Skocz do zawartości

Światła - Hid Xenon - Żarniki Ksenonowe - Jakie?

Gość Bucz
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

i rozj***na lampe;// bo ona klejona jest nie?

jak ja potraktujesz mlotkiem to i rozjebiesz..

A na serio to nie problem otworzyc klejona lampe. Ja mam moje w zygzaku "otwierane" i jakos nie placze..

Tu male hautu po co i jak to robilem: http://zzr1400.pl/viewtopic.php?t=234

EDIT 03.03.2011:

a ja kiedys jak kupilem B-Kinga w grudniu 2008 to dorzucilem mu z marszu najtanszy z ebaya zestaw chinszczyzny slim z palnikiem H4 z przeslona na elektromagnesie - chyba to sie HB4 nazywa. Palnik w gniezdzie plastikowym a nie w metalowym.

Polatalem na nim 16tys km.

Skasowalem BKinga w bok Yarisa az mu sie glowka ramy urwala. Zestaw pomimo uszkodzenia przedniej lampy ten wypadek przezyl.

Wlozylem go wiec do skutera mojej lubej bo akurat tez ma lampe na H4.

Tu nalatal juz 14 tys km i lata do dzisiaj.

Zero jakiejkolwiek awarii.

W zeszłem tygodniu padł mi ten palnik. To znaczy ten elektromagnes w nim co przełącza na długie. Ale krótkie świecą.

Tak czy inaczej: 32tys.km, jeden wypadek przeżył bez awarii.

• 3 months later...

pytanie - czy xenon jak sie go wlaczy to po chwili swieci tak jakby w soczewce byla swieczka? taki efekt plywania swiatla...nigdy z tym nie mialem stycznosci z tym dlatego pytam - chociaz wydaje mi sie to dziwne:( proby przeprowadzane bez wlaczania silnika (jesli to ma jakies znaczenie w sensie prądu)

tak na początku słabo świeci, i nawet (u mnie) na żółto pa parunastu sec świeci tak jak powinien, silnik nie ma wpływu chyba że aku padnięte to wtedy cudów nie ma :)

ale ja nie mowie ze slabo - odpala nagrzewa sie -zmienia kolory wszystko ok -ale dociera do bialego idealnego i nagle zaczyna plywac...tak jakbys wstawil w pomieszczeniu swieczke i patrzyl na sciany

cos jakby odswiezanie sie monitora nagrane kamera... kurde ciezko wytlumaczyc:D

chyba pytales kiedys - czym sie rozni przetwornica za 90 zl od tej za 290 zl...

to tak nie powinno być:/ światło ma być takie jak ze zwyklej żarówki ( ma się nie ruszać ) :) Daniel ja sam kupiłem zestaw za coś koło 150 zł chyba jeden z tańszych i teraz 2 sezon leci i wszystko jest ok, ale zawsze mozna trafić na mine, nie ważne ile $$ się wyda

no "mienienie się" kolorami i "ruszanie" swiatla to wlasnie prztwornica...

dobrze ze mam druga;P to zamienie chociaz bede musial sciagnac cala owiewke;/ a nawiasem - moja przetowrnica to mysle ze kosztowala max 50zl ;P bo za 130zl kupilem 2xzestaw przetowrnica + palnik ;P

Witam

nie wiem czy dobrze cie zrozumiałem, też ma xenona i zaraz po zamontowaniu na moto jak się już rozgrzał i świecił właściwym światłem to na ścianie w garażu widziałem jak strumień światła pływa :blink:nie bardzo wiedziałem o co chodzi, obejrzałem wszystko raz jeszcze i okazało się że sprawa jest banalna i wystarczyło dokręcić śruby mocowania soczewki w obudowie.

Po tym zabiegu wszystko oki. Wspomniałeś że zmienia barwę jak jest rozgrzany a to może znaczyć że z samym żarnikiem jest coś nie tak.

Pozdrawiam

Witam

nie wiem czy dobrze cie zrozumiałem, też ma xenona i zaraz po zamontowaniu na moto jak się już rozgrzał i świecił właściwym światłem to na ścianie w garażu widziałem jak strumień światła pływa :blink:nie bardzo wiedziałem o co chodzi, obejrzałem wszystko raz jeszcze i okazało się że sprawa jest banalna i wystarczyło dokręcić śruby mocowania soczewki w obudowie.

Po tym zabiegu wszystko oki. Wspomniałeś że zmienia barwę jak jest rozgrzany a to może znaczyć że z samym żarnikiem jest coś nie tak.

Pozdrawiam

lampe rozkrecalem i skrecalem niedawno i raczej watpie zeby to byla jej wina- na poczatku jak sie rozgrzewa to nic takiego nie ma miejsca-zmienia barwy...pozniej chwile biale jest i pozniej zaczyna dopiero plywac. wiec albo przetowrnica albo zarowka

Jak bardzo pływa to zapewne żarnik. Zmieniałem u siebie ostatnio... jeb**a chińszczyzna dry.gif Aczkolwiek włączcie światła na dłużej, mi po godzinie ciągłego świecenia przestało pływać/mrygać i zmieniać kolory.

• 2 months later...

W związku z tym, że bardzo źle mi się jeździło w nocy (słabe światło) zacząłem czytać o żarówkach. W motocyklu miałem zamontowane żarówki z USA, marka SYLVANIA (niby ta sama fabryka co philips). Poczytałem test w motormanii, chwalili osramy. Niestety ani X-racer ani night racer nie było w wersji HB4, stany zerowe, allegro brak. Zamówiłem w sklepie automax w Rzeszowie OSRAM cool blue HB4.

Osram HB4 cool blue, 4000 kelvin, sztuka około 36 zł

Żałuje, że nie zrobiłem zdjęć w nocy tylko te podczas zmiany, różnica jest naprawdę duża. Polecam warto zainwestować w te żarówki, o wiele lepiej się podróżuje nocą.

Wady: cena i podobno krótszy żywo, ale w motormani pisali, że od listopada 2010 do teraz żadna się nie spaliła...

Osoby mające H4 lub H7 polecam dedykowane do motocykla żarówki, szczególnie fajnie prezentują się X-racery.

Stara

20110622409.jpg

Cool blue

20110622410.jpg

Z tego co pisali w teście:

- X-racer - światło bardziej jak xenon, barwa

- night racer i night racer plus - bardziej barwa zbliżona do światła dziennego, większa wydajność i wytrzymałość

Szacowana wytrzymałość zwykłej H4 350-750 h, H7 mniej ok 350-450 h.

Produkty osram dedykowane dla nas mają dodatkowo element stabilizujący, żeby zredukować drgania, ta zwykła cool blue tego nie ma...

Inwestycja 30-100 zł może być jedna z najlepszych inwestycji w życiu... Mimo, że w nocy ruch pojazdów jest o wiele mniejszy, wypadków jest więcej.... A dla nas 50 metrów szybciej coś zauważyć może znaczyć wiele. Mówię to dlatego, że widzę różnice :)

Dzięki że piszesz bo też na początek planuję wymianę żarówki jak efekt będzie mizerny to wrzucę przekaźnik już nawet chodziła mi po głowie rozbiórka i czyszczenie lampy a w ostateczności Hid. Będę testował bo jak wiadomo oświetlenie w Dziorach jest dalekie od zadowalającego <_<

Nieprzystosowany (wypalony) odbłyśnik w BMW F800GS po zastosowaniu żarówki xenon:

201106280181.jpg

201106280171.jpg

Edytowane przez Bandito

Nie ma to jak soczewy :D ja śmigam już chyba 2 sezon na xenonie w B6S i nic się nie dzieje ;)

Bandito - co znaczy "żarówka xenon"?

Żarnik ksenonowy pobiera ok 35W prądu. Czyli o 20 W mniej niż zwykłe żarówki H...

Dobry palnik ksenonowy i przetwornica (philips, osram) nie jest w stanie zniszczyć odbłyśnika. Co innego chińskie pseudo-xenon. Czyli albo zwykła żarówka o mocy większej niż przepisowa, albo w/wym żarówka pomalowana niebieską farbą, albo cholera wie co jeszcze...

Inna sprawa, że używanie żarnika ksenonowego w lampie nieprzystosowanej (bez homologacji D..) jest nielegalne, zabronione, w razie kontroli skutkować może zabraniem dowodu rejestracyjnego, a w razie wypadku jeszcze gorzej.

Sam fakt soczewkowej konstrukcji lampy nie oznacza, że jest homologowana.

Homologacja nabita jest na kloszu. Trzeba poczytać literki.

Nie wiem, czy lampy motocyklowe mają homologację. W samochodach nie zdarza się, aby seryjne lampy nie-ksenonowe miały homologację.

Edytowane przez mmmarcin

Bandito - co znaczy "żarówka xenon"?

Żarnik ksenonowy pobiera ok 35W prądu. Czyli o 20 W mniej niż zwykłe żarówki H...

Dobry palnik ksenonowy i przetwornica (philips, osram) nie jest w stanie zniszczyć odbłyśnika. Co innego chińskie pseudo-xenon. Czyli albo zwykła żarówka o mocy większej niż przepisowa, albo w/wym żarówka pomalowana niebieską farbą, albo cholera wie co jeszcze...

Oczywiście jest to żarnik 35W. Jednak każdy ksenon pomimo, iż pobiera mniej prądu od zwykłej żarówki ma zdecydowanie wyższą temperaturę pracy i stąd częste uszkodzenia odbłyśnika. Dotyczy to też firmowych żarników.

• 5 months later...

Pozwolę sobie odświeżyć temat :rolleyes: mam pytanie chciałbym kupić xenony do suzuki gfs 600 2004 i mieć jednocześnie 2X mijania + w jednej soczewce drogowe ( czytałem wczęsniej o przesłonie elektromagnetycznej ) ale nigdzie takiego zestawu nie mogę znalść. Wiecie może gdzie to dostanę?

Pozwolę sobie odświeżyć temat :rolleyes: mam pytanie chciałbym kupić xenony do suzuki gfs 600 2004 i mieć jednocześnie 2X mijania + w jednej soczewce drogowe ( czytałem wczęsniej o przesłonie elektromagnetycznej ) ale nigdzie takiego zestawu nie mogę znalść. Wiecie może gdzie to dostanę?

najlepiej kupić soczewkę od auta z bi-xenonem, jak mam taka jedna, którą miałem montować do bandziora po przeróbce na S, ale zabrakło chęci :/

Jednak każdy ksenon pomimo, iż pobiera mniej prądu od zwykłej żarówki ma zdecydowanie wyższą temperaturę pracy i stąd częste uszkodzenia odbłyśnika. Dotyczy to też firmowych żarników.

Masz u siebie xenona, że tak piszesz ?

Bo jakoś nie mogę się z tym zgodzić.

Do moich ostatnich czterech motocykli zakładałem jakoś te "chińskie tanie" xenony i zawsze temperatura lampy była zdecydowanie niższa na xenonie niż na zwykłej żarówce.

Ba, teraz w skuterze mam 2 lampy i tylko w jednej (przejściowo) jest xenon i jest ona zimniejsza od tej drugiej z żarówką różnicę czuć wyraźnie na sam dotyk klosza dłonią.

Poza tym zanim coś napiszesz na temat czegoś czego nie sprawdziłeś organoleptycznie sam - to może poczytaj choćby wikipedię... http://pl.wikipedia.org/wiki/Samochodowa_lampa_ksenonowa

Potrzebuję pomocy przy zakupie Ksenonu. Zdecydowałem założyć go tylko na lewą soczewkę więc światła drogowe zostają takie jak są. Czy możecie mi podlinkować jakąś przetwornicę i żarnik w dobrych pieniądzach najlepiej aby wszystko było plug&play bo nie lubię rzeźby.

Czy to podejdzie?:

http://allegro.pl/przetwornica-slim-9-16v-xenon-ksenon-bi-ksenon-i1970248814.html Nie wiem tylko co to za kostka wielka

I do tego taki żarnik?:

http://allegro.pl/zarnik-xenon-hid-35w-h1-h4-h7-h9-h11-hb3-hb4-i1956573783.html

Z góry dzięki za pomoc ;)

Edytowane przez Martini600S

Mam wrażenie że co niektórzy mylicie temperaturę barwową z temperaturą pracy. JackRM dobrze prawi, więcej ciepła wydzielają zwykłe żarówki i to prędzej one będą rozpuszczać klosze. Prawo zachowania energii się kłania. Jeżeli 55W słabo świeci to znaczy że ogrom energii traci w postaci ciepła, czyli cholernie się grzeje. Jeżeli 35W świeci niebo lepiej od 55W, to znaczy że lepiej wykorzystuje moc efektywną na świecenie, a jednocześnie zużywa mniej Watt na energię cieplną.

W uproszczeniu:

10% efektywnej mocy żarówki 55W = 5,5W wypromieniowane jako światło, 49,5W w postaci ciepła

20% efektywnej mocy ksenona 35W = 7W wypromieniowane jako światło, 28W w ostaci ciepła

od razu widać, które żarówki prędzej nam spalą klosze

Edytowane przez obiezyswiat

Potrzebuję pomocy przy zakupie Ksenonu. Zdecydowałem założyć go tylko na lewą soczewkę więc światła drogowe zostają takie jak są. Czy możecie mi podlinkować jakąś przetwornicę i żarnik w dobrych pieniądzach najlepiej aby wszystko było plug&play bo nie lubię rzeźby.

Czy to podejdzie?:

http://allegro.pl/przetwornica-slim-9-16v-xenon-ksenon-bi-ksenon-i1970248814.html Nie wiem tylko co to za kostka wielka

I do tego taki żarnik?:

http://allegro.pl/zarnik-xenon-hid-35w-h1-h4-h7-h9-h11-hb3-hb4-i1956573783.html

Z góry dzięki za pomoc ;)

Ja już szukam od tygodnia xenonów które mogłbym założyć :) tylko trochę inną wene mam, mianowicie w jednej soczewce same mijania a w drugiej mijania + drogowe ( tylko nie wiem czy to jest możliwe :( ). Myslałem żeby w jednej soczewce założyć bi-xenon ale podobno nie ma w wersji HB4 i HB3.

Może pomożecie :unsure:

Ja założyłem sobie taki zestaw:

xenon

i jestem zadowolony. Poszukajcie zestawów do samochodów tzn. 2 przetwornice i 2 żarniki. Jeden zakładacie drugi sprzedajecie. Zazwyczaj wychodzi dużo taniej niż pojedynczy do motocykla.

Stawek, wydaje mi się że ten zestaw który zaproponowałem będzie ok. Czekam na potwierdzenie od kogoś z forum i zamawiam ;)

Ja nie chce kombinować z długimi, więc xenon tylko na krótkie a w długie założę jakiegoś Philipsa i ładnej barwie a'la xenon a postojówkę już mam diodową :P