Skocz do zawartości

Dysze regulujące balans Bandit 1250 K7 2007

waffen99
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Bandziory.

Mam problem z dyszami regulującymi balans poszczególnych cylindrów. Dwie sztuki udało mi się wykręcić, ale pozostałe dwie ani drgną. Zalewałem je różnymi zajzajerami, stukałem, ale dalej są jak zaspawane. Pomóżcie proszę i oświećcie jak ja mam je wykręcić? Mieszkam w Krakowie i może znacie kogoś, kto by mi to wykręcił. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

o które ci dokładnie chodzi ?

Witam. W przepustnicach na każdy cylinder przypada jedna dysza do regulacji podciśnienia pomiędzy poszczególnymi cylindrami. Są 2 sekcje po 2 przepustnice. W każdej z sekcji mam zapieczoną 1 dyszę. Wykonane chyba z mosiądzu, kolor przynajmniej złoty jest. Próbuję wstawić jakieś zdjęcie ale coś mi nie wychodzi. 

https://oem-bike-parts.pl/pl/parts/suzuki/1099cc/gsf-1250-bandit/gsf1250-k7-e02e19e24e37/13-throttle-body

Na tym obrazku jest to część nr. 2.

śruba składu mieszanki, zwykle one lekko wychodza, dziwne ze sie zapiekly bo one nie sa dokrecane do konca na siłe tylko  po prostu siedza wsobie na gwincie.

Jak sie urwie to kaplica  cieżko bedzie  ja rozwiercic, moze spróbuj podgrzac takim małym palnikiem długopisowym te gniazda z zewnątrz

obraz.png.2b7addbc9bc603276084fa269818b2cf.png

obraz.thumb.png.74174ed9026a9e3d74d62816cba8f432.png

Też myślałem o czymś takim. Będę próbował dalej chyba, że ktoś ma inny pomysł. Dzięki bald.

8 minut temu, kwinto59 napisał:

Jeżeli podgrzeje za mocno uszkodzi oringi .

To zmieni 😊

Ja miałem tak samo b400, zalałem na noc WD40, coś zaczęło się ruszać, ale nie na tyle, żeby to wykręcić. Zacząłem wkręcać i wykręcać z jednoczesnym podlewaniem WD40 i dmuchaniem sprężonym powietrzem, żeby wcisnąć preparat jeszcze głębiej, po godzinie miałem śrubę na stole. U mnie utleniło się aluminium, co stopowało śrubę na gwincie, po całym zabiegu musiałem poprawić gwintownikiem gniazdo śruby.

ja bym zalał naftą, potem podgrzał, próbował dobrym bitem dopasowanym w lewo/prawo, potem podlac znowu i grzać i tak  kilka razy, jak uszkodzisz cos to sobie wymienisz, w teorii tylko oringi dostaną po dupie  moze sprezynka tez troche ale raczen nie na tyle zeby ja rozhartowac,  wiadomo ze  z tym palniczkiem to tak z rozsądkiem, kiedys testowałem to spokojnie puszke po piwoe przepala i nawet cienkie szkło też stopił :D

Edytowane przez bald

Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem. Będę działał w przyszłym tygodniu z tymi dyszami. Co do uszkodzeń to te o ringi i inne ustrojstwo i tak spisałem na straty, bo jak coś mam wymienić to i tak na nowe. U Kondzio choć trochę się coś ruszało lecz u mnie zaspawane na amen. Może faktycznie amelinium się zbiesiło? Oby ten palnik coś pomógł, bo podchodzić do tego z wiertarką to trochę strach.

No więc wszystko jest już jasne, choć nie jest tak jak chciałem. Dysze ani drgnęły, w jednej złamał się wykrętak, a w drugiej nabiłem bita i też się ukręcił. Nie pozostało mi nic innego jak zgrać ze sobą poszczególne pary przepustnic i potem je już ładnie na gotowo zsynchronizować. Przy okazji mam pytanie - nie orientuje się ktoś ile ma być podciśnienia na cylindrach przy ustawianiu synchro? Pytam, bo chciałbym możliwie najbliżej oryginału to ustawić.