekcji niesie za sobą pewne kłopoty. Od tego że wszystkie jego auta stoją na dworze po ludzką zazdrość.

Jest tego dużo. Stara się na razie na własną rękę uruchamiać te motocykle. Pomagają mu też jego pracownicy. Niektórych z nich obdarował egzemplarzem.

Oto one:

IMG-20220826-WA0024.jpg

IMG-20220826-WA0025.jpg

IMG-20220826-WA0026.jpg

IMG-20220826-WA0027.jpg

IMG-20220826-WA0028.jpg

IMG-20220826-WA0029.jpg

IMG-20220826-WA0030.jpg

IMG-20220826-WA0031.jpg

IMG-20220826-WA0032.jpg

IMG-20220826-WA0035.jpg

IMG-20220826-WA0037.jpg

IMG-20220826-WA0038.jpg

IMG-20220826-WA0039.jpg

IMG-20220826-WA0040.jpg

IMG-20220826-WA0041.jpg

IMG-20220826-WA0045.jpg

IMG-20220826-WA0046.jpg

IMG-20220826-WA0047.jpg

IMG-20220826-WA0048.jpg

IMG-20220826-WA0049.jpg

IMG-20220826-WA0050.jpg

IMG-20220826-WA0055.jpg

IMG-20220826-WA0053.jpg

IMG-20220826-WA0054.jpg

Edytowane przez Neonkin

O Panie ale kozak👍 w takim garazu mozna caly rok spedzac dlugie wieczory :D

Kolekcje włoskich motocykli to się kupuje z mechanikami w zestawie czy więcej na części? Serio pytam 🥰

Najfajniejszym i najlepszym pomyslem byłoby zrobienie muzeu czy jakiejś wystawy. Coś a la topacz. 
Pewnie sporo osób chciałoby zerknąć na tak rzadkie okazy , a z biletów stopniowo reanimacja do jazdy. 
Czaje ze łatwo się mówi ale szkoda by to było trzymać jak ten dziadek z dala od gapiów. Crowdfunding czy coś mogłoby pomoc ogarnąć temat
Sam bym pojechał obczaić 👌🏼

… a do Opola nie mam daleko 😏

2 minuty temu, Kukuryku napisał:

Piękne te włoskie BMW 😍

Fiat też jest włoski a jednak też jest Polski.

Dziś chyba 50ta rocznica rozpoczęcia produkcji ;)

A to Ci niespodzianka. Te 'przypadkowe' znajomości w podróży się dobrze wspomina.

Serwus!! Ale zajebiaszcza historia w historii spotkania!! Normalnie szok!! Piekne te okazy i do tego idealnie na stworzenie muzeum, choć w Polsce to chyba nie takie proste prawnie 😕
tak czy siak podziwiam właściciela kolekcji za W I E L K Ą zajawkę oraz super, żeś napotkał go i tak od serca pogadali o pięknej pasji!!

Powinien założyć lub przekazać kolekcję do muzeum motocykli !