Skocz do zawartości

Śruby docisku sprzęgła - moment dokręcania M5 12Nm ??

pawcioj
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Wziąłem się za wymianę sprzęgła w mojej Hondzie i spotkało mnie niemałe zaskoczenie. Niby miało być łatwo i przyjemnie a tu zong.

Tarcze, przekładki sprężyny kupiłem nowe ( jak się okazało tarcze były ok, przekładki tylko trochę przegrzane a sprężyny mocno poniżej minimum ), bo brzęczało na luzie strasznie. Wymieniłem więc wszystko i problem pojawił się w czasie dokręcania śrub. Według manuala powinno być 12Nm i z tym właśnie momentem przy pomocy klucza dynamometrycznego przekręcałem śruby.

image.png.b9db5b0524e59defb24516e44b03678a.png

Jakież było moje zdziwienie, gdy ukręciłem jednej śrubie łeb :( .  OK, mogło być tak, że śruby były już zmęczone a ja je tylko doprawiłem. Oczywiście cała zabawa z wykrętakami, lewymi wiertłami itp. ale się udało bez szkód dla kosza i gwintów.

image.png.3e4992ef3b15bb9e7c82411dac31a448.png

No to kupiłem nowe śruby, ale coś mnie tknęło czy aby na pewno powinienem przekręcać momentem 12Nm śrubę M5.

Według tabeli max moment to 9,5 Nm dla śruby klasy 12,9 ( czarna )

image.thumb.png.058b3a9864f4f237a0f7bc3b260fc7c3.png

Więc z jakim momentem trzeba przykręcić te śruby ?? bo po raz kolejny wykręcanie śrub wykrętakami mnie nie bawi a jak się wykręcą sama to dopiero będzie bałagan w silniku.

Może głupie pytanie, czy tam na pewno jest M5 a nie M6? Co prawda dla M6 moment i tak byłby za duży, chyba że 12.9. Tak z ciekawości zapytam, bo gdzie nie grzebałem M5 nie spotkałem na docisku. Ale ja w sumie dawno już nie grzebałem...

Mnie też tak się ukręciła śruba, jak w Bandziorze wymieniałem tarcze i przekładki. I to tylko jedna, reszta dała radę, a tymczasowo wkręciłem na miejsce tej urwanej zwykłą śrubę, którą wygrzebałem z zapasów piwnicznych (czyli nie jakaś specjalnie utwardzana, a taka ze sklepu metalowego).

Przy kolejnym demontowaniu sprzęgła (w związku, że było gorzej, niż na starych), wtedy zamówiłem już kompletnie nowe śruby, skręciłem z odpowiednią siłą i te się nie ukręciły.

Ja bym zwalił na zmęczenie materiału. Osobiście bym zaryzykował z dokręceniem ponownym na te 12 Nm, bo w inny sposób jej nie da się zakontrować, a stosowanie kleju do gwintów też raczej dobrym pomysłem nie jest w tym przypadku.

Pytam bo sam kiedyś popełniłem błąd, przez głupotę i pośpiech

dobra takie może głupie pytanie ale  masz klucz z taką podziałką ?

obraz.png.40d9562f7e458c6181995d2540dd77dc.png

czy z taką

obraz.png.f8d4ea8b57f40a445355fa5440c8f2bb.png

jak z tą drugą to sprawdź czy rzeczywiście ostawiłeś 12 bo ja sie kiedyś jebłem w odczycie wskazań i ustawiłem  na szybko i popatrzyłem na złą kreskę

obraz.thumb.png.69a41bdd9ea7135889d10d15bf8572d5.png

Edytowane przez bald

18 godzin temu, bald napisał:

Pytam bo sam kiedyś popełniłem błąd, przez głupotę i pośpiech

dobra takie może głupie pytanie ale  masz klucz z taką podziałką ?

obraz.png.40d9562f7e458c6181995d2540dd77dc.png

czy z taką

obraz.png.f8d4ea8b57f40a445355fa5440c8f2bb.png

jak z tą drugą to sprawdź czy rzeczywiście ostawiłeś 12 bo ja sie kiedyś jebłem w odczycie wskazań i ustawiłem  na szybko i popatrzyłem na złą kreskę

obraz.thumb.png.69a41bdd9ea7135889d10d15bf8572d5.png

o tymsamym pomyslalem :D

• Like 1
  • Upvote 1

No dobra, temat ogarnięty :)

Po pierwsze @kudłatymiał rację to była śruba M6, popatrzyłem na suwmiarkę bez okularów i tak się to kończy.

Po drugie, śruby 5,8 wymieniłem na 8,8  ( te 5,8 już były zlekka przekręcone ) i przykręciłem na 11Nm ( teoretycznie max dla tej śruby 9,5 Nm ) i wygląda na to, że jest OK a klucz dynamometryczny na całe szczęście dobrze nastawiałem.

• Upvote 1