Skocz do zawartości

Weekend na Czeskiej Szwajcarii

OlaAla
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiliśmy z synem podobną trasę na dwóch kołach tydzień temu. 

Noclegi po polskiej stronie 1km od zamku Czocha (warunki takie sobie ale pokój 2 osobowy z łazienką za jedyne 50zeta osobo-nocka).

Czeska Szwajcaria bardzo fajna, sporo ciekawych tras dla nas motocyklistów.

Pekelne doly moim zdaniem przereklamowane, ciekawszy jest zamek Sloup Rock Castle Sloup – Mapy Google

48 minut temu, Andrzej S napisał:

ciekawszy jest zamek Sloup Rock Castle Sloup – Mapy Google

Byłem tam, choć nie w środku - jadłem w tych pięknych okolicznościach przyrody. I to całkiem przypadkiem się tam znalazłem, bo lekko "zbłądziłem" 😁

A co do wypadu - fajna wycieczka i w ogóle jakoś w Czechach bardziej mi się podoba niż w tych samych okolicach, ale w Polsce - jakoś tak jest lepiej. W bramie też byłem, tylko że jesienią, jak wszystko dookoła było złociste. Oczywiście jeszcze przez wybuchem tego pożaru.

Ale z kim Ty tam byłaś? 😉

11 godzin temu, radzior napisał:

Ale z kim Ty tam byłaś? 😉

Motocykla nie poznajesz? :P 

Super relacja, żałuję że nie mogłem się wybrać z Wami.  Zdjęcia spalonego lasu na kompie wyglądają znacznie gorzej niż te oglądane w telefonie (widok przykry, ale jak już pisałem wcześniej natura sobie poradzi). 

Apropo spalonego lasu to pamiętam taka ciekawostkę ze studiów jak naukowcy w USA zachodzili jak nie dopuścić do niszczenia wielkich lasów, bo stare drzewa kilkusetletnie mimo iż dawały nasiona to nic z nich nie potrafiło wyrosnąć. I okazało się, że po jednym z wielkich pożarów na spalonej ziemi zaczęły wyrastać młode drzewa, bo nasiona żeby móc zacząć kiełkować potrzebowały ognia :) Oczywiście w Czechach Sekwoje nie rosną, ale będzie dobrze :)  

Swietna i zwiezla relacja. @maniomen, ucz sie od najlepszych ;)

Bardzo dobrze sie czyta i czlowiek nabiera ochoty na jakis trip. Gratulacje. 

Godzinę temu, kaniosz napisał:

Super relacja, żałuję że nie mogłem się wybrać z Wami.  Zdjęcia spalonego lasu na kompie wyglądają znacznie gorzej niż te oglądane w telefonie (widok przykry, ale jak już pisałem wcześniej natura sobie poradzi). 

Prędzej  czy później zapewne sobie poradzi, ale patrząc na to aktualnie łezka w oku człowiekowi się kręci. 

Godzinę temu, Krzysztof napisał:

Swietna i zwiezla relacja. @maniomen, ucz sie od najlepszych ;)

Bardzo dobrze sie czyta i czlowiek nabiera ochoty na jakis trip. Gratulacje. 

A dziękuję bardzo, raczej nie jestem typem bajkopisarza.

Pamiętam jak w 2016 roku byłem na Sveti Jure w Chorwacji - jakie bujne sosny rosły na samym początku wyjazdu. Rok później całe Bałkany trawiły pożary lasów,a jak ponownie w 2018 roku tam pojechałem to aż nie wierzyłem - mnóstwo samych tylko kikutów zwęglonych. Aż płakać się chciało. Teraz już to aż tak tragicznie to nie wygląda, ale dla kogoś, kto widział to wcześniej - daje do myślenia.