Skocz do zawartości

Lagi Czy Łożysko?

dyras
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

W czasie jazdy na większych dziurach stuka mi coś w przednim zawieszeniu. Na postoju udaje mi sie owy stuk uzyskac ,kiedy pcham motocykl, wciskam gwałtownie hamulec, zawiesznie przysiada i kiedy zaczyna odbjac, słychać stuk.

tak to wygląda :

http://picasaweb.goo...feat=directlink

srubę od łożyska główki ramy dociągnałem o ćwierć obrotu i dalej już kiera ciężej chodziła. Dzwięki pozostaly ;/

kolego witaj w klubie ;) z Qnerkiem probujemy to samo ustalic w moim moto. Juz po wymianie oleju w lagach, łożysk główce oraz w kole i dalej cos stuka. Taki głuchy dźwięk. Z tym ,ze w Twoim przypadku lagi chyba za bardzo dobijaja a ja mam to samo nie przy uginaniu lag podczas ruchu posiomego tył-przód przy minimalnym ugięciu. Zostało jak to Qnerk stwierdził sprawdzić luz w lagach . Ale dźwięk i objawy identyczne.

Moze ma ktos jakis pomysl?

u mnie gdy podepchnę motor do przodu i gwałtownie wcisnę przedni hamulec też tak stuka, stuk jest od razu gdy zawieszenie sie zaczyna uginać, gdy idzie w górę nie stuka, na dziurach też tego nie słyszałem, gdy jadę powoli z wciśniętym hamulcem tak żeby lagi były trochę wgięte i gwałtownie docisnę hebel to tego nie słyszę,

stuk jest chyba taki sam jak na twoim filmiku,

tak na ucho to nie jestem w stanie stwierdzić czy to lagi czy łożysko główki ramy czy coś innego?

Panowie a hamulce ktoś sprawdzał? Może to luźny klocek w zacisku albo luźna tarcza hamulcowa bo się nity już trochę powybijały i właśnie w początkowej fazie hamowania to słychać, bo jeden czy drugi element "się napręża kasując ów luz" albo może przewód hamulcowy uderza o błotnik w momencie ugięcia się lag. :unsure:

Mam to samo Panowie tylko trochę ciszej

nowe łożysko glowki i nowy olej w lagach

Może Bandziory tak maja ?

gdyby jednak nie -to dajcie znac jak coś wymyslicie:)

dyras

a jak się zachowuje twoj bandzior przy wyzszych prędkościach tak >160

czy jedzie stabilnie

Edytowane przez Norbi

dyras

a jak się zachowuje twoj bandzior przy wyzszych prędkościach tak >160

czy jedzie stabilnie

Nie zauważyłem nic niepokojącego, fakt , że nie latam też za często z takimi prędkościami :)

z tymi halulcami tez troche prawdy bo jak bujam moto na biegu bez hebla to nie slychac a jak nacisne to jak najbardziej......no ale podczas jazdy gdy wlatuje w dziure to nie naciskam hebla a i tak stuka,puka......i to takie głośne jebnięcie . Nasze wczorajsze przemyslenia zakonczyly sie na wnisoku ,ze trza zapierdalac aby nie bylo slychac tego dzwieku bo przy 50-80km/h jednak idzie w uszy :D a przy 150 juz niet :lol:

z tymi halulcami tez troche prawdy bo jak bujam moto na biegu bez hebla to nie slychac a jak nacisne to jak najbardziej......no ale podczas jazdy gdy wlatuje w dziure to nie naciskam hebla a i tak stuka,puka......i to takie głośne jebnięcie . Nasze wczorajsze przemyslenia zakonczyly sie na wnisoku ,ze trza zapierdalac aby nie bylo slychac tego dzwieku bo przy 50-80km/h jednak idzie w uszy :D a przy 150 juz niet :lol:

Z hamulcami też kombinowałem, niby klocki mogą stukać, tarcza na nitach.

Próbowałem jechałem po dziurach z lekko wciśniętym hamulcem, żeby wykluczyć ich drgania - też stukało cóś :D

gadalem z jednym kolesiem co tez mial dziorka i pracuje w serwisie hondy. jak wymienil sprezyny w laggach i olej to jakis tam leciutki stuk tez bylo slychac.

mowil ze niestety po wymianie jakichs tam p*****lek juz nigdy nie bedzie tak jak fabryka zrobila i moze dlatego te stuki sie pojawiaja.

a ja Wam powiem że co prawda w puszce to miałem , ale do klocków dochodza takie blaszki, które niwelują luz pomiędzy zaciskiem a klockiem. Te blaszki mi się rozleciały i klocki na każdej dziurze dzwoniły. Jak wymieniłem klocki na nowe wraz z blaszkami dziwny stuk ucichł. ;) Nie wiem jak jest w moto bo nie zmieniałem jeszcze klocków ale może o to chodzi ;)

ale klocki tez mialem kilka dni temu wymieniane.....i dalej stuki

oho... to przesadziłem z dokręceniem łożyska :)

Wracając teraz z pracy max prędkość to 80km/h, bo kiera lekko sztywna.... a tak gładko chodziła na postoju :D

... i stuków jakby mniej ... czyżby placebo :D

to nie używajcie hamulców tak jak ja i bedziecie mieć problem z głowy

pozdrawiam ;)

Wojtecki problemy z czytaniem> :lol: ? Na dziurach bez hebla stuka takze......

W moim poprzednim B6 było to samo. Sąsiad, który go ode mnie odkupił wymienił łożysko w przednim kole i przeszło.

u Abdara wychodzi na to że jest luz w lagach, nic innego nie pozostało, zwłaszcza że lagi miał niedawno robione przez ubezpieczyciela

a moze to sprezyna w lagach jak to na innym forum jest napisane - cytat:

Druga bardziej prawdopodobna przyczyna to rury dysansujace w lagach. Rury te dysansuja sprezyne od trzymajacej ja nakretki. W Banditach po pewnym przebiegu sprzezyna "siada" i w tym ukladzie pojawia sie luz. Zazwyczaj to stuka. Pomaga wymiana sprzezyn na nowe

U mnie też jest ten stuk i nie są to hamulce wyjmowałem klocki i sprawdzałem podejrzewam że to ta sprężyna w lagach o której już pisano.

mała uwaga w mojej sprawie - wczoraj poszarpalem sie troche z moto i co wyszlo...... stuk jest gdy przyciagam kiere do siebie (szarpie w góre) i skok naprawde jest minimalny a stuk jest bardzo glosny i przenosi sie rowniez na kiere....WTF ?!?!?

u mnie tez stuka w momencie kiedy lagi odbijaja do gory. wczoraj szarpalem moto a kumpel organoleptycznie dotykajac nasłuchując stwierdzil, że stuk czuć jednak w lagach :)

mała uwaga w mojej sprawie - wczoraj poszarpalem sie troche z moto i co wyszlo...... stuk jest gdy przyciagam kiere do siebie (szarpie w góre) i skok naprawde jest minimalny a stuk jest bardzo glosny i przenosi sie rowniez na kiere....WTF ?!?!?

Zobacz tłoczysko tłumiące w amorku czy nie jest wyrobione. oraz sprawdź wysokość sprężyn czy się po prostu nie wypracowały.

no wlasnie ja obstawiam te sprezyny a Qnerek twierdzi ,ze raczej niet ;) sie okaze kto ma racje jak mistrz złota rączka rozkreci lagusie :D

A z ciekawosci jaka powinna byc dlugosc sprezyn w B6 2004 r oryginalnie, nowe?