Skocz do zawartości

Światła - Hid Xenon - Żarniki Ksenonowe - Jakie?

Gość Bucz
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

No różnica taka, że na początku tej strony jest mowa o tym, że wyłączanie palnika na setną część sekundy skraca żywotność. Ja nie jestem elektrykiem ani mechanikiem, ale mniejsza żywotność w motocyklach względem samochodów to chyba raczej efekt drgań. Nie raz widziałem samochody, w których po przekręceniu kluczyka zapala się oryginalny xenon, potem przy rozruchu przygasa by za chwilę znów się zapalić.

tak, to potwierdzam. u mnie wszystkie padly w trakcie jazdy. a dokladniej to zdechniecie takiej lampy jest długotrwałe. poczatkowo gasnie i trzeba ja "pobudzic rozrusznikiem", nastepnie przy odpalaniu motocykla lubi sie nie zainicjować (znowu trzeba ja kopnac kilka razy starterem), az w koncu calkowicie przestanie kumac..

w B12,5 jest ten problem ze szczyt lampy jest mega blisko czesci lustra lampy i przy wiekszych drganiach bankowo dotykaja sie te elementy - to moze byc powodem ciaglego psucia sie zenona w moim moto.

pozdro

Daniel

Ja mam w aucie do reflektorów z ryflowanym szkłem 5000K z chin i takie mam obserwacje.

3) Na normalnym ustawieniu na stacji diagnostycznej (diagnosta ustawił mi HIDy) oślepiam innych kierowców, więc w trybie miejskim sobie oślepiam, a jak wyjadę za miasto to obniżam z kabiny na maksa żeby nie oślepiać - wtedy widzę jasno, ale dość blisko max 20 metrów.

to dziwne. ja w samochodzie mam gładkie szkło i 6000K i niegdy nikt mi nie mrugnął, że oślepiam. a na stacji diagnostycznej byłem i faktycznie, kąta zbytnio nie da się ustawić, ale wysokość jest ok i wszystko bangla jak należy.

No bo właśnie na tym ryflu się rozprasza światło. Fabryczne xenony to albo soczewka, albo gładkie szkło i kanciasty odbłyśnik (starsze volvo).

Ostatnio założyłem ksenona i byłem w serwisie YAMAHA dlaczego? bo miałem po drodze ;) kolo wziął moto na serwis aby wyregulować i niby wyregulował światła z tego co widziałem to regulował bez przyrządu tylko na ścianie zapłaciłem 20 zeta i pojechałem ale coś mi nie dawało spokoju że ustawił ok więc pojechałem na stacje diagnostyczną i co? i były źle ustawione więc pan ze stacji mówił jak ma byća ja sam sobie regulowałem wyregulowane tak jak mają być nawet lekko niżej bo jak siadam na noto to się podnosi trochę posprawdzane diagnosta mówi że jest dobrze więc dałem 10zeta na browara bo nie chciał kasy w ogóle i pojechałem.

Już ze 2 tyg jeżdżę codziennie rano ok 6 jest jeszcze ciemno i nikogo nie oślepiam nikt nie mruga a widoczność o 100% lepsza przypomnę że mam soczewki;)

jest w ogole jakies moto z seryjnym xenonem?

jesli tak (w co watpie) to ma poziomowanie i spryskiwacz? :)

pozdro

Daniel

Nie jestem pewny ale już ktoś chyba na forum wspominał że moto to nie dotyczy

tak szybko sie temat rozwijal, ze nikt mi nie odpisał :( biore zabawki i ide do domu :D

a tak powaznie: zdubluje.

ja chyba i tak założę HID-a, ale mam jedno pytanie: w moim B12 światła włączają się automatycznie po przekręceniu kluczyka.

Jak wiadomo, żarnik się chwilę nagrzewa, a każde krótkie jego rozłączenie nie wpływa dobrze na żywotność.

Pytanie, czy da się to ominąć jakos? Jeżeli nie, wychodzi na to, że będzie trzeba rozgrzać xenon, potem dopiero odpalić moto ?

Edytowane przez chriss

Palniki lamp wyładowczych inicjowane są prawie zawsze przez cienki pojedynczy lub siatkę drucików naniesionych na wewnętrzną stronę bańki z gazem świetlnym. I to właśnie ta część inicjująca się przepala gdyż podczas startu powoduje wstępne wyładowanie i przy swojej temperaturze oraz napięciu traci na żywotności podczas częstych startów. A drugie to elektrody. Sam gaz ma żywotność dużo przekraczającą elementy metalowe.

Faktem jest że podczas wypadku nieważne czy ktoś je****nie Cie z tyłu czy z boku będziesz współwinnym mając nie homologowane światła. Znajomy wbił się przez nieuwagę w tył "tjuningowanego" golfa 3 i wyszedł z odszkodowaniem i bez mandatu bo dresior miał pseudo ksenon'y. Nie warto, szczególnie że na oryginalnej soczewce + blue vision ew. coś dobrego w tym stylu. poziom oświetlenia jest naprawdę super. N-ka może włożyć sobie 100 W i też bangla.

Chriss musiał byś położyć instalacje do uruchamiania świateł tak jak w starszych moto.

A co do moto z seryjnym kesonem to wyjdzie niedługo pierwsze bmw. I poziomowanie obowiązkowo będzie.

Edytowane przez HlbH

Jeżeli nie, wychodzi na to, że będzie trzeba rozgrzać xenon, potem dopiero odpalić moto ?

to nic nie da, przy startowaniu silnika i tak Ci lampa mrygnie.

Faktem jest że podczas wypadku nieważne czy ktoś je****nie Cie z tyłu czy z boku będziesz współwinnym mając nie homologowane światła. Znajomy wbił się przez nieuwagę w tył "tjuningowanego" golfa 3 i wyszedł z odszkodowaniem i bez mandatu bo dresior miał pseudo ksenon'y.

ot, polskie realia - zamordyzm jak sie patrzy....

A co do moto z seryjnym kesonem to wyjdzie niedługo pierwsze bmw. I poziomowanie obowiązkowo będzie.

BMW K1200GT juz od 2006 ma xenony..

to nic nie da, przy startowaniu silnika i tak Ci lampa mrygnie.

zgadza się, ale lepiej odpalić na rozgrzanym <_<

Jack nie mogę znaleźć na necie fotki tego bmw z ksenonem, możesz podrzucić bo to co znajduje to zwykłe lampy.

Mianowicie w prasie można znaleźć wzmianki o rewolucyjnym samopoziomującym się ksenonie w nowym (btw. rzędowym 6-cio cylindrowym :D ) bmw GT 1600 :vroom:

Jack nie mogę znaleźć na necie fotki tego bmw z ksenonem, możesz podrzucić bo to co znajduje to zwykłe lampy.

Mianowicie w prasie można znaleźć wzmianki o rewolucyjnym samopoziomującym się ksenonie w nowym (btw. rzędowym 6-cio cylindrowym :D ) bmw GT 1600 :vroom:

http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_K1200GT

Ar2r : Każdą następną taką kolorowankę osobiście skasuję. Tą powyżej również jak jej nie poprawisz do obiadu.

Aaaa bo to w opcji. :D

A co to zmienia? Motocykl jest z tym zamawiany w fabryce a nie jak w PL, że zakładają mu chińskiego HID'a.

Jest oryginalny? Jest.

I g...no może powiedzieć żaden ekspert od wypadków na garnuszku w firmie ubezpieczeniowej.

Chodziło mi tylko o to, że nie mogłem znaleźć fotki tego moto z ksenonem bo to opcja i pewnie mało kto ją ma, znając ceny bmw.

Nerwowy Jack coś jesteś :D.

staję się nerwowy (i nie tylko ja) jak widzę takie abstrakcje

ale nie odchodźmy od tematu bo już się offtop robi.

... N-ka może włożyć sobie 100 W i też bangla.

Czy możecie rozwinąć temat, czy to już będzie offtop?

100W to też większa temperatura. Ja rozumiem, że duży reflektor, że dużo powietrza w "bańce" reflektora, ale odbłyśnik to aluminium natryśnięte na plastik.

Ma ktoś więcej niż 55W?

Czy odbłyśnik nie matowieje, lub nie odłazi?

sprawnosc zwyklej zarowki halogenowej jest dosc niska

wiec oprocz "nadwyrezania" instalacji elektrycznej typu przegrzewanie przewodow i ich stopniowe wyniszczenie

wydziela ona duzo wiecej ciepla skracajac bardzo skutecznie zycie odblysnikow w reflektorach.

Zapraszam do lektury starego juz artykulu http://skoda.autokacik.pl/pages/zarowki/zarowki.htm gdzie mozna cos wiecej sie dowiedziec.

Dokładnie, obciążenie jeszcze ujdzie ale odbłyśnik będzie się wypalał, chociaż to zależy tez od jego jakości. Bo znajomy w vulcanie ma włożony 100 w blue vision i już 3 lata a uszkodzeń nie widać, więc można próbować.

• 4 weeks later...

Witam wszystkich ostatnimi czasy zamontowałem sobie xenony 2 żarniki h4 55W o barwie 4300k jeden odpowiedzialny za światła długie a drugi za krótkie. Przetwornice umieściłem w dziobie za zegarami i chwilowo wygląda na to że będzie OK

apropo moich xenonów jest tu jeden problem wygląda na to że mój akumulator nie bardzo daje radę...

Gdy włączone są tylko krótkie to nie ma problemu, ale aby mieć włączone krótkie i długie to muszę już włączyć silnik... a i tak najlepiej włączać najpierw długie a potem krótkie na włączonym silniku...

Peoblem pojawia się też gdy włączone są oba światła i wyłączę silnik. Światła zaczynają mrugać.

W instrukcji do xenonów wspominają że aby zapobiec tajiemu mruganiu należy podpiąć akumulator o pojemności 70Ah. U mnie jest 8 Ah...

Czy wymiana na 12Ah (zalecane do Bandita 1200) mogła by coś pomóc? Może jakieś inne pomysły? Czy może jeszcze jakaś większa pojemność akumulatora ale powstaje pytanie czy robią większe akumulatory większej pojemności o podobnych wymiarach i czy alternator do B12 to wytrzyma ?

Z drugiej strony to zawsze i tak włączam światła na włączonym silniku a akumulator to roczna yusa z której jestem zadowolony - obawiam się tylko o trwałość xenonów

Mruganie to normalna rzecz w xenonach. Jak masz normalne światła i zgaszony silnik to przygasają aż do całkowitego wyłączenia (akumulator pada). Xenony natomiast nie mogą przygasnąć tylko mrugają.

Nie włączaj świateł bez silnika bo wykończysz akumulator. Do b12 zalecają większy niż do B6 dlatego że ma większy silnik i ma ciężej zakręcić, czyli potrzebuje więcej prądu. Jeśli dobrze zapala to go nie wymieniaj, bo to i tak nic nie da.

1) w Polsce przydatność oświetlenia drogowego określa ROZPORZÑDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 4 maja 2009 r. zmieniające rozporzàdzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (§ 1. Ust 9.)

- barwa biała, na co najmniej 40 metrów, nie oślepiająca innych... drogowe nie mogą przekroczyć natężenia światła 225 000 cd.

nie ma mowy o homologacji reflektora - wiem że powszechnie panująca opinia jest odmienna - policja problemy itd - ale tak jak kopałem temat można się czepiać "szpanerów" co to zakładają niebieskie xenony o barwie 8000k i wyższej - światła bardziej niebieskie niż białe - ale 4300k są "żółtawe" - jeśli oświetlą 40m i nie oślepią innych to w świetle polskiego prawa są okey.

zgadza się że przyciemniamnie foliami/lakierami lamp tylnich mże być przesłanką do nie spełnienia wymogów oświetlenia tylniego,

ale opowieści typu: mój ziomek wjechał kolesiowi w d**ę, ale jako że ten miał w przednich reflektorach xenony to orzeczono że za te xenony w pełni ponosi odpowiedzialność za to że mu ktoś w zad wjechał - takie opowieści wkładam między bajki, albo koleś z ksenonami szybko się spłoszył.

- powyższe rozporządzenie istotnie definiuje że tylnie światła hamowane mają być zgodne z oznaczeniem homologacyjnym! - zaznaczę raz jeszcze, że przednie mijania, drogowe takiego wymogu nie mają

barwa, odległość świecenia, oślepianie - czyli granca światłocienia - tyle w temacie świateł mijania - na allegro same chińszczyzny - nie ważne ile kosztujką - wszystko z tej samej fabryki w hong-kongu - banieczka świecąca w xenonach jest mała i zlokalizowana w miejscu żarnika standardowego halogenu... aaaa do soczewek żarniki normalne - płytka przed reflektorem skutecznie wyznaczy granicę światłocienia nie gorzej niż w przypadku żarówki H7, natomiast do refl. bez soczewki są żarniki z dodatkową przesłoną - oznaczone R na końcu - H7R itd.. - inna sprawa że osłona wypali się po kilku mies. (bardzo szybko) i żarnik będzie rozpraszał światło jakby jej nie miał.

Ot moje trzy grosze w dyskusji

Dalon co powiesz na:

"zapisy regulaminu 48 określają, że reflektory wyposażone w źródło światła dużej jasności (wysoka wartość strumienia świetlnego), a takimi są gazowe wyładowcze źródła światła, powinny być wyposażone w urządzenia oczyszczające szybę reflektora (tzw. spryskiwacze) oraz urządzenia samopoziomujące reflektor, ma to zapobiegać nadmiernemu olśnieniu powodowanemu przez rozpraszanie światła na zanieczyszczeniach osadzonych na szybach reflektorów, czy olśnieniu powstającemu w wyniku zmian kierunku emitowanego światła. Zastosowanie tzw. zamienników źródeł światła jest niezgodne z przepisami i może stanowić podstawę do wymierzenia mandatu lub niespełnienia wymogów niezbędnych do przedłużenia okresu ważności badań technicznych pojazdu. Prawo o ruchu drogowym Dz. U. Nr 108 Poz. 908 Art.

66 ust. 4 p. 2: „Zabrania się stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nie odpowiadających warunkom określonym w przepisach szczegółowych” (Przepisami szczegółowymi, są w tym przypadku, regulaminy homologacyjne EKG ONZ).

Co więcej dystrybucja i handel wyrobami nie posiadającymi (w tym przypadku) oznaczeń homologacyjnych właściwych dla reflektorów i dla źródeł światła jest nielegalny

– określa to art. 68 Prawa o ruchu drogowym)"

Dalonowi chodziło raczej o to, że nie można zwalić winy na kogoś komu wjechano w d****o, bo ten ktoś miał xenony. Nawet jeśli ktoś nie ma ważnego przeglądu i spec powie, że pojazd był sprawny technicznie przed wypadkiem i nie miało to wpływu na spowodowanie wypadku nie może zostać ukarany.

A tak poza tym skoro handel niehomologowanym źródłem światła jest nielegalny to połowę użytkowników powinni zamknąć.