Skocz do zawartości

Skraplający się olej spod osłony alternatora

Adrin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć witam, ostatnio miałem drobną parkingówke na lewą stronę. Od tego czasu pod osłoną alternatora skrapla się dosłownie kropla oleju na postoju. Chciałbym się poradzić czy wystarczy wymienić uszczelkę i na czy na coś zwrócić uwagę przy odkręcaniu osłony ?

Z góry dzięki za pomoc i szerokości Pozdrawiam.

Zwróciłbym uwagę czy przypadkiem nie ma jakiegoś drobnego pęknięcia, uszczelka przy lekkim paciaku powinna być nieruszona.

18 minut temu, Adrin napisał:

czy na coś zwrócić uwagę przy odkręcaniu osłony ?

posiadać zapasową 😜

3 minuty temu, obieżyświat napisał:

Zwróciłbym uwagę czy przypadkiem nie ma jakiegoś drobnego pęknięcia, uszczelka przy lekkim paciaku powinna być nieruszona.

posiadać zapasową 😜

Hah no tak :D Właśnie się zastanawiam czy kupować nówkę czy rzeźbić z jakąś masą jakby była jakaś mikro dziurka? Jeszcze jedno pytanko bym miał tak dla pewności bo już sam zgłupiałem od czytania w necie. Mam wodniaka 2007r. Tam normalnie powinien być olej za tą osłoną czy to już jakaś anomalia ?

Godzinę temu, Adrin napisał:

Tam normalnie powinien być olej za tą osłoną czy to już jakaś anomalia ?

To mi też przyszło do głowy i jak pamiętam to nie, jeśli mnie pamięć nie myli, to dokładniej nazywa się dekiel impulsatora, tam nie powinno być oleju. Nie mniej mam w pamięci historie z różnych epizodów na forum że zdarzały się epizody że jednak tam był.

Wyczyść solidnie benzyną okolice i szukaj skąd napływa olej. Tak chyba najprościej. Może problem był gdzie indziej wcześniej, i po dużym pochyle na bok teraz tylko zlatuje z innego miejsca.

Zrobiłem jak mówiłeś, na deklu od frontu rzeczywiście jest jakaś mikro dziurka. Ratowaliście kiedyś coś takiego ? Przychodzi mi na myśl jakaś szpachlówka z proszkiem alu na temperaturę ale chętnie wysłucham czy ma to sens. Natomiast nie tylko stamtąd napływał olej, wyciekał typowo spod uszczelki. Wziąłem klucz i ku mojemu zdziwieniu wszystkie były luźne, dwie dosłownie mógłbym odkręcić palcami. Nikt tam wcześniej nie grzebał i w sumie nie wiem czemu mnie wcześniej na to nie natchnęło. Podsumowując jest jak ręką odjął tylko ta mikro szczelina została ale chyba coś się wykombinuje.

Swego czasu te dekle były po 100zl

Lepiej chyba od środka zrobić spaw jeśli poszły ceny w górę bardzo

11 godzin temu, obieżyświat napisał:

Swego czasu te dekle były po 100zl

Lepiej chyba od środka zrobić spaw jeśli poszły ceny w górę bardzo

Ale tam w deklu są cewki. Ja bym zdjął i zobaczył, czy coś się po upadku nie stało. Mogło się wyluzować/ pęknąć. Co by niespodzianki w czasie wycieczki nie było.

No właśnie i to chodzi, przy okazji można zobaczyć środek. Może być że było cały czas sucho w środku. Warto zajrzeć.
A spaw aluminium lepszy i trwalszy będzie niż kleje czy inne półśrodki.
Później można zeszlifować by było znów gładko.

Sent from my 23078RKD5C using Tapatalk

Na spawaniu się nie znam, ale czy spawanie nie doprowadzi do termicznego wypaczenia dekla, przez co może nie dolegać idealnie?

Znana bolączka KTM'ów, które od dawania w palnik doznawały deformacji bocznych pokryw magnezowych, przez co bez kilograma silikonu, silnik cały czas ciekł.

No i w nowych Afrykach Twin podobno po przebiegu koło 20 tys. kilometrów też ten objaw się pokazuje. Wypaczenie przez inną rozszerzalność temperaturową elementów. Już nie wspominając o plastikowych pokrywach zaworowych w autach.

Czym innym jest punktowy spaw, a inaczej się zachowa jakbyś pół dekla spawał na raz bez szans na odpoczynek materiału.

Sent from my 23078RKD5C using Tapatalk