Skocz do zawartości

Światła - Hid Xenon - Żarniki Ksenonowe - Jakie?

Gość Bucz
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

światła mijania w Sce to HB4 ? bo już zgłupiałem

Też chętnie bym się z kimś złożył na zenony, z tym że w b1250 brak soczewki ... a i miał by pasować do 1250

czytałem na forum różne opnie co do słuszności wkładania hid'a w tą lampę ... może coś od tamtego czasu się urodziło w temacie warto czy nie?

MetalBeast tak, mijania HB4 a "długie" HB3.

Ja już po zakupach:

Przetwornica- http://allegro.pl/przetwornica-xenon-hid-35w-h1-h4-h7-h9-h11-hb3-hb4-i1961120240.html

Żarnik- http://allegro.pl/zarnik-xenon-hid-35w-h1-h4-h7-h9-h11-hb3-hb4-i1956573783.html

Żarówka na "długie"- http://allegro.pl/zarowka-hb3-9005-hb4-9006-efekt-xenon-blue-vision-i1957177785.html

Całość, wyszła 86zł razem z wysyłkami. Wiem że to chińszczyzna ale myślę że trochę podziała :D

Ja chyba zdecyduje się na taki zestaw:

http://www.ksenonowe.pl/index.php?MENU=oferta&id=69

ewentualnie były jeszcze zestawy z HB3 i HB4

ma dużą przetwornicę samochodową niewygodną w montażu.

Wcześniej w tym temacie pisałem o rozmiarach przetwornic.

Dokładnie, a jak będziesz chciał mieć w 2 lampach światła mijania i w jednej z 2 światła drogowe to chyba musisz wcisnąć 2 przetwornice :mellow:

Macie racje, mam coś nowego :D

http://allegro.pl/zestaw-cyfrowy-xenon-slim-h9-h11-hb3-hb4-xenony-i1977132748.html

http://allegro.pl/hid-xenon-ksenon-hb3-hb4-slim-digital-koszalin-i1963532679.html

http://allegro.pl/zestaw-xenon-slim-digital-h1-h4-h7-h9-h11-hb3-hb4-i1980723568.html

Coś mi sie wydaję że moje cudawianki nie wyjdą :(

Mam jeszcze dwie opcje, waszym zdaniem która będzie lepsza?

1) w dwóch soczewkach światła mijania ( bez drogowych ) ( wydaje mi się że będzie ładniej wyglądało :P )

2) jedna soczewka mijania a druga drogowe

Wszystkie zestawy są podwójne z tego co widzę. Właduj xenon w światła mijania a długich będziesz używał tylko do mrugania :P a tam wtedy wstawisz sobie jakąś niebieską żarówkę aby zbytnio się nie odróżniała od xenonu.

Same plusy:

1. Mniej kablologii

2. Cena 1/2 w dół :D

Zdajecie sobie sprawe z tego, ze od momentu montazu poruszacie sie pojazdem niesprawnym technicznie i w razie "w" jak ktos podejrzy, ze macie takie cudo moze upierac sie,ze go oslepiliscie i to Wy staniecie sie winnymi kolizji/wypadku ?

Tak samo założenie wydechu akcesoryjnego powoduje utratę ważności badań technicznych, jeżeli jest głośniejszy niż ileś tam dB. Montowanie lusterek akcesoryjnych i kierunkowskazów bez homologacji lub zbyt wąsko umieszczonych. Zresztą temat był poruszany już kilkakrotnie.

Ja już po zakupach:

Przetwornica- http://allegro.pl/przetwornica-xenon-hid-35w-h1-h4-h7-h9-h11-hb3-hb4-i1961120240.html

Żarnik- http://allegro.pl/zarnik-xenon-hid-35w-h1-h4-h7-h9-h11-hb3-hb4-i1956573783.html

Żarówka na "długie"- http://allegro.pl/zarowka-hb3-9005-hb4-9006-efekt-xenon-blue-vision-i1957177785.html

Ja myślałem o tym samym. Daj znać jak to lata po montażu, jak wszystko będzie oki, to zapodaje sobie to samo :rolleyes:

Jaka pocje wybrałeś, 4300K czy 6000K??

Byłby ewentualnie ktoś chętny do podziału zestawu samochodowego na pół??

Thcrew- temat był już poruszany kilka stron wcześniej łącznie z paragrafami. Powiem Ci że jak ktoś będzie chciał mnie udupić to za LEDową żarówkę pozycyjną którą posiadam i z przodu i z tyłu mnie udupi. Nie robię tego dla lansu na wsi tylko dla poprawy swojego bezpieczeństwa za sprawą lepszej widoczności. Ja nikogo nie namawiam. Spróbuję, jeżeli będzie lipa lub, jeżeli będzie to powodowało zagrożenie w ruchu lądowym to całość leci do śmietnika ;)

Rozumując w ten sposób musiałbym zapchać tłumik aby nikt w razie tfu tfu kolizji nie zarzucił mi że go ogłuszyłem i wywalić olejarkę łańcucha aby nie ochlapać nikomu szyby i nie przyczynić się do sztosa :mellow:

AdiQ600- żarówkę pobrałem 5000k, myślę że to złoty środek między 4300 a 6000 :D

Edytowane przez Martini600S

Potwierdzam HID sa super. Swieca jak trzeba. Jestem super zadowolony

Thcrew- temat był już poruszany kilka stron wcześniej łącznie z paragrafami. Powiem Ci że jak ktoś będzie chciał mnie udupić to za LEDową żarówkę pozycyjną którą posiadam i z przodu i z tyłu mnie udupi. Nie robię tego dla lansu na wsi tylko dla poprawy swojego bezpieczeństwa za sprawą lepszej widoczności. Ja nikogo nie namawiam. Spróbuję, jeżeli będzie lipa lub, jeżeli będzie to powodowało zagrożenie w ruchu lądowym to całość leci do śmietnika ;)

Rozumując w ten sposób musiałbym zapchać tłumik aby nikt w razie tfu tfu kolizji nie zarzucił mi że go ogłuszyłem i wywalić olejarkę łańcucha aby nie ochlapać nikomu szyby i nie przyczynić się do sztosa :mellow:

AdiQ600- żarówkę pobrałem 5000k, myślę że to złoty środek między 4300 a 6000 :D

wiem, ze temat rzeka i poruszany na wielu forach jeszcze wieki temu.

Co kto woli, ja jestem zwolennikiem tego co sprawdzone - w bandicie nie ma ani spryskow ani samopoziomowania, co jest wymagane w xenonan, bo inaczej wali po galach jak cholera.

Polemike na temat zastosowania i bezpieczenstwa zostawie na boku, bo wiadomym jest, ze jak ktos sie uparl to zamontuje i ma w d*** to, ze oslepia innych

Ja też zarzucę 5000K, dam znać jak tylko zamontuje.

Jeśli ktoś chciałby się podłączyć do zestawu samochodowego to dajcie znać:)

LWG :vroom:

ja tam na Waszym miejscu brałbym 4300K.

5000K wygląda jak typowy xeno z chin.

Ale de gustibus non disputandum est

A i 4300K też leciusieńko niebieskim "zalatuje" a świeci dużo więcej od 5000K a fhooj lepiej od 6000K

TetraHydro... chyba jednak nie chciało Ci się czytać 9 stron wątku, że tak męczysz konia. Ci co tu piszą już podjęli decyzję, więc sobie odpuść.

Ja miałem u siebie 5000K i świeci jak osram nightbraker - biało, bez niebieskiego i żółtego.

Tym, którym nie zależy na lansie rekomenduję 4300K z odrobiną, żółci - to może być i tak, że w razie kontroli pały się nie skapną/czepną.

Jest jeszcze jedna kwestia - im więcej niebieskiego tym gorzej widać na mokrym - ten kolor znika w mokrym asfalcie i gówno widać.

Tym co mają 5000K gratuluję wyboru, tym co mają 4300K gratuluję rozsądku B)

Xenon już na pokładzie, montaż dziecinnie prosty, kilka tyrtyrek i siedzi elegancko centralnie pod lampą. Świeci bardzo jasno i myślę że za 80zł warto dobrze widzieć w nocy :)

Załączam fotki ;)

Wygląda na prawdę spoko! Miejmy nadzieje że równie dobrze będzie świeciło:) Ja dziś dostałem zestaw HID w prezencie, żarnik 4300K, dam znać jak tylko zamoncę to do Suzi.

A co myślicie o takiej instalacji w modelu N ?

osobiście nie polecam montować zenona do lampy bez soczewki.

Nie próbowałem nigdy w moto, ale w aucie światła świecą gorzej niż na dobrych żarówkach.

Zawsze tworzyła się jakby mglana poświata przed autem, zamiast skupionego mocnego światła.

A ktoś już montował w wersji N i mógłby się podzielić wrażeniami ?

• 2 months later...

Ja dziś zakupiłem 53zł (przetwornica + żarnik 5000K) w drodze jest jeszcze żarówka HB3 Blue Vision oraz postojówka SMD LED W5W - jak zamontuje to się pochwalę :)

35353832.jpg

• 3 weeks later...

Ja właśnie zmieniłem, ale z powodu nie dokończonego remontu jeszcze nie ustawione.

Zapodam fotkę jak tylko moto będzie miało tylne koło założone.

Co do prawnej strony - ja będę walczył z ubezpieczalnią, bo się czuję dyskryminowany jako motocyklista. W skrócie - nie mogę mieć HID, bo nie mogę założyć samoczyszczenia. Nie założę samoczyszczenia, bo nie lubię łykać płynu do spryskiwaczy.

A jak policmen się przyczepi to wyciągnę z pod siedzenia normalną żarówkę i nie ma prawa mi dowodu zabrać. Głupi przykład, ale jak ktoś sobie przyciemnia w aucie światła tylne i może to przy policji zmyć lub zdjąć to jedzie dalej - dlaczego nie my??? 2 min i żarówa zmieniona.

Pytanie:

Moja żarówka ma strasznie intensywną białawą barwę (4300k) a długie jest strasznie żółte. Strasznie się różnią na gołe oko - czy muszę kupować jakieś NightVision by kolor się pokrywał, czy nie ma to większego znaczenia.