Skocz do zawartości

[Motocykl] KTM 1290 Super Adventure S/R 2023 - Austriacka turystyczna myśl techniczna

Conorian
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli fajny kolor, ciekawy wygląd, fajny silnik, ale ma w sobie coś, co ma większość współczesnych motocykli.

Taki jeden albo dwa smaczki, babole, przez które człowiek tego motocykla jednak nie chce i się mu odechciewa.

Niby nie ma motocykla idealnego, ale zawsze sie trafi taka szpilka w tyłku, jak te trzeszczące plastiki.

Edytowane przez maniomen

@Conorian cieszę się, ze napisales tą recenzję. Przed zakupem mocno po głowie chodziły mi właśnie 1290adv, multi i coś trzeciego adv. Ale właśnie ze względu na pasażera wziąłem fjr. Kurka. 

Muszę kiedyś z ciekawości usiąść na gs na jakiś jazdach testowych.  Może pod koniec leasingu 🤔

Wow, z przerazenien przeczytalem te recenzje i balem sie, ze jednak KTM bedzie lepszy od GSa ;)

GS jak dla mnie wygrywa dopracowaniem, wyposazeniem i kardanem. A poza tym to nudny motocykl 🤪

Chyba nie jestem zaskoczony, zawsze uważałem że nie sztuką jest wsadzić mocny silnik to ramy, dać większe zawieszenie i mamy adventura, bo składowych idealnego motocykla jest znacznie więcej.  

BMW co by nie mówić na maxa koncentruje się na tym, żeby ich motocykl spełniał nie tylko wymagania dotyczące osiągów, zresztą jak pokazuje historia ich silniki zawsze były jednymi z najsłabszych w stawce, a jednak ludzie i tak je kupowali. Nawet dzisiaj 136KM  to niewiele przy konkurencji. 

Szczerze mówiąc zaskoczyłeś mnie pisząc o zawieszeniu, myślałem, że po silniku będzie to największy atut KTMa. Ciekaw jestem Twojej opinii o oponach? Dałem się skusić na ten model właśnie tym, że niby spece z Austrii wybrali je jako najlepsze pasujące do tego motocykla, ale moje pierwsze wrażenie jest dość mierne. 

Co by nie mówić motocykl mi się podoba, ta absurdalna lampa przypominająca jakiegoś autobota :D  Dużo nie brakowało żebym sam wybrał KTMa (1090-1190), ale właśnie opinia że wiele mu brakuje mnie zniechęciła. 

@kaniosz opony jak opony, bardziej skupiłem się na testowaniu motocykla. Powiedzmy, że do tych 180 km/h bo więcej nie jeździłem i kilku zakrętach nie przestraszyły mnie ani razu. Nie jeździłem jednak na granicy ich przyczepności lub swoich więc lepiej nie będę się wypowiadał. Myślę, że na asfalt będą ok, nie wiem jak z mokrym asfaltem. 

@Krzysztof zgadza się, GS jest nudny w porównaniu do przykładowo 1290 lub nawet 990. To są dzikusy. Jednak na długich trasach na ten moment nie ma sobie równych. A chciałbym żeby było inaczej :) Jak już wielokrotnie pisałem, gdybym był skazany na jeden motocykl to w życiu nie zdecydowałbym się na GS'a. No chyba, że po 60-tce :D

Jeszcze taki śmieszek:
Jak się zatrzymałem pokazać moto znajomemu myśleliśmy w pierwszej chwili, że tak pachnie nowością. Nic bardziej mylnego :D

image.thumb.png.b113e4dc31ec27c08691d2d8eaa1a2d4.png

image.thumb.png.d5564f476f4957945a3cec3bc4eabb22.png