Skocz do zawartości

Bandit 1200 po długim postoju

jackall
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po paru ładnych latach przerwy, postanowiłem wrócić do jednośladów. Dużo czytałem na temat olejaków, a ostatnio zakupiłem model bandita z 2007 roku który wymaga trochę nakładów pracy. Jako że terminy u mechaników długie, zabrałem się za rozbiórkę gaźników samodzielnie. Maszynę muszę jak najszybciej uruchomić. Bak zardzewiały, w gaźniku wszystko było posklejane pozostałością benzyny.  Gaźniki są w trakcie czyszczenia w myjce ultradźwiękowej. Muszę kupić uszczelki. I tu nasuwa się pytanie, pisać do serwisu suzuki czy kupić tańsze zamienniki? Czy jeżeli membrany wyglądają dobrze, również je trzeba wymieniać? (oryginalne z 2007r.) Trzy zaworki od pływaków nawet nie drgną. Nie jestem pewny czy gumowe elementy można wkładać do myjki. Chciałem uruchomić bandytę i koniecznie zrobić pomary kompresji na cylindrach.

Jakie polecacie wakuometry? Wystarczą takie "słupkowe" czy takie z zegarami?

Może jest ktoś z okolic Olkusza czy Jaworzna kto ma wiedzę i pomógł by mi przy składaniu? Oczywiście nie za darmo.

jackall, sprawa jest na pewno do ogarniecia ale wpadaj wczesniej na forumowa przywitalnie I skrobnij pare slowek o sobie I popraw rok urodzenia Bo w tak sedziwym wieku jazda na morocyklu moze byc ciut niebezpieczna a do tego nie namawiamy zbytnio

Poprawiłem.

no to juz lepiej...

przypuszczam ze pare osob po swiatecznych libacjach jak wytrzezwieje to odpisze Ci cos sensownego. 

Tak czy siak na ta chwile to ja powiem ( napisze) ze osobiscie to kupowalbym oryginalne czesci niz zamienniki uszcvzelek. Membrany jesli juz masz wszystko na stole tez wymien. 

|Jesli robisz to sam to odchodzi ci koszt serwisu a wiesz ze masz zrobione jak trzeba, takze na czesciach nie oszczedzaj. 

Gumowych rzeczy - znowu - nie wkladalbym do myjki ultradzwiekowej. Nie wiem dlaczego ,ale chyba nie sluzyloby to im. .

A odnosnie wakumetrow i pomocy -to juz musisz poczekac na madrzejsze glowy... a sa takie tu...

Siema. Daj znać kiedy chcesz to składać, postaram się ogarnąć trochę czasu. Wakuometry mam, a i kompresję też się pomierzy.

Gaźniki są wyczyszczone. Muszę zamówić uszczelki do gaźnika i zaworki do pływaków. Jeszcze 3 dysze są przytkane, tam są bardzo małe te kanaliki, kompresor da radę? Chciałem to skłądać w weekend ale...  Jeśli zamówię oryginały to jest mała szansa że dojadą do Krakowa na piątek (części ściągają z niemieckich magazynów).

Piec ma mały przebieg, ale nie jestem do końca pewny czy nie ma jakiejś korozji w środku. Mam na niego pisemną gwarancję, mimo wszystko mam obawy. Nie ma co mierzyć kompresji zaraz po odpaleniu, trzeba zrobić parę kilometrów.

Zalej gary naftą asekuracyjnie a dysze spróbuj przedmuchać, jak się nie da kup nowe. Nie przepychaj drutami itp. Chyba że masz zestaw do tego. 

Tylko odkryć tłumik bo się naleje do wydechu jak będziesz przedmuchiwał

Panowie, macie jakiś namiar na sklep z częściami/uszczelkami do suzuki? Na ten serwis w Krakowie to do przyszłego roku będę czekał, zależy mi na czasie. Może u dealera gdzieś w na śląsku?

Z dyszami poradziła sobie myjka ultradźwiękowa. Z zaworkami pływaków również. Nic tylko kupić uszczelki i składać...

16 godzin temu, jackall napisał:

Panowie, macie jakiś namiar na sklep z częściami/uszczelkami do suzuki? Na ten serwis w Krakowie to do przyszłego roku będę czekał, zależy mi na czasie. Może u dealera gdzieś w na śląsku?

Z dyszami poradziła sobie myjka ultradźwiękowa. Z zaworkami pływaków również. Nic tylko kupić uszczelki i składać...

Zaworki wymień, bo się będziesz pierdolił z gaziorami jak ja w zr7... 

• 3 weeks later...

Miałem podobną sytuację, gaźniki czyścił mechanik ja zająłem się bakiem a dokładnie odrdzewianie + wymiana kranika na nowy. Radzę też zajrzec bo po tylu latach postoju jeśli było trochę paliwa w baku to murowana kaszanka w środku. 

Polecam do odrdzewiania Fertan Fedox butelka 1 litr. Ze starego kranika można zrobić zatyczkę do czyszczenia żeby łatwo było mieszać środek. U mnie potrzebne były 3 cykle żeby było czysto. Nie używałem później konwertera ani nie malowałem w środku. Zostało mi jeszcze środka na 3 razy, po sezonie jak coś można znowu zrobić płukankę gdby rdza wychodziła. 

Mój jest zgnity i nie do odratowania. Długo to trwało, ale kupiłem wakuometr zestaw uszczelek. Mam przeczucie że ten piec nie będzie trzymał parametrów, więc postanowiłem sam złożyć byle odpalił i sprawdzić kompresję. Poczytałem i dałem radę złożyć gaźniki. Dzisiaj/jutro etap włożenia gaźników do bandita. Jak odpali to pewnie będę jeszcze raz je wyrywał... Nie jestem pewny śruby składu mieszanki. Chyba coś koło 5,5-6 obrotów w K6?

Dzięki kudłaty za ofertę pomocy.

15 godzin temu, jackall napisał:

Mój jest zgnity i nie do odratowania. Długo to trwało, ale kupiłem wakuometr zestaw uszczelek. Mam przeczucie że ten piec nie będzie trzymał parametrów, więc postanowiłem sam złożyć byle odpalił i sprawdzić kompresję. Poczytałem i dałem radę złożyć gaźniki. Dzisiaj/jutro etap włożenia gaźników do bandita. Jak odpali to pewnie będę jeszcze raz je wyrywał... Nie jestem pewny śruby składu mieszanki. Chyba coś koło 5,5-6 obrotów w K6?

Dzięki kudłaty za ofertę pomocy.

Odkręć po 3 obroty. Niech odpali, później się będzie dopieszczać.