Skocz do zawartości

Skrzynia biegów - praca na 4 biegu

RyboRRRlek4
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W zasadzie skrzynia biegów pracuje bez zarzutów, biegi w górę i w dół wchodzą bez problemów. Żadnych innych niepokojących objawów podczas jazdy. Jedno co mi nie daje trochę spokoju to głośniejsza praca skrzyni tylko na 4 biegu. Motocykl mam od lipca 2022 z udokumentowanym przebiegiem 57 tys. km. Olej wymieniony zaraz po zakupie. Wszystkie banditi 1200 tak mają, czy tylko to swoisty urok mojego egzemplarza? Dziękuję za jakieś wskazówki.

Wskazówki to popraw przywitanie i wtedy możesz oczekiwać porad.

• 1 month later...

Zmiana oleju na Motul 5100 4T 10W40 + 1/2 aplikatora ceramizatora załatwiła sprawę. Silnik pracuje miękko przyjemniej dla ucha a i skrzynia na 4 biegu wyraźnie ucichła.

Super,  a mam pytanie jak się ma ceramizer do sprzęgła i czy jest do motocykli inny niż w przypadku do samochodu . No i konkretnie link lub zdjęcie opakowania specyfiku.

• Like 1

Link do ceramizatora który nabyłem i zastosowałem:

https://allegro.pl/oferta/ceramizator-cs-b-csb-do-silnikow-benzynowych-12538562680

Specyfik ten można stosować zarówno do silników samochodowych jak i motocyklowych. A olej w naszym olejaku smaruje wszystko w silniku.

Silnik ma sprzęgło suche a nasze w moto mokre stąd moje pytanie ,  pytam bo jestem ciekaw jak mokre sprzęgło z tym wynalazkiem współgra . 😉

Godzinę temu, kwinto59 napisał:

Silnik ma sprzęgło suche a nasze w moto mokre stąd moje pytanie ,  pytam bo jestem ciekaw jak mokre sprzęgło z tym wynalazkiem współgra . 😉

no  nie wspolgra jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego czekamy na post bandit wyje a nie jedzie  co sie stalo 

ten temat wygląda jak dobrze zakamuflowany marketing szeptany.....

13 godzin temu, kwinto59 napisał:

Mi ten konkretny olej jak i dodatek do oleju polecił gościu który ma zakład mechaniczny i w swej prywatnej stajni użytkuje kilka motocykli. Twierdzi że sam stosuje go w swoich maszynach od kilku już sezonów i bardzo go poleca. Wie jaką maszynę mam z jakim sprzęgłem. Złapie z nim jeszcze raz kontakt i dopytam się go jeszcze o to w kontekście współpracy: sprzęgło mokre +ceramizator. Na tą chwilę do pracy sprzęgła nie mam zastrzeżeń i nie zauważyłem zmiany jego zachowania, ale uwaga kolegi całkiem logiczna. No będę obserwował zachowanie sprzęgła i czas zweryfikuje słuszność obaw kolegi benywariat.

• Upvote 1

Przed chwilą skontaktowałem się z producentem tego specyfiku i dowiedziałem się że po dodaniu tego ceramizatora jak w mym linku w zasadzie nie powinno dziać się ze sprzęgłem nic niepożądanego, aczkolwiek każdy przypadek jest indywidualny. Powiedział mi również że w ofercie swoich produktów mają także ceremizator o symbolu C-M dedykowany do motocykli z mokrym sprzęgłem. Dzięki wam koledzy głębiej wniknąłem w tą tematykę i poszerzyło mi się spektrum tego typu wyrobów. No cóż...albo teraz już szybko zleje ten olej, dam nowy + dedykowany dodatek, albo dolatam do końca i zobaczy się co się dzieje. Na pewno przy następnej wymianie oleju dodam to co dedukowane.

ceramizer ceramizator podobne składy w przypadku ceramizera jest takie info:

e57a5fe2cf34c.jpg

bandit ma przekładki metalowe/niemetalowe wiec teoretyczni mozna stosować

Edytowane przez bald

11 minut temu, bald napisał:

ceramizer ceramizator podobne składy w przypadku ceramizera jest takie info:

e57a5fe2cf34c.jpg

bandit ma przekładki metalowe/niemetalowe wiec teoretyczni mozna stosować

No dzięki Ci kolego za te info...jestem już deko spokojniejszy. A sprzęgło mamy właśnie takie jak piszesz. Na pewno dodatek ten pozytywnie wpłynie na silnik (cylindry, tłoki, łożyska, panewki itp.) i skrzynię biegów.

no przetestujeszi zobaczysz czy coś będzie ślizgało sprzęgło,  ty użyłeś ceramizatora, powyższe info od ceramizera sadzę ze oba składy są bardzo zbliżone  ponieważ mają takie samo działanie, wiec wielka szansa ze bedzie okey

• 1 month later...
W dniu 23.03.2023 o 19:11, benywariat napisał:

no  nie wspolgra jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego czekamy na post bandit wyje a nie jedzie  co sie stalo 

Ponad 2 tys. km nalatane już na tym i ciągnie.

Taki ceramizer to jak suplement diety czy inne leki bez recepty. Nie pomoże, nie zaszkodzi a kasa wydana ×D

• Upvote 1

• 10 months later...

Szumienie to słyszałem że w banditach pojawia się na 3 biegu i tak ten typ ma, można jeździć albo wymieniać zębatke i będzie cicho. 

To chyba tylko ja taki zryty jestem, że lubię jak wyje. 

Moja Jawa 350 "żeliwo" na 3 ma dźwięk rajdówki. Tak jakby tryby skrzyni były z zębami prostymi.

Zastanawiałem się jaki byłby koszt zamówienia/zrobienia takich np do bandita.

Orientuje się ktoś, pracuje przy tegy typu sprawach. żeby rzucić kwotą?

Ciekawe jak by to wpływało na samą pracę/ odczucia kierowcy?

Można kupić, dla przykłady zębatka 5 biegu kosztuje 750 PLN ale trzeba wymienić dwie więc tanio nie jest. 

W Warszawie jest jakiś zakład co regeneruje skrzynie jeśli jest co regenerować. Nie wiem jak z trwałością. Za dwie zębatki 5 biegu koszt regeneracji to jakieś 400 PLN