Skocz do zawartości

Sowa
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ostatnio jeżdżę z czymś takim (we własnym zakresie doszyłem mocowanie na rzepy do kurtki bo nie mam takich ładnych pagonów do podpięcia pętelk i- i się trzyma)

233_418.jpg

Edytowane przez Wiking

Ja ostatnio jeżdżę z czymś takim (we własnym zakresie doszyłem mocowanie na rzepy do kurtki bo nie mam takich ładnych pagonów do podpięcia pętelk i- i się trzyma)

233_418.jpg

Osz kurka !

gdzie sie kupuje takie policyjne kurtki - małbym spoko z fotoradarami :lol:

Wiking nie tylko posiada taką kurtkę ale ma jeszcze specjalną przepustkę, taką książeczkę z podobnym napisem. :lol:

Druga rzecz to można mieć sporo kłopotów za jazdę w kurtce policyjnej. Tak bym sam zakładał kurtki teścia :P

:D przecież napisałem "z czymś takim" a nie "w czymś takim" - co nie zmienia faktu, że jak macham mijanym policmajstrom to grzecznie odpowiadają na pozdrowienie :zeby:.

A temat wizualnego podobieństwa/bezpieczeństwa jest ładnie opisany w "Motocyklista doskonały - Droga do mistrzostwa" D.L. Hough

Byłem dzisiaj w Tesco i widziałem szelki odblaskowe, coś w tym stylu: szelki

Wiem, ze to pół, ba może i ćwierćśrodek ale jeśli dobrze pamiętam cena to 5 lub 7 złociszy.

Było to na dziale z akcesoriami auto-moto.

Jeżdząc samochodem po Belgii zauważyłem pewne zachowanie tutejszych motocyklistów. ... U nas w kraju niestety takiego czegoś nie zauważyłem choć wydaje sie że mogło by to poprawić trochę bezpieczeństwo.

...W Polsce kierowca jednośladu na drodze nadal jest traktowany jak intruz...

Sowa, wpadnij czasem do Polski...

Wiktor czasem jestem... Ale jak jestem to mało widzę :lol: i mało co pamiętam z tego pobytu :D

Ale to już zaczyna być OT...

Edytowane przez Sowa

Jeżdząc samochodem po Belgii zauważyłem pewne zachowanie tutejszych motocyklistów. Chodzi o bycie widocznym w dni pochmurne, kiedy jest ograniczona widoczność. Mianowicie w okresie obniżonej widoczności, motocykliści zakładają jaskrawo pomarańczowe kaski, jaskrawo zielone, odblaskowe kamizelki tzw. bezpieczeństwa. Nie mówię ze 100% motocyklistów takie coś zakłada, ale w granicach 50% użytkowników napewno. U nas w kraju niestety takiego czegoś nie zauważyłem choć wydaje sie że mogło by to poprawić trochę bezpieczeństwo.

Druga sprawa, którą zauważyłem ( może mieć trochę związek z powyższym tekstem), kierowca samochodu widząc motocykl stara się ułatwić mu podróż, zjeżdzając delikatnie i robiąc miejsce. W Polsce kierowca jednośladu na drodze nadal jest traktowany jak intruz.

Tworzy sie pytanie! Czy ( może) jak my byli byśmy lepiej widoczni, kierowcy samochodów choć trochę ułatwiali by nam podróż. Do przemyślenia. ;)

Ja zakladalem tak, gdy byl dzien bardzo pochmurny, z mgla lub z deszczem. Teraz mam widoczne mocno kombi, wiec zaprzestalem.

:D przecież napisałem "z czymś takim" a nie "w czymś takim"

Dobra dobra, od razu mi wyglądałeś na ZOMOla :takaemotka: w pracy napierniczasz pałą, hobbystycznie mieczem - przyjemne z pożytecznym :P

Kurtkę z napisem policja na plecach widziałem na aledrogo niedawno (dopisane , że w celach kolekcjonerskich, bo kto się podszywa pod policjanta podlega karze...)

Zwiększyć widoczność może również biały kombiak B)

Ja wychodzę z założenia, że jak nie spojrzy to nie zobaczy i nie będę się przystrajał jak choinka na okoliczność ludzi którzy i tak nie patrzą w lusterka.

Kurtkę z napisem policja na plecach widziałem na aledrogo niedawno (dopisane , że w celach kolekcjonerskich, bo kto się podszywa pod policjanta podlega karze...)

Bardzo skuteczny jest napis "Polska" na żółtej kurtce odblaskowej. Nie podpada się pod żaden paragraf a nawet z bliska wygląda to jak, jakby jechał misiek na moto.

Co wy macie wszystkich kierowców puszek za debili, co nie odróżnią zwykłego motocyklisty od miśka?

Ja myślę, że najlepszy efekt można uzyskać na takim motocyklu w czarnej skórze i białym kasku bez odblasków :P

Bardzo skuteczny jest napis "Polska" na żółtej kurtce odblaskowej. Nie podpada się pod żaden paragraf a nawet z bliska wygląda to jak, jakby jechał misiek na moto.

Dobry pomysł z tym napisem Polska. Choć nie widziałem czegoś takiego.

Dobry pomysł z tym napisem Polska. Choć nie widziałem czegoś takiego.

Kumpel miał taką kamizelkę. Jak jechał na białym Burgmanie 400 to ludzie rozjeżdżali się na boki, ze hej :)

Słyszałem też o jednym kolesiu, który miał dwa małe baloniki: czerwony i niebieski, która na wietrze trzepotały dając wrażenie koguta. Jak dla mnie to już lekka przesada.

A tak całkowicie offtopic, to widzieliście kiedyś przeciskającego się policjanta na moto?

Ja najczęściej widuję ich jadących dwójkami (Wawa).

A tak całkowicie offtopic, to widzieliście kiedyś przeciskającego się policjanta na moto?

Ja najczęściej widuję ich jadących dwójkami (Wawa).

Tak, kilka razy. Widziałem też jednego co startował z PP lepiej nie mówić jak :}

• 2 weeks later...

Odgrzewam kotleta:

Kupiłem napisy POLSKA na allegro za 40 zł i doszyłem:

00000022.jpg

00000021.jpg

Zrobiłem 200 km lolaknymi drogami, w jedną stronę za dnia, z powrotem po ciemku.

Efekty:

- Ani razu nikt mi nie zajechał drogi i nie wymusił

- Kierowcy zwalniali

- Jadący z naprzeciwka w ciasnych miejscach ustępowali

- Na rondo byłem wpuszczany pierwszy

- W korku w Kraku auta zjeżdżały

Miód spływał po karoseriach normalnie :).

Parę osób się zczaiło, jedni się uśmiechali, inni bez reakcji.

Jaden motórzysta na stacji powiedział mi, że był przekonany że pały zajechały dopóki nie zsiadłem i się z nim nie przywitałem.

Żeby wszyscy kierowcy w tym kraju reagowali na Nas jeżdżących bez kamizelek w ten sam sposób... marzenia...

Edytowane przez Vitold

• 3 years later...

Temat bycia widocznym sprowadził się (poza małymi wyjątkami) do kamizelki. No a mi po głowie chodzi ciś zupełnie innego. Fakt, kamizelke zamierzam kupić, przeciwdeszczówki mam oczojebne, ale nie zawsze się je zakłada, a i kamizelka niekoniecznie daje gwarancję bezpieczeństwa. Wyjeżdżając nocą z podporzadkowanej motórzysta jest bardzo słabo widoczny. Sprawę po części załatwiają odblaski na ranty felg (przez niektórych uznawane za wiejski tuning), ale ja chcę pójść o krok dalej i srebrną folią odblaskową okleić wahacz, lagi i przyzdobić kufry.

i warto dodać w celu bycia widocznym odpowiednią kolorystykę stroju/ kasku + dodatkowe oświetlenie
ja jestem za i czekam na efekty

Przejechałem w takiej kamizelce kawałem w podróżach małych i dużych. Mogę polecić taką:

ewj9P7.jpg

- paski 3m

- siatka

- kupujesz na wymiar więc nie telepie

- zasuwana na zamek

Producent: https://jagatex.pl/pl/component/virtuemart/motocyklowe/kamizelka-motocyklowa-kms-2-detail.html?Itemid=0

Koszt: 89 zł

Ps. Przejechała jakieś 50 000 km i nic jej nie jest.

Edytowane przez michalm