Skocz do zawartości

Światła - Hid Xenon - Żarniki Ksenonowe - Jakie?

Gość Bucz
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

e tam, zawsze takiego hida możesz sobie w deskorolce zamontować ;]

Co więcej dystrybucja i handel wyrobami nie posiadającymi (w tym przypadku) oznaczeń homologacyjnych właściwych dla reflektorów i dla źródeł światła jest nielegalny – określa to art. 68 Prawa o ruchu drogowym)"[/i]

Nie dystrybucja i handel tylko produkcja i import - przynajmniej tak mówi przywołany przez Ciebie Art. 68.

Niemniej jako kierowca lub właściciel nie jestem producentem, improterem, a nadto dystrybutorem i handlowcem - także ten zapis mnie nie dotyczy.

66 ust. 4 p. 2: „Zabrania się stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nie odpowiadających warunkom określonym w przepisach szczegółowych” (Przepisami szczegółowymi, są w tym przypadku, regulaminy homologacyjne EKG ONZ).

Ustawa prawo o ruchu drogowym w Art. 84a. ust. 2. wskazuje że przepisy szczególne zawarte są w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. 2003 nr 32 poz. 262 z późn. zm.) - późniejsze zmiany rozporządzenia zostały uchwalone 4 maja 2009 r.

i w temacie oświetlenia odnoszą się one do EKG ONZ regulamin nr 37 a nie 48.

a zatem dla xenonów jak i halogenów obnowiązuje pomiar światła w dwóch punktach na ekranie przed pojazdem

Ot po prostu nasze prawo nie pokrywa się jeszcze z europejskim

PS na allegro są hidy gdzie w aukcji czytamy że mają homologację - nie wiem czy to prawda - ale jeśli nie to sprzedawca wyrządza szkodę i w razie czego można żądać by ją naprawił.

Nie mam teraz za dużo czasu, aby na konkretne paragrafy się powoływać, jestem w pracy ;) Kiedyś temat wałkowałem dokładnie i wiem, że w polskich przepisach jak zawsze są luki taktyczne, które w zasadzie pozwalają na wszystko, ale nie do końca. Wniosek jaki wyciągnąłem to, że nie są legalne jeśli nie mają homologacji na zaspół reflektora.

PS na allegro są hidy gdzie w aukcji czytamy że mają homologację - nie wiem czy to prawda - ale jeśli nie to sprzedawca wyrządza szkodę i w razie czego można żądać by ją naprawił.

HID'y z allegro w większości mają homologację i są sprzedawane legalnie, ale nie posiadają one homologacji na montaż w dowolnych reflektorach! Z prawnego punktu widzenia, w razie czego, potrzebujesz homologacji na zespół reflektora!

Jak to jest w EU na przykładzie UK, Tak też powinno być w PL:

http://www.dft.gov.uk/pgr/roadsafety/drs/hidheadlamps

In the Department's view it is not legal to sell or use after market HID lighting kits, for converting conventional Halogen headlamps to HID Xenon. If a customer wants to convert his vehicle to Xenon HID he must purchase completely new Xenon HID headlamps. The reason for this is that the existing lens and reflector are designed around a Halogen filament bulb, working to very precise tolerances. If one places a HID "burner" (bulb) in the headlamp, the beam pattern will not be correct, there will be glare in some places and not enough light in other places within the beam pattern.

In practice this means:

1. The headlamp unit (outer lens, reflector, bulb) shall be type approved to ECE 98 and be "e-marked" to demonstrate this. That can only be done by the headlamp supplier - Hella, Valeo etc. who must test the headlamp in an independent laboratory.

2. Once fitted to the vehicle it must have headlamp cleaning and self-levelling (which can be for the headlamp or can be in the vehicle suspension - some expensive estate cars have "self-levelling suspension" and that is adequate). Also the dipped beam must stay on with the main beam.

3. The headlamp must be maintained in good working order, kept clean, and aligned/adjusted correctly like any other headlamp.

Under the Road Traffic Act 1988 it is an offence to supply, fit or use vehicle parts which are not legal.

In summary it is not permitted to convert an existing halogen headlamp unit for use with HID bulbs. The entire headlamp unit must be replaced with one designed and approved for use with HID bulbs and it must be installed in accordance with the rules stated above.

Ot po prostu nasze prawo nie pokrywa się jeszcze z europejskim

Jeszcze nie, ale nie radze Ci testować spotkania z funkcjonariuszami poza granicami RP III, IV lub V? - już się pogubiłem :) W UK wiem, że z miejsca możesz stracić pojazd, który zostanie scholowany do warsztatu, który 'wadę' usunie, wersja hardcore. Z reguły nie ma aż takich restykcji, ale też nie spotkasz zbyt wielu moto z pseudo-xsenonamim. a

W UK wiem, że z miejsca możesz stracić pojazd, który zostanie scholowany do warsztatu, który 'wadę' usunie, wersja hardcore. Z reguły nie ma aż takich restykcji, ale też nie spotkasz zbyt wielu moto z pseudo-xsenonamim. a

Co do moto zgodzę się, nie widziałem jeszcze żadnego z xenonem, ale za to jeździ multum autek z xenonami w których takowe nie powinny być zamontowane i jakoś nie widzę by te były zabierane przez lawetę do warsztatu który usuwa "wadę". A takie autko jest bardziej uciążliwe jak jedzie z naprzeciwka niż autko z normalnymi światłami lecz źle wyregulowanymi.

Osobiście chciałbym wstawić xenon do swojego bandziora, ale myślałem nad wpasowaniem jakiejś małej soczewki w lampę i może dnia pewnego tak zrobię.

mikiBP

ale za to jeździ multum autek z xenonami w których takowe nie powinny być zamontowane

Może to zależy od regionu, ja mieszkam w Somerset, ale samochodów z pseudo-xsenonami praktycznie nie ma. Inną sprawą jest spora liczba aut z fabrycznymi xsenonami, które często są uciążliwe. Kiedyś czytałem w jakiejś angielskiej gazecie artykuł na ten temat, w którym podkreślano, że nawet fabryczne i ze stabilizacją bywają za jaskrawa.

jakoś nie widzę by te były zabierane przez lawetę do warsztatu który usuwa "wadę"

Tak się składa, że to nie Polska i tu żaden, ale to żaden warsztat MOT'u bez legalnych świateł nie podbije. Nawet polaczkowe garaże nie chcą wałków za bardzo robić, bo konsekwencją jest utrata licencji i dużo innych problemów. To nie PL, że za flaszkę można wszystko i dobrze !

Przeróbki z lampach soczewkowych jeszcze jakoś wychodzą. Za to w przypadku kloszy ryflowanych osiąga się oślepiająca wszystkich kaszanę. Niestety egoistyczni właściciele tego nie rozumie.

mikiBP

Może to zależy od regionu, ja mieszkam w Somerset, ale samochodów z pseudo-xsenonami praktycznie nie ma. Inną sprawą jest spora liczba aut z fabrycznymi xsenonami, które często są uciążliwe. Kiedyś czytałem w jakiejś angielskiej gazecie artykuł na ten temat, w którym podkreślano, że nawet fabryczne i ze stabilizacją bywają za jaskrawa.

Tak się składa, że to nie Polska i tu żaden, ale to żaden warsztat MOT'u bez legalnych świateł nie podbije. Nawet polaczkowe garaże nie chcą wałków za bardzo robić, bo konsekwencją jest utrata licencji i dużo innych problemów. To nie PL, że za flaszkę można wszystko i dobrze !

Przeróbki z lampach soczewkowych jeszcze jakoś wychodzą. Za to w przypadku kloszy ryflowanych osiąga się oślepiająca wszystkich kaszanę. Niestety egoistyczni właściciele tego nie rozumie.

ja wszystko rozumiem...ze przepisy...ze to ze tamto...ale masz ten sam model co ja - widzisz cos jak jedziesz w nocy? bo ja k**wa nie...i boje sie jadac gdzies nie wjebac sie do rowu bo moje j***ne orginalne swiecidełka swieca 5m do przodu...dlatego ciagle powaznie rozwazam ksenon...

Robiłem MOT i nawet nie spojrzeli mi na światła :P Nie wiem co by było gdyby ..., ale na razie sprawdzać nie będę. Mówię tutaj o samy HIDzie w ryflowanym kloszu mojej Ski. Myślałem ewentualnie o wstawieniu soczewki z Ski 00-04 lub czegoś podobnego i obudowaniu jej jakoś ładnie, oczywiście posrebrzeniu itp., tak by wyglądało to porządnie. Czas pokaże czy będą chęci, czas i kasa na modernizację. Ale jeżeli chodzi o światła to mijania słabo oświetlają drogę stąd pomysł pewnie u większości by wstawiać xenony.

ja wszystko rozumiem...ze przepisy...ze to ze tamto...ale masz ten sam model co ja - widzisz cos jak jedziesz w nocy? bo ja k**wa nie...i boje sie jadac gdzies nie wjebac sie do rowu bo moje j***ne orginalne swiecidełka swieca 5m do przodu...dlatego ciagle powaznie rozwazam ksenon...

Cielak, przecież zakkkxj pisze jasno, że soczewki jeszcze są OK pod xeno (osobiście uważam to za mus przy takim typie reflektora).

Z pewnością wynika to z faktu, że strumień światła pochodzący z soczewki jest bardziej precyzyjny niż ze zwykłego reflektora..

Na Twoim miejscu zakładałbym je bez zastanowienia. Przynajmniej na krótkie.

A na długie dałbym jakiegoś Philips Night-Guide byle zbliżone kolorem do xeno od krótkich.

Cielak, przecież zakkkxj pisze jasno, że soczewki jeszcze są OK pod xeno (osobiście uważam to za mus przy takim typie reflektora).

Z pewnością wynika to z faktu, że strumień światła pochodzący z soczewki jest bardziej precyzyjny niż ze zwykłego reflektora..

A na długie dałbym jakiegoś Philips Night-Guide byle zbliżone kolorem do xeno od krótkich.

tak jak Jack mowi

phillips night vision i poprawa jest o glowe albo i dwie

Cielak jest jeszcze jedna możliwość. Pozbawiając się świateł długich można wstawić tam xenon i włączać go podczas nocnej jazdy w miejscach nieoświetlonych gdzie mało kto jeździ by ich oczywiście nie oślepiać bo w końcu długich rzadko kiedy się włącza :D.

Ja ogólnie mało jeździłem bo prawko mam od niedawna i zawsze jak się wypuszczałem gdzieś to za dnia albo w nocy po mieście, ale mimo wszystko światło w mojej Sce jest dla mnie za słabe i będę kombinował przeróbkę.

Cielak jest jeszcze jedna możliwość. Pozbawiając się świateł długich można wstawić tam xenon i włączać go podczas nocnej jazdy w miejscach nieoświetlonych gdzie mało kto jeździ by ich oczywiście nie oślepiać bo w końcu długich rzadko kiedy się włącza :D.

xenon slabo nadaje sie do tego - nie lubi "mrugania", dlugi start, itp..

albo tylko na mijania, albo w ogole.

pozdro

Daniel

pozdro

Daniel

Nie chodzi mi o to by "mrugać" xenonem na długich tylko jeździć na nich. Chociaż mało możliwe chyba jest by jechać po drodze po której mało kto się porusza i nie oślepiać go xenonem który jest w reflektorze bez soczewki. A wtedy włączanie i wyłączanie będzie faktycznie szkodliwe dla palnika. Poza tym mamy to samo co jazda na długich.

Edytowane przez mikitBP

pozdro

Daniel

wlasnie dlatego lepiej jakis Night-Guide / Night-Vision od xeno na dlugie..

wlasnie dlatego lepiej jakis Night-Guide / Night-Vision od xeno na dlugie..

Jack ale chodzi ci wsadzić te żarówki zamiast długich i używać do ciągłej jazdy czy po prostu zamiast długich ??

heh bylo o kwestiach prawnych wiec o to mi chodzilo - nie o to ze soczewki plus xenon to kiszka... tak wlasnie sie zastanawiam ktoremu mikolajowi powiedziec ze chce xenon :D

Edytowane przez Cielak

No mam ten sam model co Ty i faktycznie nie jest idealny. Ale czy to znaczy, że z miejsca mogę wpakować pseudo-xsenona i cieszyć się z własnej dobrej widoczności i oślepiać innych? Ja uważam, że nie i dlatego jestem na nie dla takich przeróbek, ale każdy decyduje za siebie. Przyznam, że widziałem przeróbki zrobione z głową, ale to raczej rzadkość.

Jak kupiłem Bandit'a to praktycznie nie miałem świateł. Nie poszedłem na łatwiznę i nie wpakowałem xsesnona tylko rozebrałem reflektor. Wyczyściłem dokładnie w środku (a syfu było co nie miara) zapakowałem nową żarówkę (Philips Premium +30%) i na chwilę obecną mam normalne w pełni sprawne światła.

Nie ma reflektora, którego by się nie dało zregenerować! Niekoniecznie dużym kosztem, często wychodzi to taniej niż pseudo-xsenon. Napylenie/regeneracja odbłyśnika to wydatek rzędu 50-100 PLN, mniej więcej tyle samo jeśli chcemy zregenerować/wypolerować klosz (rzadko kiedy konieczne, w przypadku soczewek nie ma potrzeby). Firm specjalizujących się w regeneracji reflektorów w sieci od zawalenia. Do tego dodanie przekaźników świateł (jeśli takowych nie masz) max 30 PLN, plus nowa żarówka 30 PLN. Efekt - w pełni sprawny reflektor :rolleyes:

Niestety większość ludzi jedyne co potrafi to tylko narzekać i stękać. Ale do roboty się nie weźmie i nie poszuka co i jak zrobić, wpakuje chińskie gówienko do moto i zadowolony z wiejskiego tuningu.

Ale każdy robi co uważa za słuszne...

• Upvote 1

nie powiem Ci ktory dokladnie zestaw wziac, ale w tym wypadku raczej cena idzie w parze z jakoscia.

weź:

*) firmowy (osram/philips) palnik 4300-5000K (najbardziej biale i max lm) a jednoczesnie najdrozej je zrobic

*) slima dedykowanego pod moto

*) max gwarancji w szczegolnosci na palnik

i tak na oko ze 2 paczki to musi kosztowac. c****wy palnik szybko Ci sie przepali od drgan i mrugania. c****wa przetwornica da ciulowy prad i bedziesz mial rozne kolorki i mrużenie swiatla.

pozdro

Daniel

Niestety większość ludzi jedyne co potrafi to tylko narzekać i stękać. Ale do roboty się nie weźmie i nie poszuka co i jak zrobić, wpakuje chińskie gówienko do moto i zadowolony z wiejskiego tuningu.

W pełni się zgadzam z Zakkxj

sam nie mam założonych xenonów- w aucie mam spolerowane klosze, ponieważ się ten piep***ony plastik utlenił z wiekiem i wsadzone Osram Night breaker H7 +80% światła

w moto mam taki sam osram night breaker H4 i gites - wiadomo, że mogłoby być lepiej no ale bez przesady (xenon totalnie odpada ze względu na ryflowany klosz)

niemniej prawie ostatnio kupiłem CBR 1100XX i wiem że do niej wkładałbym xenon - przy takiej maszynie nie ma żartów z oświetleniem drogi heheh

nie powiem Ci ktory dokladnie zestaw wziac, ale w tym wypadku raczej cena idzie w parze z jakoscia.

Niezgadzam się stanowczo - jakość nie podąża za ceną

dla przykładu:

http://allegro.pl/hid-xenon-ksenon-h7-xenony-ksenony-koszalin-led-i1327178065.html

http://allegro.pl/japonski-zestaw-hid-xenon-kit-h7r-h7-6000k-poznan-i1307818991.html

to ten sam zestaw, ta sama fabryka w hong kongu to robi - tylko pudełka inne i kolor etykietek na przetwornicach a cena... hmmm trzy krotnie wyższa..ehhh szkoda słów. - tak wygląda sytuacja z prawie każdym kompletem xenonów z allegro

dobra a teraz od razu pytanie - czy jest jakas roznica miedzy tymi ogolnodostepnymi xenami na allegro? bo sa dosc znaczne rozbieznosci cenowe;/

Przetwornice:

- mamy normalne i slim - różnią się wielkością

- normalne i cyfrowe - podobno cyfrowe są lepsze - nie zgłębiałem tematu - zresztą ciekawe ile z tych allegroweych cyfrowych jest naprawdę cyfrowych ;)

żarniki:

- do soczewek normalne

- do zwykłych lamp żarniki z przesłoną - oznaczone "R" na końcu (np H7R)

- najlepiej z metalowym kołnierzem - mało ich ale można trafić - nie wiem jak ogólna jakość ale może też trochę lepsza aniżeli tej najtańszej chińszczyzny

http://allegro.pl/xenartz-zestaw-hid-h7-xenon-xenony-ksenon-ksenony-i1305356852.html

- obowiązkowo barwa 4300k - najmniej niebieskie światło, a i tak o barwie bielszej (bardziej niebieskiej) od halogenów

w tym linku który podałeś na przetwornicy jest wybita homologacja E11

( http://allegro.pl/cyfrowy-xenon-hid-motocykl-quad-h1-h3-h7-okazja-i1333613442.html )

- zawsze to jakiś argument

te z metalowym kołnierzem co podałem wyżej też mają niby homologację ( E13 )

i osobiście ten zestaw najbardziej mnie przekonuje

- żarniki mają zadeklarowaną klasę "A"

- Osadzone są w metalu

- Przetwornice cyfrowe z filtrami przeciwzakłóceniowymi

- no i ta homologacja - jaka jest taka jest... ale jest ;)

PS tanie chińszczyzny homologacji nie mają żadnej

• Upvote 1

a ja kiedys jak kupilem B-Kinga w grudniu 2008 to dorzucilem mu z marszu najtanszy z ebaya zestaw chinszczyzny slim z palnikiem H4 z przeslona na elektromagnesie - chyba to sie HB4 nazywa. Palnik w gniezdzie plastikowym a nie w metalowym.

Polatalem na nim 16tys km.

Skasowalem BKinga w bok Yarisa az mu sie glowka ramy urwala. Zestaw pomimo uszkodzenia przedniej lampy ten wypadek przezyl.

Wlozylem go wiec do skutera mojej lubej bo akurat tez ma lampe na H4.

Tu nalatal juz 14 tys km i lata do dzisiaj.

Zero jakiejkolwiek awarii.

To samo przy R1 i ZZR - tez kupilem najtansze z ebaya do obydwoch drynd - byle byly slim i 50W.

I rowniez zero problemow do dzis.

Dlatego akurat uwazam, ze tani zestaw to nie znaczy be.

Wystarczy zachowac czystosc przy montazu - nie dotykac nigdy paluchami zarnikow i solidnie zamontowac.

A jak juz sie dotknie zarnika to przetrzec alkoholem i juz.

Jak sie nie przestrzega zasad montazu to i drogi zestaw sie zjara po paru miesiacach.

hehe no to pomogliscie :D ale dzieki za rady :D narazie sie przymierzam - bo szkoda kupowac teraz zeby bajk stal w garazu a gwarancja leciala.

czemu akurat musi byc slim ? to az takie duze jest ze ten zwykly to juz wogole kaban ?;)

Palnik w gniezdzie plastikowym a nie w metalowym.

Polatalem na nim 16tys km. (...)

no gniazdo metalowe nie będzie miało wpływu na żywotność

- moim zdaniem (i tylko w takim kontekście to pisałem) pozowli dużo bardziej precyzyjnie umiejscowić punkt żarnika względem geometrii odbłyśnika - ot mniejsze "zuo" po prostu ;) ponieważ trzebaby maksymalnie wykorzystać geometrię lampy kształtującą linię światło/cienia. w żarniku xenonowym światło emituje ta mała banieczka umiejscowiona mniej więcej pośrodku szklanej tuby - jej odległość od nasady pokrywa się z odległością żarnika (drucika) w żarówce halogenowej - niemniej odnoszę subiektywne wrażenie że w przypadku założenia xenonu z gniazdem metalowym odchylenia umiejcowienia punktu świetlnego w odniesieniu do całego zespołu lampy będą możliwie najmniejsze

Podkreślam że jest to moja subiektywna opinia - nie sprawdzałem a teoretycznie gniazdo metalowe może, tak samo słabo trzymać geometrię punktu światła co gniazdo plastikowe :)

czemu akurat musi byc slim ? to az takie duze jest ze ten zwykly to juz wogole kaban ?;)

ballast_classique_slim.gif

slim-vs-normal.jpg

W S-ce to Ci sie zmiesci taki czy taki

Ale w N-ce to sie walczy o milimetry...znam ten bol z B-Kinga..

Cielak, czyli jednak xsenon? Pamiętaj, że jeśli w środku reflektora masz syf to nawet najmocniejszy xsenon w pełni nie pomoże. Oczywiście jest to na tyle mocne źródło światła, że będzie lepiej.

Czemu nie chcesz spróbować wyczyścić reflektora w środku? Postaram się napisać co i jak, nawet jakieś zdjęcia z rozbiórki mam. Jeśli efekt Cie nie zadowoli to przynajmniej będziesz miał czystą optykę pod przeróbkę.

Cielak, czyli jednak xsenon? Pamiętaj, że jeśli w środku reflektora masz syf to nawet najmocniejszy xsenon w pełni nie pomoże. Oczywiście jest to na tyle mocne źródło światła, że będzie lepiej.

Czemu nie chcesz spróbować wyczyścić reflektora w środku? Postaram się napisać co i jak, nawet jakieś zdjęcia z rozbiórki mam. Jeśli efekt Cie nie zadowoli to przynajmniej będziesz miał czystą optykę pod przeróbkę.

i rozj***na lampe;// bo ona klejona jest nie?