Skocz do zawartości

kosiarka do trawy, napęd, rozrusznik elektryczny

jacek1
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie.

Poszukuję dobrej jakościowo nową kosiarkę spalinową, ze wspomaganiem napędu i rozrusznikiem elektrycznym. W miarę łatwej do obsługi i niezawodnej. W cenie do 2000 złotych polskich. Przeznaczona dla starszej osoby. Byłbym wdzięczny o jakieś sugestie poparte doświadczeniami.

To może robot koszący?

Ile metrów tego koszenia?

Mam taką kosiarkę kupionà jako nową ponad 10 lat temu. Bez rozruchu. Kompletnie nic z nim się nie dzieje. Łatwo odpala i kosi. Wiadomo że serwisy i czasem jskàs śrubkę poluzowana trzeba zrobić.

Ale gdybym szukał coś nowego dla siebie to na pewno 

Silnik briggs&stratton sporej mocy i pojemności 

Firma kosiarki Kompletnie bez znaczenia aby miała silnik jsk wyżej. Tu cena decyduje

Nóż z mieleniem trawy

Wyrzut trawy boczny i tylny

Duże koła

Napęd

Duży kosz ba trawę 

Szerokość taka jak mam lub ciut większą. Za szeroka bywa nie poręczna zależnie od warunków i wielkości trawnika

Dobrze wywarzona

I chyba tyle

Ja parę lat temu kupiłem Stihl RM 443

Początkowo napaliłem się, że musi być koniecznie z napędem. Ale szybko mi ten pomysł wybił się z głowy, gdyż moja powierzchnia trawnika nie jest aż tak ogromna, a poza tym wszędzie gdzieś rosną jakieś krzaki, drzewka i trzeba to wszystko ostrożnie objeżdżać. Tak więc z napędu bym mało co korzystał, więcej bym tylko pchał, a jeśli już, to taką z napędem zdecydowanie ciężej się pcha, niż bez. Szerokość koszenia 41 cm, w moim przypadku była znaczącą, gdyż szukałem właśnie jak najmniejszej kosiarki, aby móc swobodnie nią manewrować. Czy firma kosiarki ma znaczenie? I nie, i tak. Moim zdaniem ma, bo jak kupisz taką bezfirmową w jakimś markecie np. to z dostępem części bywa różnie, A w większości jest tak, że po zakończeniu promocji czy sprzedaży danego modelu wychodzi nowych, a do tych starszych nie ma już nic. A do takiego Stihl bez problemu dostaniesz nawet kółko, gdy się rozwali, do 20-letniej kosiarki. Kiedyś w robocie mieliśmy starego grata, Viking i kilka części trzeba było wymienić, żeby zacząć z niej korzystać i bez problemu w sklepie je dało radę zamówić.

Powierzchnia koszenia to około 500 m2. Napęd musi być - teren pagórkowaty. Z tym rozrusznikiem to nie jest jakiś priorytet, ale dobrze, aby był..

Przy powierzchni 500 m2 może lepiej pozostać przy elektrycznej ew sic akumulatorowej (aż się dziwie, że to napisałem). Też na początku szukałem z napędem żeby starszej osobie było łatwiej, ale pamiętając że swego czasu elektryczna z napędem była dużo trudniejsza w manewrowaniu + napęd dodaje kg, porzuciłem ten pomysł. Wybór padł na Makite bez napędu, dobre kółka, lekko się prowadzi i łatwo odpala linką.
Marka kosiarki nie ma może większego znaczenia, ale warto zwracać uwagę na markę silnika przy spalinówkach. W makicie jest briggs & stratton i nie ma problemu z częściami(oryginalnymi i zamiennikami).

Przy dobrym silniku można sobie darować elektryczny rozrusznik, gdyż ten też dodaje sporo kg do kosiarki.

Z napędem masz choćby takiego NACa też dobra firma:

https://allegro.pl/oferta/kosiarka-spalinowa-z-napedem-briggs-stratton-125-cm3-nac-42-cm-45-l-mocna-10450202571

22 kg

Silnik brigsa pchają do większości kosiarek 

Dla tego napisałem że firma kosiarki nue ma większego znaczenia 

Dzięki za porady. Chyba zdecyduję się na NAC-a.

38 minut temu, jacek1 napisał:

Dzięki za porady. Chyba zdecyduję się na NAC-a.

Aby miał silnik briggs 

Boczny wyrzut

Duże koła

Dokładnie. Jeszcze raz dzięki. :)

Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.