Skocz do zawartości

ogrzewanie podlogowe

jacekrysiek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnosnie ogrzewania podlogowego. Bo za bardzo nie moge ogarnac tematu. 

Czy przy ogrzewaniu podlogowym pod panelami powinno byc odczuwalne cieplo przy chodzeniu po nich przy ustawionej temp 19 stopni czy nie? 

Będziesz czuł w dotyku chłodną podłogę.  Będzie miała pewnie jakieś 25 stopni. 

Edytowane przez kazek

No właśnie i a props: A to mogą być panele czy raczej się kładzie płytki ?

Duzo jest czynnikow- jakie sterowanie,jaka temp  zasilania , krzywa grzewcza, sposob rozlozenia instalacji itp. 
mam w calym domu podlogowke- parter plytki a pietro panele zwykle z podkladem do podlogowki. 
ja mam wszedzie termostaty z algorytmem itlc i nie mam tak zeby podloga byla jakos bardzo ciepla ale tez nie jest zimna. 
jezeli jest sterowanie histereza to moze sie okazac ze sie mocno nagrzewa. 

poza tym co już zostało napisane, temp podłogi będzie zależna od ocieplenia budynku i innych strat ciepła i tego ile ta podłoga musi oddać ciepła aby ogrzać pomieszczenie

u siebie mam wszędzie podłogówkę i sterowanie sekcjami termostatami w poszczególnych pomieszczeniach, histereza na termostatach 0.3stopnia. nigdy nie czułem ciepłej podłogi, wyjątkiem jest łazienka na poddaszu, gdzie mam dwa okna dachowe (dwuszybowe) i pomiędzy nimi mostki termiczne, przy dużym chłodzie w tej łazience czuć ciepłą podłogę

Jeśli na panelach czuć ciepło to znaczy, że temperatura w układzie jest za wysoka. Wyjątkiem są płytki w łazience. Przy prawidłowo dobranej temperaturze wody panel powinien być w dotyku neutralny. Śni zimny ani ciepły.

Jako typowy "lajkonik" 😄 w temacie ogrzewania sądziłem że grzana podłoga to na boso i grzeje w stopy jak piasek nad morzem 😂 a tu masz czego się dowiaduję :beer:

• Like 1
  • Upvote 1

Haha cnie 😉

Czyli spokojnie można podzielić trochę płytek i trochę paneli? 

Myślałem że płytka lepiej przewidzi 

Ale znam się jak Zabłocki na mydle 😁

Mam u siebie mieszane ogrzewanie , grzejniki i podłogówkę ( tam gdzie płytki i kamień ) .

Tam gdzie jest parkiet tylko grzejniki . Z tego co pamiętam (jak mi instalcję robili ), to 

podłogówka ma sens tam, gdzie jest kamień czy terakota , przy innych pokryciach podłogi 

jak parkiet czy panele drewniane nie bardzo ma sens , bo drewno jest izolatorem !!!

Temperatura podłogi ( przy grzejącej podłogówce ) jest raptem letnia , bo grzeje cała

powierzchnia i to wystarczy ! Ale z podłogówką jest jeden problem , ona jest niezdrowa .

Bo bardzo wzrasta zapylenie pomieszczenia , który unosi się z podłogi ! I choćby się

codziennie odkurzało i zmywało podłogi , to pyłu i tak jest sporo !!!

Mam u siebie mieszane ogrzewanie , grzejniki i podłogówkę ( tam gdzie płytki i kamień ) .
Tam gdzie jest parkiet tylko grzejniki . Z tego co pamiętam (jak mi instalcję robili ), to 
podłogówka ma sens tam, gdzie jest kamień czy terakota , przy innych pokryciach podłogi 
jak parkiet czy panele drewniane nie bardzo ma sens , bo drewno jest izolatorem !!!
Temperatura podłogi ( przy grzejącej podłogówce ) jest raptem letnia , bo grzeje cała
powierzchnia i to wystarczy ! Ale z podłogówką jest jeden problem , ona jest niezdrowa .
Bo bardzo wzrasta zapylenie pomieszczenia , który unosi się z podłogi ! I choćby się
codziennie odkurzało i zmywało podłogi , to pyłu i tak jest sporo !!!

Mariuszn2, wszystko jest kwestią dobrego projektu. Poza łazienkami, wszędzie mam panele i podłogówkę hula aż miło.
Negatywny wpływ podłogówki na zdrowie to mit. Czytałem o tych pachnących nogach ;)
Odnośnie kurzu to jest dokładnie odwrotnie. Gdzie masz większy ruch powietrza i większe unoszenie kurzu? Nad grzejnikiem o temperaturze 40 stopni czy nad podłogą o temperaturze ok 25 stopni? Zwykła fizyka :)

O pachnących nogach nic nie wiem ! :takaemotka:

Oczywiście większy ruch powietrza jest nad cieplejszym grzejnikiem ,

tylko że grzejnik ma małą powierzchnię a pokój dużą (np. 1 grzejnik lub 20 m kw. podłogi )

i w tym jest problem z kurzem ! A kurz osiada w miarę równo .Też zwykła fizyka ! 😉

No i izolator też można ogrzać ,kwestia jest w ilości energii ,której trzeba użyć !

No i masz rację ,że wiele zależy od projektu/ projektantów ! Z mojego wieloletniego

doświadczenia wynika ,że oni nie za często kierują się interesem klienta !

Cholerny słownik. Miało być puchnących ;)
Ze swojego doświadczenia powiem, że większy problem z kurzem miałem w sporo mniejszy mieszkaniu z kaloryferami niż teraz w domu z ogrzewaniem podłogowym.

I ja wcale tego nie wykluczam ! Ja nie miałem jakiś wielkich problemów z kurzem

ani z podłogówką ani a grzejnikami .Podłogówki używałem głównie jak dzieci były

małe (a ostatnio wnuki ) wtedy ,kiedy maluchy mają częsty kontakt z podłogą !

Bez wątpienia podłogówka jest bardziej komfortowa ,a z drugiej strony nadmierna

czystość prowadzi do alergii (naukowo dowiedzione ) ! 🤣

Podlogowka jest bardziej eko jak jest madrze zrobiona, duzo mniejsza potrzebna temp ale duza bezwladnosc, ma to swoje plusy bo np w przypadku przerwy w dostawach mediow dluzej oddaje cieplo ale i dluzej sie nagrzewa. 
plytki lepiej oddaja cieplo ale nie zauwazylem zeby na pietrze podloga musiala wiecej grzac niz tam gdzie sa plytki. 

i po co mi to ogrzeweanie podlogowe bylo :) moglem zostawic kaloryfery 

tak czy siak dzieki za rozwianie moich watpliwosci...

A co Ci w nim nie dziala? Moze kwesti ustawien na kotle? :)

Zależy jaka to podłoga i na jaką temperaturę odkręcisz. Ale ogólnie podłogówka to najlepiej jak aby "bzdzi" przy wyższej temperaturze nogi bolą. 

Chyba już wszystko wyjaśnione, 

Brakło tylko informacji, że jak masz wszędzie podłogówkę to nie masz na czym prania suszyć :D

Cały dom mam podłogówkę i musi się naprawdę kilka czynników pojawić abym miał ciepłe panele, na płytkach czuć ciepło, panel neutralny :)

Przy bezwładności układu, czujnikach pogodowych i termostatach ciężko zagrzać deskę, dwa w podłogówce to chyba 40 stopni maks jaki powinien płynąć, nie jak w grzejnikach 60-70,

U mnie zawory 4-drogowe mają na 38 stopni limit ustawiony.

• 1 month later...

To ja jeszcze dopytam :)

Co na taką podłogę? Ostatnio mi zaproponowali malowanie a la garaż (widziałem i jest ok) lub podłogę wylewaną 

Panele zeszły na drugi plan, bo raz że są straty ciepła dwa że wychodzi się z ogródka (zatem się niszczą) a płytkowa całej chaty nie zamierzam 

Jakieś sugestie? 

Polimocznik :)