Skocz do zawartości

Parujący Pinlock W Kasku Schuberth

Blink
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę sobie poradzić z pinlockiem w kasku Schuberth S1 PRO. Jak tylko temperatury spadną poniżej 8 stopni to zaczyna mi się na nim osadzać para. Pinlock ma za zadanie nie dopuszczać do parowania wizjera ale mój jakoś tego zadania nie spełnia. Sprawdza się tylko w temperaturach powyżej 10 stopni. Jest na 100% dobrze założony na szybę i idealnie przylega. Ma ktoś może pomysł co z tym zrobić ?

kupiles juz zalozony czy sam zakladales ,czy moze w sklepie ci koles zakladal?

jak dlugo jest juz zalozony ten pinlock? paruje calusienki czy tylko dol/gora?

po czym sadzisz ze jest dobrze zalozony? - najprawdopodobniejsza przyczyna jest pewnie to ze nie jest - tez tak kiedys myslalem jak mi parowal az kupilem nowy ,ale jeszcze raz sprobowalem zalozyc stary od nowa - i trzyma do tej pory czyli ponad dwa lata- a jezdze codziennie lato zima.

na forum masz opis jak zalozyc pinlocka - zrob to od nowa i wtedy pomyslimy jak bedzie dalej parowal

kupiles juz zalozony czy sam zakladales ,czy moze w sklepie ci koles zakladal?

jak dlugo jest juz zalozony ten pinlock? paruje calusienki czy tylko dol/gora?

po czym sadzisz ze jest dobrze zalozony? - najprawdopodobniejsza przyczyna jest pewnie to ze nie jest - tez tak kiedys myslalem jak mi parowal az kupilem nowy ,ale jeszcze raz sprobowalem zalozyc stary od nowa - i trzyma do tej pory czyli ponad dwa lata- a jezdze codziennie lato zima.

na forum masz opis jak zalozyc pinlocka - zrob to od nowa i wtedy pomyslimy jak bedzie dalej parowal

Z pinlockiem to walczę już drugi sezon. Pierwszego pinlocka tak dobrze umyłem że musiałem kupić drugi :) Zakładany i poprawiany był wielokrotnie i na pewno przylega idealnie. Jedyna rzecz , której bałem się zrobić to umycie pinlocka. Przed chwilą jednak zaryzykowałem i go umyłem wodą z mydłem ale już go nie wycierałem jak pierwszego pinlocka. Zobaczę jutro czy to coś da.

przy zakladaniu te ''srubki mocujace'' trzeba tak ustawic (prszekrecic o okolo 90 stopni) zeby przciskaly tego pinlocka do szyby .obejrzyj te srubki mocujace z bliska dokladnie to zobaczysz zeo one nie sa taki same na calej osi obrotu - raz sa grubsze raz chudsze , ustaw tak zeby tymi grubymi krancami byly zwrocone do srodka :piwo: o tak jak w tym emotikonie

przy zakladaniu te ''srubki mocujace'' trzeba tak ustawic (prszekrecic o okolo 90 stopni) zeby przciskaly tego pinlocka do szyby .obejrzyj te srubki mocujace z bliska dokladnie to zobaczysz zeo one nie sa taki same na calej osi obrotu - raz sa grubsze raz chudsze , ustaw tak zeby tymi grubymi krancami byly zwrocone do srodka :piwo: o tak jak w tym emotikonie

U mnie kołki są niesymetryczne ( mimośród ) . Mam je tak ustawione żeby jak najmocniej dociskały pinlocka. Jutro będzie test i zobaczymy co to dało

Mi zeszłej jesieni pomogło właśnie umycie pinlocka i ponowne jego założenie (ale która z tych czynności bardziej pomogła, to nie wiem). [mam Schubka C3]

Też jednego dnia jak wyjechałem to na postoju cała szyba zaparowała (chyba 4 stopnie były na plusie).

Po powrocie zdjąłem szybkę, przepłukałem wodą z mydłem i osuszyłem, po czym ponownie założyłem upewniając się, że idealnie przylega i od tamtej pory 0 (zero) problemów.

Powodzenia!

Edytowane przez Kukurator

a ja opłukuje tylko bieżącą wodą i delikatnie głaskam paluszkami.Potem osuszam ręcznikiem papierowym.

Ale ja mam FogCiti.

No i tzw. dupa blada. Pinlock nadal paruje. Podczas jazdy jest OK ale jak się zatrzymam to po 10 - 15 sekundach zaczyna zachodzić parą. Wystarczy parę razy mocniej chuchnąć i już cała szyba jest zaparowana.

Umyłem go dokładnie i przylega na 100%. Ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł co z tym zrobić bo już mi ręce opadają :(

no zastanawiam się nad tym szubertem ale jak czytam o takich problemach to rozglądam się za lansiarskim szoejem:/

A ciekawe co na to gwarancja? Może masz jakąś szybkę trefną?

no zastanawiam się nad tym szubertem ale jak czytam o takich problemach to rozglądam się za lansiarskim szoejem:/

Zaczynam się zastanawiać czy ten pinlock nie wymaga już wymiany. Kask mam już 2 lata i może okres przydatności pinlocka się skończył :) :) :)

zanim kupisz Shoei to najpierw sobie porównaj te dwa kaski. Moim zdaniem S1 Pro bije na głowę Shoei. Miałem wcześniej Shoei i wymieniłem na S1 PRO.

Przyznam się ,że w moim C3 nic nie paruje. Kask mam od 4 miesięcy. Ja bym to reklamował ;)

a sprawdzałeś go przy temperaturach poniżej 7 stopni ?

Powiem tak w ostatni weekend z rana latałem i temp. była w granicach 5st i zero parowania. Dało mi jednak do myślenia to ,że na dłuższym postoju jest problem...przy najbliższej okazji zwrócę na to większa uwagę, niestety w tygodniu dziora nie mam przy sobie :(

Powiem tak w ostatni weekend z rana latałem i temp. była w granicach 5st i zero parowania. Dało mi jednak do myślenia to ,że na dłuższym postoju jest problem...przy najbliższej okazji zwrócę na to większa uwagę, niestety w tygodniu dziora nie mam przy sobie :(

Podczas jazdy to ja też nie mam problemu. Problem się robi jak jest zimno i trzeba się zatrzymać na światłach. Po 15 sekundach zaczyna powoli parować i mniej więcej po minucie jest już cały zaparowany. Wystarczy na chwilę otworzyć szybkę i po parze nie ma śladu.

Edytowane przez Blink

W lansiarskim xr1100:) nic nie paruje podczas normalnej jazdy. W przeciskaniu się w korku, leciutko paruje szybka pinlocka w okolicy nosa/ust (ale ja nieźle w korkach zipię jak przeciskam się między autami), ale cala reszta jest czyściutka, idealna. W sumie w kasku z pozamykanymi wszystkimi wywietrznikami to idealna sprawa! Jechałem też w niezłym deszczu i efekt jest podobny, zero mgły na oczach tylko lekka obwódka wokoło ust/nosa i na krańcu czoła, ale tam pinlock już nie sięga, ma 5 mm przerwy. Ale to kilkunastogodzinne obserwacje a nie codzienne użytkowanie (ciągle bez motoru)...

Blink -czas kupic nowego pinlocka

Dzisiaj mam zamiar to uczynić :) :) :)

Albo powłoka jest uszkodzona, albo Pinlock jest wadliwie wykonany, bo to aż nie możliwe.

PS: jeździsz w kominiarce?

Albo powłoka jest uszkodzona, albo Pinlock jest wadliwie wykonany, bo to aż nie możliwe.

PS: jeździsz w kominiarce?

Jak jest zimno to jeżdżę w kominiarce i wtedy najbardziej paruje :)

Nie martw się. Każdy kask w końcu zaparuje, jeśli się stoi. Przecież wtedy żadna wentylacja nie działa, bo nie ma pędu powietrza.

Mój C3 także paruje, jak stoję, ale wystarczy ruszyć i jest OK. Parowanie powiększa się przez kominiarkę, bo mój oddech wychodzi górą. Po prostu, gdy staję na światłach, to podnoszę szybkę i już.

I wsadź między bajki to, że XR1000 czy XR1100 nie parują na postoju - jeździłem w obu i nawet podczas jazdy znacznie bardziej parowały niż Schuberth.

Nie martw się. Każdy kask w końcu zaparuje, jeśli się stoi. Przecież wtedy żadna wentylacja nie działa, bo nie ma pędu powietrza.

Mój C3 także paruje, jak stoję, ale wystarczy ruszyć i jest OK. Parowanie powiększa się przez kominiarkę, bo mój oddech wychodzi górą. Po prostu, gdy staję na światłach, to podnoszę szybkę i już.

I wsadź między bajki to, że XR1000 czy XR1100 nie parują na postoju - jeździłem w obu i nawet podczas jazdy znacznie bardziej parowały niż Schuberth.

Dzisiaj podjechałem do sklepu żeby sprawdzić tego nieszczęsnego pinlocka. Dostałem drugiego na próbę i też zaczął parować. Wziąłem więc kask XR1100 i pinlock jeszcze szybciej zaparował niż w moim S1 Pro. Niestety chyba miałem za wysokie wymagania w stosunku do pinlocka :) Jeżeli mam założoną kominiarkę, kask ma pozamykane wszystkie otwory wentylacyjne i stoję na światłach w niskiej temperaturze to raczej nie ma sposobu na uniknięcie parowania. Założę jeszcze nosek do kasku to przynajmniej nie będę chuchał bezpośrednio na szybkę :)