Skocz do zawartości

Kości obniżające do 1250.

Fido
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Muszę maksymalnie obniżyć swojego bandziora, aby ŻulJetta mogła nim zacząć jeździć. W związku z tym potrzebuję nabyć kości, które obniżą tył najbardziej jak się da.

Jeśli sami nie macie takowych, to popytajcie wśród znajomych, może komuś zalegają...

Edytowane przez Fido

koła zmień :)

e9770618701dd04573fc12152f158347.jpg

Pamiętaj Fido ze potrzebujesz dłuższe niż oryginalne żeby było niżej. Bo nie wiem dlaczego nie dla wszystkich to logiczne. 

kiedys je chyba widziałem i z tego co pamietam to one rzeczywiście są proste wiec wbrew pozorom pomysł i podpowiedz Frania nie są złe. Kształt ten sam tylko wydłużyć ze 2,5cm lub po całości z 7 i zrobić lowridera ;)

Jak nie uda się znaleźć nic sensownego, to jak w przyszłym tygodniu wrócę z urlopu, to sprawdzę, co mają w Larssonie i ile to to kosztuje i czy mają dostępne.

Bo z poziomu osoby obcej, widzę, że mają w katalogu, ale nie widzę, czy są dostępne i ile kosztują.

W razie czego dam znać w poniedziałek, jak nie zapomnę oczywiście. 🙃

Wymieniałem w pierwszym Bandicie i ktoś mi na forum wycinał na CNC...mam nawet jeszcze swój rys. tech. 😉

Znajdz kogoś z cnc to Ci rysunek dopasuje.

IMG_20230911_213802.png

W swoim bandziorze robiłem z płaskownika ale bez takiego wcięcia jak rysunku Radziora.

Zaokrągliłem jedynie oba końce.

49 minut temu, kitza napisał:

W swoim bandziorze robiłem z płaskownika ale bez takiego wcięcia jak rysunku Radziora.

Zaokrągliłem jedynie oba końce.

I nie haczyło o wahacz? Rysunek robiłem na podstawie oryginału tylko długość zmieniłem. Już dokładnie nie pamiętam jak to wygląda na żywo. Ważne żeby dobra stal była coby nie pękła i sie nie zgięła .. to jednak przenosi spore sił czasem.

Jak Ifcii obniżałem FZ8 to zrobiłem po Polaczkowemu, kupiłem, zwymiarowalem, oryginał oddałem i znajomy znajomego mi dorobił za flaszkę 😛

• Like 1

W dniu 11.09.2023 o 20:33, kokos napisał:

Pamiętaj Fido ze potrzebujesz dłuższe niż oryginalne żeby było niżej. Bo nie wiem dlaczego nie dla wszystkich to logiczne. 

kiedys je chyba widziałem i z tego co pamietam to one rzeczywiście są proste wiec wbrew pozorom pomysł i podpowiedz Frania nie są złe. Kształt ten sam tylko wydłużyć ze 2,5cm lub po całości z 7 i zrobić lowridera ;)

To, że dłuższe od ori, to rzecz jasna. Pytanie o ile dłuższe mogą być? Z tego, co pamiętam, to jak się przesadzi z wymiarem to o coś zachaczają. Kiedyś podwyższałem moją starą 600 i koleś zrobił mi za krótkie i przy wychyle się blokowały.

I nie haczyło o wahacz? Rysunek robiłem na podstawie oryginału tylko długość zmieniłem. Już dokładnie nie pamiętam jak to wygląda na żywo. Ważne żeby dobra stal była coby nie pękła i sie nie zgięła .. to jednak przenosi spore sił czasem.

Nie haczyło ale fakt, zapomniałem, że musiałem nieco przeszlifować przy wahaczu.
Grubość płaskownika była taka sama jak grubość kości. Gatunku stali nie pamietam.
Co do rysunku, to wzorowałem się właśnie rysunkiem znalezionym gdzieś tu na forum.

A ktoś porównywał, czy 3 gen. ma takie same kości, co poprzednie?

Zawias jest ten sam.

@FidoMiałem się odezwać w poniedziałek, ale w natłoku roboty wyleciało mi to z głowy.

Dużo nie straciłeś, bo w hurtowni, do której mam dostęp, kości są niedostępne.

Ostatnia cena detaliczna to koło 700 zł, więc rzeczywiście znalezienie jakiegoś majstra, co z dobrej stali to ogarnie, będzie zdecydowanie tańsze.

• Upvote 1

Jak ten koleś się za coś weźmie, to nie ma to tamto!

Edytowane przez Fido

2 godziny temu, Fido napisał:

Jak ten koleś się za coś weźmie, to nie ma to tamto!

Potwierdzam! Nie zna slowa nie da sie :)