Skocz do zawartości

Kiedy I Co Robimy W Dziorkach

qnerk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dodam jeszcze i poprawię jedna pozycję :)

Wymiana oleju w lagach co 2 lata

Wymiana świec podstawowe co 2 lata Irydy co 3-4 lata (Sprawdzamy stan i czyścimy co 6 tyś lub raz w roku)

Sprawdzenie synchronizacji gaźników co 12 tyś lub raz w roku

Łożyska kół i wahacza co wymianę opon lub co 2 lata

Przewody dobrze jest wymieniać co 5 lat. One po prostu się starzeją i zaczynają puchnąć podczas hamowania.

chciałem zwrócić uwage, że wymiana przewodów hamulcowych wg. instrukcji co 4 lata,

a od siebie dodam:

- wymiama płynu chodzącego (dla wodniaków) co 2 lata,

- kontrola i regulacja linki gazu co 6 tys. km

pozdrawiam

a co ze srubami mocujacymi silnik , kolektory wydechowe? przy drganiach troche to sie wytrzesie wiec czasem jakies luzy wystepuja. Sprawdzamy przy okazji regulacji zaworow czy czesciej ??

no i przed kazda jazda warto sprawdzic czy wszystkie zarowki swieca ,zwlaszcza kierunki i stop

Edytowane przez jacekrysiek

- śruby i nakrętki układu wydechowego - dokręcanie co 12 tys. km,

- śruby konstrukcyjne ramy + silnik - dokręcanie co 6 tys. km,

Czyli jednym słowem stare przewody hamulcowe tracą na sprawności.Jeżdżę drugi sezon i nie mam pojęcia czy ktoś wcześniej je wymieniał i kiedy. Czy ktoś z was wymieniał kiedyś przewody -- jaki to mniej wiecej koszt? Jak chodzi o śruby ramy,. silnika i wydechu to warto sprawdzać po jakiejś dalszej wyprawie, sam się kiedyś zdziwiłem jakie miałem luzy na pokrywie alternatora i przy tłumiku.

A jak się ma przewody w stalowym oplocie to jak zwiększa się ich żywotność?

w środku i tak jest guma :)

Oplot zapobiega puchnięciu przewodu.Ale i tak myślę że 10 lat max na takich przewodach.

Nigdy aż tak długo moto nie miałem co by sprawdzać.W samochodzie przewody elastyczne mi pękały już po 8 latach eksploatacji.A sztywne po 10 latach.

Nie ma nic wiecznego.

Mam pytanie ponieważ w serwisówce wyczytałem, że na zimę należy zlać olej z silnika i zalać nowy olej aż do korka wlewowego. Też tak robicie?

Mam pytanie ponieważ w serwisówce wyczytałem, że na zimę należy zlać olej z silnika i zalać nowy olej aż do korka wlewowego. Też tak robicie?

Co bogatsi forumowicze to pewnie tak :) ,ale z 90 procent pewnei zostawia stary olej na zime a na wiosne zalewa nowy i heja

ja zawsze zmieniam przed zima, moto stoi w cieplym i suchym pomieszczeniu, wiec dla oleju to chyba bez roznicy czy jest w bance czy w misce ol.

Według mnie jak zalejesz taki jak ma być to nie zmieniać po zimie, chyba że zalejesz jakikolwiek olej silnikowy, żeby tylko był, to tak, ale to się chyba mija z celem, bo dajmy na to olej zmienisz pod koniec listopada ok, ale już w styczniu bedzie pogoda na jeżdżenie i znowu zmiana oleju na właściwy?

Ja tam zmieniam olej zawsze po 6000km chyba że do wymiany jeszcze trochę a tu śniegiem sypnie i mróz ściśnie no to wtedy wymiana oleju a jak w czasie zimy będą warunki do jazdy to moto jest gotowe.

Edytowane przez dzvonec

No dokładnie, ja też wolę przed zimą zmieniac. Nie chcę, żeby moto stało z przepracowanym olejem, z którego przez około 3 m-ce stania wytrąci się cała tablica Mendelejewa.

Poza tym, kupiłem dopiero co moto, więc nie ma nawet o czym dyskutowac. Zmieniamy i tyle.

A teraz filtr powietrza. Mój wyglada na czysty, z wyjątkiem miejca wlotu, gdzie jest brązowo czarny, a powierzchnia filtra jest jakaś taka gąbczasta, jakby zawilgotniała. Czyścic tego nie będę, kupie nowy. Ale co ile zmieniacie ten filtr?

A niby po co? - zużyje się od stania? :rolleyes:

ano sie zuzyje

a odnosnie filtra powietrza w zaleznosci w jakich warunkach jezdzisz : pole lasy ,haldy wegielne - to i co 3000 by pasowalo ,ale myuysle ze co 6000 to jest optimum, w ksiazce pisza zeby przedmuchac ,ale przedmuchac to wiadomo co mozna. majatku to nie kosztuje a jak powie wiekszosc forum ,moto bedzie ci wdzieczne

Edytowane przez jacekrysiek

Ja kupiłem jakiś za 50zł i bandzior od razu zaczął lepiej chodzić :) Więc jak widać wymiana jest potrzebna, ale z dugiej strony nie wiem ile poprzedni właściciel na nim najezdził.

Pytanie: Czy jeśli zamierzam dopiero na wiosnę zalać motula, to na zimę mogę zalać bandyte jakimś najtańszym olejem orlenowskim za 10 zł / 1l ?

można, tylko nie minerałem - one tego nie lubią

• 4 months later...

Ja od siebie mogę dodać że raz na kilka lat warto wymienić linkę od sprzęgła - w zeszłym sezonie zdarzyło mi się iż owa linka strzeliła.

Edytowane przez Arek p-Å„