Skocz do zawartości

Uważajcie na liny.

Kazmir
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Przygoda kolegi z innego forum.

U kurde, fest... Żeby chociaż w połowie liny była czerwona przepaska, cokolwiek, żeby można było to zauważyć...

Wg mnie obowiązkiem jest zaczepienie czerwonego elementy na środku liny.  Pewien nie jestem na 100%

A jak to się zakończyło, po której finalnie stronie była wina?

Godzinę temu, MaQ(GoobLee) napisał:

Wg mnie obowiązkiem jest zaczepienie czerwonego elementy na środku liny.  Pewien nie jestem na 100%

Tak chyba jest ,tym bardziej że widać ,że to nie była profesjonalna linka

holownicza (z reguły są wściekle pomarańczowe ) i moim zdaniem była za długa !!!

Kolega nie wzywał policji, a szkoda.

Cytat

W pierwszej kolejności na holowanie auta należy spojrzeć z punktu widzenia prawa. Podstawą prawną jest art. 31. ustawy Prawo o ruchu drogowym. Określa on reguły dla samochodu holowanego i holującego, tj.:

maksymalna prędkość holowania auta to 30 km/h (w terenie zabudowanym) lub 60 km/h (poza terenem zabudowanym);
można w tym celu wykorzystywać jedynie haki oraz ucha holownicze (nie można mocować liny do wahaczy czy zderzaków);
przy słabej widoczności w holowanym pojeździe należy włączyć światła pozycyjne;
nie można holować samochodu z niesprawnym układem kierowniczym lub zawieszeniem;
pojazdem holowanym musi kierować osoba z uprawnieniami;
pojazd holujący powinien mieć włączone światła mijania;
po lewej stronie holowanego auta należy umieścić trójkąt ostrzegawczy;
połączenie między pojazdami musi być solidne i trwałe;
pojazd można holować na połączeniu giętkim (w aucie holowanym muszą być dwa sprawne układy hamulcowe; odległość między pojazdami 4-6 m) lub połączeniu sztywnym (w aucie holowanym musi być sprawny przynajmniej jeden układ hamulcowy; odległość między pojazdami maksymalnie 3 m);
połączenie między pojazdami powinno być oznakowane naprzemiennie białymi i czerwonymi pasami lub żółtymi i czerwonymi chorągiewkami;
podczas holowania auta nie można włączać świateł awaryjnych.

Zgodnie z przepisami kodeksu ruchu drogowego, linka holownicza powinna mieć od 4 do 6 m. Co więcej - musi być oznakowana na przemian pasami białymi i czerwonymi albo zaopatrzona w czerwoną lub żółtą chorągiewkę.

• Upvote 1

Mialem podobna sytuacje pare lat temu jak taka ''para''  wyjezdzala z podporzadkowanej.

Myslalem z daleka ze miedzy nimi przejade . Skonczylo sie na hamowaniu awaryjnym i mocnym przytuleniu do kraweznika ,ale wciaz w pionie ....

Szluga na raz spalilem po takim wyczynie ....

Też bym tego nie zauważył i większość z nas. 

Z pozoru pierdoła, jakaś nawet szmatka, zawieszona  pośrodku i nie doszło by do tego. 

Będziemy uważać  bardzo  a i tak wszystkiego nie przewidzimy, mam nadzieję że kolega z Afryki wróci do zdrowia, jak i jego CRF a. 

Byłem kiedyś na  takim wypadku, w którym kierujący Cinquecento uderzył w stalową linkę holowniczą między dwoma holującymi się pojazdami, które wyjeżdżały z parkingu. Linka nie była w jakikolwiek sposób oznakowana.  Holujący samochód był  już na drugim pasie ruchu, a holowany wjeżdżał dopiero na jezdnię. Zapewne widząc jadący pojazd przyhamował i linka się napięła, a między nich wjechał Cinquecento.  Z samochodu zrobił się kabriolet, z kierowcy..... 

3 godziny temu, jacek1 napisał:

Z samochodu zrobił się kabriolet, z kierowcy....

To samo co z białego Porsche na niemieckiej autostradzie...

W dniu 13.01.2023 o 20:27, Kazmir napisał:

Przygoda kolegi z innego forum.

Oglądałem to i przyszedł mój sparaliżowany sąsiad i obejrzeliśmy to razem.  Powiedział, że to zmieniło jego życie i poruszyło jego serce.  Nie dość, że cudem znowu zaczął  chodzić, ale potem poszedł i wynajął projektor na dużym polu, a całe moje miasto to oglądało i zmieniło też ich życie.  Jesteśmy bardzo wdzięczni.  Dziękuję za ten filmik.