Skocz do zawartości

Światła - Hid Xenon - Żarniki Ksenonowe - Jakie?

Gość Bucz
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja już zamontowałem, zdjęcia słabej jakości bo z telefonu.

Na długie kupiłem NightVision ale i tak widać różnice. Dodatkowo do postojówki kupiłem smd led w5w :)

111mx.jpg

222jwl.jpg

Tutaj tak wyszło zdjęcie, ale postojowa nie wali tak po oczach :)

smdv.jpg

A jak policmen się przyczepi to wyciągnę z pod siedzenia normalną żarówkę i nie ma prawa mi dowodu zabrać. Głupi przykład ...

Właśnie, trochę głupi, bo dowód jak dowód może i ci nie zabiorą, ale 50/100zł z kieszeni pójdzie. Znajomy jakiś czas temu tak właśnie się pozbył kasy, dowód zatrzymał bo miał akurat możliwość zakupu żarówki i jej zmiany podczas kontroli, ale fakt faktem jak chcą to się przyczepią i tego nie obejdziesz.

Super świeci! Też mi właśnie chodzi o HB4 żeby wymienić na HID bo jazda w nocy to dla mnie zawsze stres, a jak widać można go trochę zmniejszyć :) HB3 (drogowe) zostawię na żarówie.

• 3 weeks later...

Dla zainteresowanych nie kupujcie tych tańszych zestawów po 34zł... właśnie byłem dziś i wymieniałem na gwarancji + dopłata 30zł do lepszego modelu.

Po dwóch jazdach przetwornica po nagrzaniu zaczeła świrować, albo nie załaczała palnika albo jak go załączyła to ten zaczął bezczelnie przygasać lub mrugać sobie jakby się jechało z luźną żarówką po wertepach...

Goście co to sprzedają powiedzieli że te tańsze chińskie wynalazki potrawią się ..... dodatkowo na palniku 5000k te tańsze przetwornice mocno dają niebieski kolor jakby to było grubo ponad 6000K jak nie lepiej czego nie chciałem. Na tym lepszym modelu tego efektu nie ma.

Wiec za dopłatą mam lepszy model + wymieniono mi żarnik na nowy bo tamtem zajechała go zrąbana przetwornica i zaczął odmawiać posłuszeństwa.

A tu zdjęcie tej lepszej przetwornicy

83365739.jpg

dobrze że mam tą lepszą wersję

lepszy czy gorszy - to i tak wielki samochodowy kloc sprzedawany jako "motocyklowy" ;)

ten wielki samochodowy kloc bez problemu mieści się pod owiewką

ten wielki samochodowy kloc bez problemu mieści się pod owiewką

Dokładnie, posiadacze S-ki mają wiekszy komfort :) kilka takich by się pod owiewką zmieściło :zeby:

Osobiście gdybym miał N-ke to bym nie założył bo nie ma tam soczewki ale każdy robi jak uważa

Edytowane przez Sygnet

Panowie a przetwornice macie przykręcone gdzieś do ramy?

Bo u mnie była jakaś dziwna sprawa chyba, mianowicie przykręciłem przetwornicę tu:

dsc00813l.jpg

Ale była lipa bo po odpaleniu silnika robiło się jakby zwarcie i jedna przetwornicę diabli wzieli, żarnik mrugnie i to wszystko.

Dopiero montaż przez przez kawałek plastiku jako izolatora rozwiązał sprawę.

dsc00830r.jpg

I teraz nie wiem czy przetwornice są jakieś lipne i maja przebicie czy po prostu przetwornica wytwarza jakieś pole magnetyczne i reaguje z instalacją zapłonową motocykla.

no to chyba masz lipną ptrzetwornicę bo ona nie powinna mieć przebić

Patrząc po zdjęciu to chyba mam taką samą przetwornicę i zamontowałem ją na śrubie trzymającą lampę. Pasuje idealnie.

Jakby przetwornica była zje... popsuta to paliłby się bezpiecznik od świateł. Całkiem możliwe że powstają jakieś dziwne pola, bo w końcu i przetwornica i kable WN mają bardzo wysokie napięcia.

Jab2 dokładnie o tym pomyślałem ale że nie jestem specem w tej dziedzinie wolałem zapytać.

Poza tym takie przetwornice kilka osób na forum ma i chyba nie narzekają.

Ja bym za tą cenę tego nie brał. Jak ktoś ma trochę pojęcia to sam se wykona takie coś dużo dużo taniej. I do tego na pewno też nie ma homologacji.

Przy zwykłej przeróbce można zawsze wymienić na zwykłą żarówę a tu już nie bardzo.

Chodzi o sprawy techniczne, czyli jaka soczewka na bixenon itd. a nie o to czy wieś czy nie. Bixenon by mnie interesował :usmiech: ciekawe od czego soczewki.

Wydaje mi się że soczewki od sabba 93 podejdą. Są bardzo podobnej wielkości. Chyba gdzieś w garażu widziałem taką lampę. Jak znajdę to jakoś postaram się zmierzyć.

http://polishbanditc...user/93-thomas/ wymieniał u siebie obie soczewy i ma bixeno w swojej S-ce II-gen.

Wygląda i świeci rewela. Spytaj go na PW i przeszukaj forum bo gdzieś to opisywał na forum..

Gdzies nawet mam jego fote ze zlotu w Żywcu jak nimi kozaczył :)

No więc oglądałem soczewkę z saaba 93 i wygląda że rozmiar jest bardzo zbliżony do tej z bandita. Niestety moto stoi za daleko żeby porównać obie.

W żaden sensowny sposób nie da się tego zmierzyć bez wyciągania soczewki z lampy więc wymiarów nie podam.

• 1 year later...

Nie lepiej za tą cenę kupić jakieś porządne zwykłe żarówki? Philips blue vision np.

Nie wiem czy jest jakaś znacząca różnica między pseudoxenon vs. porządna żarówka, może ktoś porównywał? Ale z teoretycznej i praktycznej wiedzy wiem, że czasami nie warto kombinować :)