Skocz do zawartości

Światła - Hid Xenon - Żarniki Ksenonowe - Jakie?

Gość Bucz
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Podparłem się informacją ze strony xenonowe.pl "Producenci samochodów do 2000 roku wyposażali auta w barwę 4300K, natomiast od roku 2000 reflektory wyposażają w palniki 6000K. " Mój wybór opiera się na oglądaniu obrazków widziałem w moto światło 6k i podobało mi się jakbym miał możliwość porównania 4,8k i 6k na żywo może moja decyzja byłaby inna.

To akurat jest bujda na resorach. Chinole najwięcej produkują 6000K bo świeci na niebiesko no i trzeba to jakoś sprzedać. Najlepiej dogadaj się z jakimś sprzedawcą z Allegro na prezentacje. Niech Ci pozwoli podłączyć 4300i 6000 i sam wtedy ocenisz. 4300K nie dość że lepiej świecą to nie będą się też tak mocno rzucać w oczy policjantom :). Z własnego doświadczenia Ci radzę żebyś się dobrze zastanowił zanim wywalisz kasę na 6000K bo później będziesz żałował że światło za niebieskie i żarniki padają co pół roku.

To akurat jest bujda na resorach. Chinole najwięcej produkują 6000K bo świeci na niebiesko no i trzeba to jakoś sprzedać. Najlepiej dogadaj się z jakimś sprzedawcą z Allegro na prezentacje. Niech Ci pozwoli podłączyć 4300i 6000 i sam wtedy ocenisz. 4300K nie dość że lepiej świecą to nie będą się też tak mocno rzucać w oczy policjantom :). Z własnego doświadczenia Ci radzę żebyś się dobrze zastanowił zanim wywalisz kasę na 6000K bo później będziesz żałował że światło za niebieskie i żarniki padają co pół roku.

Teraz może i tak w sumie jest, ale można natrafić jeszcze "niechińskie" zestawy. Jak ja kupowałem, nie było tego ani na allegro ani na ebay'u. Znajomy przywiózł mi z usa. jeden zestaw 6k i jeden 8k. Te 6k bez wymiany świecą sobie już 4,5 roku. (Raz strzeliła przetwornica, bo myte było pod maską karcherem...) Samochód jeździ 20tys km rocznie. Jakby ktoś chciał, mogę zrobić fotkę kartonu, może jeszcze znajdziecie zestaw tego producenta...

Ja mialem zamontowane 6000K w s'ce i ani swiatlo nie mialo koloru niebieskiego ani nie padlo po pol roku. Zarnik i przetwornice z allegro kupilem osobno, standardowa nie slim i bez problemu mozna ja zamontowac pod owiewka.

Jezdzilem z tym swiatlem przez 1,5 roku i nigdy nie mialem problemu zeby kogos to swiatlo oslepialo albo swiecilo na niebiesko, przeglad tez bez problemu przeszedl.

6000K http://www.youtube.com/watch?v=mr4TPUZ48gg

: )) dlatego pozostaje przy zestawie 6000 : ) I podtrzymuję propozycję odsprzedanie jednego żarnika i przetwornicy 180zł xenonowe.pl : )

Mam pytanko mam xenona od bandziora był zamontowany w s-ce ale pękł żarnik , i tu moje pytanko w jaki sposób zamontować tego xenona do lampy klasycznej do n-ki żebym miał i krótkie i długie światła , jeżeli to kwestia wymiany żarnika to jak się taki nazywa i ile kosztuje?? pozdro

do N-ki bym tego nie pakował

Mam pytanko mam xenona od bandziora był zamontowany w s-ce ale pękł żarnik , i tu moje pytanko w jaki sposób zamontować tego xenona do lampy klasycznej do n-ki żebym miał i krótkie i długie światła , jeżeli to kwestia wymiany żarnika to jak się taki nazywa i ile kosztuje?? pozdro

Do n-ki to najlepiej Bi-xenona H4 (H4 hi/lo) ale, ja nie polecam, podobno oślepia za sprawą perforowanego klosza.

cena jest zrożnicowana od 150 do 290zł

Edytowane przez Gość

Do n-ki to najlepiej Bi-xenona H4 (H4 hi/lo) ale, ja nie polecam, podobno oślepia za sprawą perforowanego klosza.

cena jest zrożnicowana od 150 do 290zł

zgadzam sie w 100% a co do oslepiania to mozesz opuscic deczko lampe jesli to bedzie az tak widoczne.

Mam do sprzedania zestaw na H4 ja używałem w S i byłem bardzo zadowolony.

>

H4 w Sce ?

Chyba w N-ce Panie Kolego :)

H4 w Sce ?

Chyba w N-ce Panie Kolego :)

H4 była też w "S" do 1999r (pierwsze owiewki) od 2000 już HB4 i HB3 a od 2005 H7 :)

Wszystko jest w moim wywodzie na temat żarówek tylko go znaleźć nie mogę :(

H4 była też w "S" do 1999r (pierwsze owiewki) od 2000 już HB4 i HB3 a od 2005 H7 :)

Wszystko jest w moim wywodzie na temat żarówek tylko go znaleźć nie mogę :(

:krzeslo:

a ja myslalem ze Thomas mial nowsza ta Ske...

ale jak starsza to faktycznie H4

Wczoraj zakończyłem montaż zestawu HID, wymieniłem HB3 i HB4, niestety na drodze jeszcze nie sprawdzałem ale w garażu jest jaśniej :P

Obie sztuki to 6000K, zdjęcie robione idiot kamerą, po rozgrzaniu żarników.

goodo.jpg

Zajebiste ślepia : ))))) aj : )) W drogowe też władowałeś a jak z czasem rozgrzewania tych żarników?

Edytowane przez Tribord

Zajebiste ślepia : ))))) aj : )) W drogowe też władowałeś a jak z czasem rozgrzewania tych żarników?

Wsadziłem komplecik, rozgrzewają się ok 10 sekund.

A zdradzisz ile Cię to kosztowało? I jaki producent?

Fajnie wygląda ale strzelić drogowymi teraz nie da rady... : (

Niestety drogowymi już nie postrzelam.. ale to kosztem zaj**istej widoczności na bocznych drogach, .. przez co nie wpadnę ponownie w dziurę.. mam nadzieję :mellow:

Gościa od którego kupiłem znalazłem na alledrogo, byłem u niego i polecił mi HID X-light.

Za cały komplet, czyli dosłownie wszystko do samodzielnego montażu wraz z żarnikami HB3 i HB4 zapłaciłem 260 zł brutto.

A ja kupiłem sobie takie:

http://allegro.pl/item894539787_japonski_xenon_kit_h1_h4_h7_xenony_motor_poznan.html

i sobie chwale światło jest bardzo przyjemne identyczne jak w samochodach z fabrycznymi ksenonami, jak wczoraj po zmroku wyjechałem na mała przejaszczke to nikomu nie przeszkadzałem przynajmniej nie mrugali nic ;)

Jeśli chodzi o montaż trwał jakieś 10 minut. Przetwornice ulokowałem centralnie na lampie idealnie tam się wpasowuje przynajmniej w mojej wersji bandziora, jedyna rzeczą jaka mi się nie podoba to dźwięk jaki wydaje ale to chyba normalne..

A ja kupiłem sobie takie:

http://allegro.pl/item894539787_japonski_xenon_kit_h1_h4_h7_xenony_motor_poznan.html

i sobie chwale światło jest bardzo przyjemne identyczne jak w samochodach z fabrycznymi ksenonami, jak wczoraj po zmroku wyjechałem na mała przejaszczke to nikomu nie przeszkadzałem przynajmniej nie mrugali nic ;)

Jeśli chodzi o montaż trwał jakieś 10 minut. Przetwornice ulokowałem centralnie na lampie idealnie tam się wpasowuje przynajmniej w mojej wersji bandziora, jedyna rzeczą jaka mi się nie podoba to dźwięk jaki wydaje ale to chyba normalne..

Właśnie dokonałem zakupu ;] dokładnie to co Ty ; ) Czekam na kuriera i montuje ;] ;]

Właśnie dokonałem zakupu ;] dokładnie to co Ty ; ) Czekam na kuriera i montuje ;] ;]

Hmm ale to są H4 a z tego co pamiętam w naszych dziorach są HB4. H4 i HB4 mają takie same wejścia?

Hmm ale to są H4 a z tego co pamiętam w naszych dziorach są HB4. H4 i HB4 mają takie same wejścia?

Masz racje HB4. Pisząc takie same miałem na myśli firmę : ) ksenonowe.pl ; )

Masz racje HB4. Pisząc takie same miałem na myśli firmę : ) ksenonowe.pl ; )

To jak je zamontujesz to będziemy musieli się spotkać:) Chętnie zobaczę jak świecą to może i sobie kupie:)

a jesli ktos ma podwojna lampe z przodu?

Pojedyncza Bi-xenon

Podwójna - Xenon HB4 i drugi HB3 pierwszy dla świateł mijania drugi do drogowych. Dwa żarniki i dwie przetwornice.

czyli koszt wyjdzie x2 ?

tak mysle ze z kablami bym sobie nie dal rady, ale moze;d bo teraz mam lampy podlaczone i tylko mam dlugie nie moge kabla znalezc od krotkich ale bede jeszcze szukal:D

czyli koszt wyjdzie x2 ?

tak mysle ze z kablami bym sobie nie dal rady, ale moze;d bo teraz mam lampy podlaczone i tylko mam dlugie nie moge kabla znalezc od krotkich ale bede jeszcze szukal:D

O jakim bandziorze rozmawiamy?

Odradzałbym xenony w drogowych przy dwóch lampach z racji tego że xenon ptorzebuje troche czasu żeby świecić tak jak powinień więc jeżeli myślisz o szybkim strzale długimi światłami to zapomnij. Ja mam dwie lampy i montuje xenon tylko w lampie świateł mijania drogowe zostawiam na wypadek "szybkiego strzału światłami".