Skocz do zawartości

Szyba + deflektor B12

waldi11
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Koleżanki koledzy może ktoś ma jakąś wiedzę w temacie szyby i deflektora do nakeeda.

Męczy mnie już jazda na golasa, jednak z sentymentu i przyzwyczajenia do mojego moto nie będę zmieniał.

Kiedyś miałem szybę, ale niewiele to dawało, pomyślałem o dodatkowym deflektorze. Nigdy na żywo w bandicie nie widziałem takiego zestawu.

Ma moze ktoś na forum, czy może dać jakieś info?

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Ja osobiście zastanawiałem się nad tym, żeby dokładać deflektor na małą szybkę, ale tylko na czas jazdy w trasę, jednak stwierdziłem, że nie podoba mi się wizualnie i po prostu się przyzwyczaiłem do pędu powietrza.

Aczkolwiek może nie na Bandziorze, ale na Hornecie widziałem, jak ktoś sobie takowy deflektor założył. Dziwnie to wyglądało, ale skoro miał deflektor założony, znaczy że albo minimalnie pomagał, albo szkoda było mu go zdejmować, skoro już za niego zabulił.🙃

Golas to golas i tak ma być. Te małe szybki do N pomagają do ok 100km/h  powyżej juz jest tylko gorzej . Przy moim wzroście 180cm.

Chcesz ochrony przed wiatrem to szukaj innego moto. 😁

13 minut temu, rafix napisał:

Golas to golas i tak ma być. Te małe szybki do N pomagają do ok 100km/h  powyżej juz jest tylko gorzej . Przy moim wzroście 180cm.

Chcesz ochrony przed wiatrem to szukaj innego moto. 😁

Dokładnie sam poruszam się N . Mam małą szybę ale ona daje taki efekt ochrony ,że pęd powietrza dostaje na brodę i szyje . U mnie powoduje to dziwny hałas. Wystarczy ,że się lekko uniosę tez dmucha ale nie ma już tego dyskomfortu. Ciszej jest jak się położę na zbiorniku.

Pozostaje jeszcze kwestia wyglądu 🙄 wolę nago .

Spróbuj jazdy w stoperach oczywiście jeżeli męczy Cię hałas.  Próbowałem z różnymi szybami i zawsze coś było nie tak. Albo jeszcze większy hałas albo szyba drżała w kasku.....

waldi ,a jaka miales szybe kiedys, bo sa takie zwykle male

MINI-SCREEN *PUIG*SCHWARZ

, ktore rzweczywiscie niewiele daja ,ale taka troche wyzsza i szersza na dole jest juz skuteczniejsza i deflector do tego poprawilby wiele

TOURINGSCREEN GSF650/1250

no i latwo i szybko montowana. NIe musialbys z tym jezdzic codziennie tylko w trasy :)

Właśnie taką, ale to tak jak wszyscy piszą nic nie daje a i średnio wygląda. Myślałem jakby ją jeszcze wyciągnąć w górę deflektorem. Szybko się montuje i szybko demontuje, ale w żadnym bandziorku nie widziałem. Na co dzień można bez ale jak jakaś pokaźna traska byłoby może lepiej

Spróbuj jazdy w stoperach oczywiście jeżeli męczy Cię hałas.  Próbowałem z różnymi szybami i zawsze coś było nie tak. Albo jeszcze większy hałas albo szyba drżała w kasku.....
Raczej chodzi o opór powietrza, a ile można leżeć na baku...

Dokładnie sam poruszam się N . Mam małą szybę ale ona daje taki efekt ochrony ,że pęd powietrza dostaje na brodę i szyje . U mnie powoduje to dziwny hałas. Wystarczy ,że się lekko uniosę tez dmucha ale nie ma już tego dyskomfortu. Ciszej jest jak się położę na zbiorniku.
Pozostaje jeszcze kwestia wyglądu  wolę nago .
Hehehe właśnie ten wygląd.... A co do tego że nago to zgadzam się w całej rozciągłość

Ja osobiście zastanawiałem się nad tym, żeby dokładać deflektor na małą szybkę, ale tylko na czas jazdy w trasę, jednak stwierdziłem, że nie podoba mi się wizualnie i po prostu się przyzwyczaiłem do pędu powietrza.

Aczkolwiek może nie na Bandziorze, ale na Hornecie widziałem, jak ktoś sobie takowy deflektor założył. Dziwnie to wyglądało, ale skoro miał deflektor założony, znaczy że albo minimalnie pomagał, albo szkoda było mu go zdejmować, skoro już za niego zabulił.
Właśnie. Majątku to nie kosztuje a może pomaga. Trzeba spróbować a jak nie zda egzaminu to na ostatnią półkę w garażu

Chcesz ochrony przed wiatrem to szukaj innego moto.
Rafix zgadzam się z Tobą, bo sam to testowałem i efektu nie było...

Chcesz ochrony przed wiatrem to szukaj innego moto.
Zżyłem się z nią, prawie 10 lat. Rozwód nie wchodzi w grę

Taką szybę z deflektorem miał @Neonkin napisz do niego. Powinny być fotki u niego w galerii.  

Taką szybę z deflektorem miał [mention=3532]Neonkin[/mention] napisz do niego. Powinny być fotki u niego w galerii.  
Kazek, dzięki za namiar...

Ja do swojej seryjnej szyby w S zamówiłem raz wysoki deflektor i po założeniu była tragedia. Powyżej 50 nie dało się jechać, taki hałas był. Potem próbowałem z takim małym - może ciut lepiej było, ale im szybciej się jechało tym większe zawirowania powietrza powstawały i większy hałas. Z kolei kumpel w Monsterze N miał malutką szybkę, która robotę robiła, a na dłuższe wypady montował też taki mały deflektor i dla niego było super. Ale też niskiego był wzrostu, może dlatego. No i też od kasku wszystko może zależeć.

• Like 1

Ja kiedyś do swojego gsxfa zamontowałem regulowany deflektor  ( w zasadzie to była

nowa szyba z deflektorem ) bo mi wiało . Efekt tego był taki , że wiać mi przestało , ale 

przy wyższych prędkościach ( >150 ) robiło się głośno a powyżej 200 w zasadzie hałas

był taki , że własnych myśli nie słyszałem ! 🤣 Wszystko przez turbulencje jakie wywołuje

deflektor ! Zmiana ustawienia kąta deflektora (możliwa w trakcie jazdy ) trochę poprawiała

sytuację . 

Podobny problem miałem po zakupie pierwszej hajki , która ma generalnie bardzo dobrą

ochronę przed wiatrem , ale nie głowy , o ile na niej prawie nie leżysz . 😀 Aby rozwiązać 

problem ( z deflektora się wyleczyłem 🤪) brałem pod uwagę szybę z wywiniętym do góry

rantem albo typu big buble . Ale jak poczytałem na forum hajki , to okazało się, że pierwsze

rozwiązanie to jest de facto inny wariant deflektora ( turbulencje ! ) zaś drugi jest dobrym

rozwiązaniem jeśli chodzi o wiatr a nawet turbulencje , ale pojawił się problem z widocznością,

bo wtedy drogę widzi się przez ciemną szybę (hajka była czarna ) czyli słabo a już nocą

to nic nie widać ! Ostatecznie zostałem przy szybie fabrycznej , podobnie jak i w III generacji

haliki . Sprawę połowicznie załatwia cichy kask , który tak do 200 daję radę !!!

Poza tym , ja nie wiem , czy do bandita w ogóle jest produkowana szyba typu big buble .

• Like 1

Szkłem się dupy nie podetrze. A z gówna bata nie ukręci.

Ot taka stara prawda. I tak samo z motocyklem. Jak nie jest to moto do turystyki to coś do niego nie dokleił to nie zrobi z niego turysty. Jeśli pęd powietrza zaczyna Ci coraz bardziej przeszkadzać może czas na zmianę konia.

Myślę, że z tego powodu wielu z nas zmieniło pojazd na inny. 

Ale po co jeździć powyżej 200, jak można jeździć zgodnie z przepisami, wtedy jest ciszej, taniej i wygodniej 🤣

Szkłem się dupy nie podetrze. A z gówna bata nie ukręci.

Ot taka stara prawda. I tak samo z motocyklem. Jak nie jest to moto do turystyki to coś do niego nie dokleił to nie zrobi z niego turysty. Jeśli pęd powietrza zaczyna Ci coraz bardziej przeszkadzać może czas na zmianę konia.
Myślę, że z tego powodu wielu z nas zmieniło pojazd na inny. 
Słuszna uwaga, może trzeba myśleć w tych kategoriach. Za wiele nie jeżdżę, ale coś się człowiek pokręci, więc byłaby też inna motywacja na turystykę

Koleżanki koledzy może ktoś ma jakąś wiedzę w temacie szyby i deflektora do nakeeda.
Męczy mnie już jazda na golasa, jednak z sentymentu i przyzwyczajenia do mojego moto nie będę zmieniał.
Kiedyś miałem szybę, ale niewiele to dawało, pomyślałem o dodatkowym deflektorze. Nigdy na żywo w bandicie nie widziałem takiego zestawu.
Ma moze ktoś na forum, czy może dać jakieś info?

Znalazłem coś takiego...

https://allegro.pl/oferta/szyba-puig-0336h-12956539884

To wychodzi ponad 60 litrów paliwa. Więc sam zdecyduj co lepsze dla ciebie. 

Raz miałem szybę. I miał nigdy nie będę.  Dobrze ze ktoś się zlitował i odkupił to odemnie

W dniu 4.03.2023 o 11:35, seebst napisał:

Ale po co jeździć powyżej 200, jak można jeździć zgodnie z przepisami, wtedy jest ciszej, taniej i wygodniej 🤣

O tak , przy 90 to żadna szyba nie jest potrzebna, a co dopiero deflektor ! :takaemotka: