Skocz do zawartości

Olej - Ubytek Oleju - Dolewka - Jaki Olej Na Dolewkę

Denzel
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Test olejów wykonany przez amsoil w którym wygrywa amsoil jest...

No powiedzmy, że nie koniecznie wiarygodny ;) Choć parametry ma b. dobre.

Edytowane przez Tolinek
  • Upvote 1

Też jestem na kupnie właśnie olejka:)

Tylko tak wszyscy opisuja że teraz nie wiem jaki wlać.

Zastanawiam sie nad MOTUL 5100 lub castrol.

Poprzedni właściciel lal castrol ale nie bylem zadowolony ze sprzegła.Jak odpalalem na pierwszym biegu to mnie ciagnoł do przodu.

A jak podregulowalem linke to znowu ślizgało;/;/

Powiem wam, że chciałem przetestować Orlen ale obdzwoniłem kilka stacji w mieście i na żadnej go nie mieli. Ba - generalnie sprzedawcy nie wiedzieli o co mi chodzi :D

Orlenowskiego syntetyka kupiłem na stacji benzynowej i leję go do skutera. Jest git.

Nasz Tomek Moderator zalał go ostatnio do B6.5. Nie widziałem żeby narzekał.

ja jak bedzie srednio z mamoną to tez zakupie na wiosnke orlena. a co tam

Jak odpalalem na pierwszym biegu to mnie ciagnoł do przodu.

I każdy inny olej będzie "ciągnął" dopóki jest zimny. Dlatego też silnika nie uruchamiamy na biegu.

A to, że "ciągnie" to dobrze, znaczy się, że sprzęgło jest w świetnym stanie.

I każdy inny olej będzie "ciągnął" dopóki jest zimny. Dlatego też silnika nie uruchamiamy na biegu.

A to, że "ciągnie" to dobrze, znaczy się, że sprzęgło jest w świetnym stanie.

Tak,w świetnym stanie.Skoro ciagnie to znaczy ze nie wysprzegla prawidłowo.

Też nie odpalam na biegu,tylko robiłem próby.

I w tedy silnik był cieplutki.I wydaje mi sie ze olej ma coś na wpływ sprzegla,bo przecież pracuje w oleju.

Zobacze,wymienie jeszcze sobie tarcze sprzegłowe.Tylko nie wiem co tam polecacie??:):)

Tomek 83, ja pisałem, że na zimnym oleju musi "ciągnąć" na biegu jałowym to występuje również. Z gorącym olejem nie ma prawa, faktycznie.

Tomek 83, ja pisałem, że na zimnym oleju musi "ciągnąć" na biegu jałowym to występuje również. Z gorącym olejem nie ma prawa, faktycznie.

Wiem wiem o co Ci chodzi:) jakie tarcze polecacie???? :)

Wiem wiem o co Ci chodzi:) jakie tarcze polecacie???? :)

jak zawsze co drogie to niby dobre - polecaja EBC...odradzaja NHC - ja kupilem te drugie i sobie wymienie na wiosne - kupilem po zajebistej cenie wiec dlatego drugie a nie pierwsze;)

Cielak ja też kupiłem NHC :) Zrobiłem ponad 2000km już i jak narazie spoko. Sprzęgła nie smaże, na koło nie stawiam bo i tak za słaby i za ciężki więc co ma nie chodzić :)

no ale tu nie chodzi o nie chodzenie a o trwalosc wlasnie - ponoc te NHC szybko sie koncza... ale ja p*****le...EBC ze 200zl a ja NHC wychaczylem za 60:D

Jak z trwałością to zobaczymy. Czytałem zagraniczne fora bo u nas jak zwykle nic nie ma i jakichś specjalnych narzekań na trwałość nie było. Myślę, że największy wpływ na opinie ma marka tak jak w przypadku Orlenowskiego oleju - jaki by nie byl i tak jest do d... bo po pierwsze to produkt polski (z założenia ch....), po drugie to Orlen :)

Znalazłem że 3500ml z wymianą filtra a 3300 bez wymiany filtra do 650, czyli w porównaniu do 6oo to tak samo

Ściąg sobie to:

http://www.humyo.com/FWsfzks/Instrukcja/Instrukcja%20GSF%20650%202005.pdf?a=o52Wxm4gfJk

Edytowane przez baldhead

no ale tu nie chodzi o nie chodzenie a o trwalosc wlasnie - ponoc te NHC szybko sie koncza... ale ja p*****le...EBC ze 200zl a ja NHC wychaczylem za 60:D

A miał byś jeszcze coś takiego w podobnej cenie??:):)

A miał byś jeszcze coś takiego w podobnej cenie??:):)

hehe - ja jestem allegrowym polownikiem - tam wszystko mozna upolowac...za psi pieniadz...ale wymaga to wchodzenia 2-3razy dziennie i pilnowania:P wiec NHC tez byly upolowane na aukcji!;)

Znalazłem że 3500ml z wymianą filtra a 3300 bez wymiany filtra do 650, czyli w porównaniu do 6oo to tak samo

Dzięki, ja już nabyłem w ten weekend Motula 5100 4L za 109PLN.

Ja ponownie zamówiłem Orlen.Spodobał mi się ten olej.Stosunek jakości do ceny :)

Ja ponownie zamówiłem Orlen.Spodobał mi się ten olej.Stosunek jakości do ceny :)

czyli rozumiem ze wszystko oł rajt z nim?:)

A ja dzisiaj dorwałem w swoje łapska Fuchs'a o którym już pisałem. Siedze i podziwiam butelke świeżo importowaną z UK ;) A swoją drogą sprzedający dorzucił mi OEM Hondowski filtr oleju do wszelakiej maści CBR, Hornetow i innych :)

Tomasz możesz coś więcej napisać?

Tomasz możesz coś więcej napisać?

Co można napisać po 6 tyś.

Wszelkie wczesniejsze odczucia ze coś nie tak (głośna praca i dziwny szum w deszczu) spowodowane były po prostu warunkami na drodze a nie typem oleju.Silink nie wykazał żadnych oznak zużycia (zresztą co miał pokazać po 6 tyś) ale co istotne.Mieszanke mam ustawiona troszkę ubogo tak picipici ale i tak pomimo upałów jakie panowały nie udało mi się go zagotować w korkach.W trasie silnik pracuje równo.Spuszczony olej jest tylko zabarwiony ale prosty test papierowy na zużycie nie wykazuje jakiś dużych rozbieżności miedzy nowym a olejem po 6 tyś.Na korku spustowym brak opiłków.Po zdjęciu miski olejowej brak widocznych śladów zużycia.Korbowodów nie rozpinałem :) Wałki ok.Zawory nie miały tendencji do nadmiernego luzowania ani zaciskania.Ogólnie moto ma około 60 tyś przebiegu i pomimo stosowania różnych olei nie widać nadmiernych śladów zużycia.Ciśnienie na cylindrach OK.Więcej nie rozkręcałem bo nie widziałem takiej potrzeby.

Motocykl jeździł w kolejności na

pierwszy 1000 na fabrycznym coś tam

Shelu (półsyntetyk)2 zmiany

Motul(półsyntetyk) 2 zmiany

Liqui-Moly(syntetyk) 5 zmiany

Orlen(półsyntetyk) na razie 1 zmiana

Zalany miałem półsyntetyk na ta chwile.A dlaczego pół. Ano dlatego że byłem gotowy w każdej chwili zlać zawartość.Powiem że pierwsze kilometry to ciągła kontrola stanu zużycia oleju (test papierowy) i nasłuchiwanie pracy silnika.Jak się naczytało jaki to chłam że nawet do kosiarki by tego nie wlali to jednak pomimo obejrzenia karty charakterystyki pewne obawy były.Teraz mogę powiedzieć że Orlen nie odbiega jakością od produktów renomowanych firm a niektóre nawet przewyższa.Jako że obecnie silnik mam jeszcze niezalany olejem waham się czy na tapetę nie wrzucić syntetyka.Cena rzeczywiście niewiele się różni.Półsyntetyk mogę sobie wykorzystać do innych pojazdów jakie są non top katowane przez synka :)

Tak więc Panowie na tapetę idzie syntetyk Orlen.Stawiam na jakieś dwie trzy wymiany w tym sezonie więc coś więcej w przyszłą zimę albo i wcześniej napisze.