Skocz do zawartości

Sowa
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżdząc samochodem po Belgii zauważyłem pewne zachowanie tutejszych motocyklistów. Chodzi o bycie widocznym w dni pochmurne, kiedy jest ograniczona widoczność. Mianowicie w okresie obniżonej widoczności, motocykliści zakładają jaskrawo pomarańczowe kaski, jaskrawo zielone, odblaskowe kamizelki tzw. bezpieczeństwa. Nie mówię ze 100% motocyklistów takie coś zakłada, ale w granicach 50% użytkowników napewno. U nas w kraju niestety takiego czegoś nie zauważyłem choć wydaje sie że mogło by to poprawić trochę bezpieczeństwo.

Druga sprawa, którą zauważyłem ( może mieć trochę związek z powyższym tekstem), kierowca samochodu widząc motocykl stara się ułatwić mu podróż, zjeżdzając delikatnie i robiąc miejsce. W Polsce kierowca jednośladu na drodze nadal jest traktowany jak intruz.

Tworzy sie pytanie! Czy ( może) jak my byli byśmy lepiej widoczni, kierowcy samochodów choć trochę ułatwiali by nam podróż. Do przemyślenia. wink.gif

Ja tez zakładam oczojebna kamizelkę jak jest pochmurno i sporo innych motocyklistów których widuję codziennie jadąc do pracy :)

A kierowcy samochodów.Jak dasz się zauważyć to i ładnie ustępują ułatwiając nam przejazd :vroom:

No to ja widocznie nie dość dobrze sie rozglądam, bo nie zauważam zbyt wielu kamizelek na naszych drogach. Nie wspominając o uprzejmości kierowców samochodów.

Temat uprzejmości kierowców był już poruszany kilkukrotnie

Zależy od miasta w jakim ktoś podróżuje mamy rożne zachowania.Od skrajnego chamstwa po pełną kulturę.Wawa jest całkiem przyjazna dla jednośladów.Trafi się czasem jakiś burak ale to sporadyczne przypadki jeden na miesiąc czasem dwa miesiące.

ja tez czesto jezdze w kamizelce. Ostatnio mniej bo sie podarła :P

Zauważyłem że samochody częściej ustępują jak mam kamizelkę. Może jest to związane z tym że wygląda się jak policja?

Zgadza się, kamizelka bardzo ułatwia kierowcom dostrzeżenie nas. Pomaga to bardzo w korkach, kiedy odblask widziany w lusterku przykuwa wzrok kierowcy. Alternatywą dla kamizelki mogą być szelki, niektórzy mogą mieć opory przez kamizelkami.

http://allegro.pl/pasy-odblaskowe-motocyklowe-a-pro-odblaski-jarocin-i1214757333.html

http://allegro.pl/szelki-odblaskowe-motocyklisty-i1248498058.html

Ja mam zintegrowaną kamizelkę (szelki) z kurtką, pod wieczór zawsze zakładam, wiadomo, nie dla bezpieczeństwa, a dla lansu, wszystkie blachary na to lecą :D

a dla lansu, wszystkie blachary na to lecą :D

Ja to nie wiem jak to jest, że na mnie nawet blachary nie lecą jak jężdze na moto w odblaskowej kamizelce czy bluzerze :D Nie wiem może macie jakies triki?? Hmm...?? :D

Ja to nie wiem jak to jest, że na mnie nawet blachary nie lecą jak jężdze na moto w odblaskowej kamizelce czy bluzerze :D Nie wiem może macie jakies triki?? Hmm...?? :D

chodzi o to zeby nie zakladac spodni do odblaskowej kamizelki - wzrok wtedy nie bladzi tylko przykuwa uwage tam gdzie trzeba ;)

chodzi o to zeby nie zakladac spodni

:) Jajca i goła dupa dają największy odblsk :lol: Księżyc to pikuś.

Edytowane przez Vitold

Wydaje mi się, iż motocyklista z odblaskami jest traktowany trochę bardziej poważniej przez kierowców, oczywiście poza kwestią że jest bardziej widoczny. Po prostu myśli sobie wtedy w uproszczeniu 'koleś dba o swoje bezpieczeństwo, rozsądny motocyklista i zrobię mu miejsce', a jak widzi kolesia w koszulce i krótkich spodenkach to oczywiście jest na odwrót 'młody cfaniaczek, niech się buja'. Fajnie, że został poruszony ten temat bo wcześniej nie myślałem o żadnym odblasku, ale teraz chyba kupie sobie jakieś szelki - zwłaszcza że coraz pewniej sobie brykam (kuźwa miałem jezdzić jak na kursie :rolleyes: , szvbko mi przeszło).

ja jeżdżę zawsze w takiej kamizelce. Najbardziej mi się podoba jak kierowcy puszek rzucają komórkami pod siedzenia i szybko zapinają pasy :) :) :)

img_0146.jpg

Aimg_0144.jpg

a może trzeba by zrobić taką kamizelkę z logiem klubowym.

http://allegro.pl/kamizelka-ostrzegawcza-odblaskowa-twoj-nadruk-i1254484117.html

wykonują kamizelki z własnym nadrukiem. Byliby chętni ? Mógłbym się zająć zamówieniem.

a może trzeba by zrobić taką kamizelkę z logiem klubowym.

http://allegro.pl/ka...1254484117.html

wykonują kamizelki z własnym nadrukiem. Byliby chętni ? Mógłbym się zająć zamówieniem.

to jest zwykła szmata. Tu są porządne kamizelki i też można u nich zamówić z logiem

http://www.jagatex.pl/newsy/kamizelka-dla-motocyklistow-kms-2.html

Wiem, wiem że to co pokazałem nie jest najwyższej jakości. Ale bardziej chodziło mi o to czy jest jakieś zainteresowanie takimi kamizelkami z logiem PBC :P

Jeśli będą chętni to nad materiałami i wzorem się pomyśli.

Sowa ja jeżdżę na co dzień w białym kasku, choć kumple się podśmiewują ; P

Jak zaczyna ostro lać to zakładam oczojebnego pomarańczowego kondoma HELD COMIC z kaczką na plecach, właśnie po to by być widocznym.

Chwilowo siedzę w Norwegii, tutaj jeśli słońce nie świeci, to prawie każdy zakłada odblaskową kamizelkę, ewentualnie jaskrawego kondoma : P

A z uprzejmością jak już ktoś wspomniał bywa różnie, ale się poprawia .

Bym zapomniał, znam jednego gościa co jeździ w białych butach !!! : )

Edytowane przez artur

Ja był bym chetny na taka kamizelkę z logiem sam jeżdżę w oczojebnej kamizelce kiedy jest słaba widoczność o takiej: http://allegro.pl/kamizelka-odblaskowa-odblask-odblaski-kamizelki-i1243285161.html

tylko zamiast tych śmiesznych gumek mam solidne szerokie rzepy przez co łatwo ją założyć i solidnie się trzyma przy wysokich prędkościach.

A taka kamizelka jaką ma Blink i jeszcze z logiem PBC to już pełny wypas.

Blink możesz powiedzieć ile Cię takie coś kosztowało?

Edytowane przez dzvonec

Ja wiem że różnego rodzaju kondomy i inne odblaski nie pasują do bulwarowego lansu i podrywania dupeczek w kolorze afryki, ale to jednak podnosi trochę nasze bezpieczeństwo podróżowania. Teraz blacharki muszą przerzucić sie na odblaski. Kto bardziej świeci ten bedzie miał branie ;)

Znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/kamizelka-odblaskowa-na-motor-material-jak-kurtka-i1242409733.html

myśle że przy odpowiedniej ilości można coś utargować a do tego fajnie wygląda.

Moi drodzy parafianie :) Yyyyy jest taka sprawa kto chce ilośc nie ograniczona, ale dam tylko temu kamizelke co będzie sie w niej poruszać :) Mianowicie :) Mamy kamizelki z logami i nazwą firmy, nadruk na plecach :) Damy za darmo w zamian za reklame naszej firmy :)

Evo_Damian: napisz co to za kamizeleczka lub ew. wklej foto jak to to w ogóle wygląda :) Wolałbym nie smigać z reklamą jakiejś agencji towarzyskiej na plerach lub napisem " dopalacze.com" bo by mnie mochery w puszkach rozjechały w Czwie ;-) jak coś pisałbym się z chęcią na kamizelkę :)

Jak by to agencja towarzyska była to biorę w ciemno, tylko o darmowe wizyty trzeba się dowiedzieć!