Skocz do zawartości

Olej - Ubytek Oleju - Dolewka - Jaki Olej Na Dolewkę

Denzel
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ten półsyntetyk orlenu spełnia norme API:SL czyli taką jak Motul 5100 a cene ma znacznie niższą niż Motul 5000, który w klasyfikacji API ma SJ. Używałem na dolewke tego Platiniuma orlenowskiego, bo akurat w trasie chciałem dolać i taki tylko z motocyklowych półsyntetyków był na stacji i żadnych negatywnych zjawisk nie doświadczyłem. Chociaż wiadomo, że bez sensu pisać o odczuciach jak wlałem ze 150ml :D no ale przynajmniej wiadomo, że od zalania Orlenowskiego Platinium nie rozpada sie od razu silnik jak to niektórzy "fachowcy" próbują wmówić. Moim zdaniem jak ktoś nie narzeka na nadmiar gotówki to nie powinien się obawiać.

A ja domówiłem sobie 4 literki syntetyka Orlenu :) Nowy sezon zbliża się dużymi krokami to już czas dopieścić szczegóły co by się w sezonie nie babrać :)

Czołem

Gwoli ścisłości, za stronami producentów:

Motul 5100, spełnia normy API SG

Orlen Platinum Moto 4T 10w40, API SL

Pozdrawiam

Sprostowanie, na pojemniku Motoua 5100 jest jednak napisane: API SG/SH/SJ/SL.

Edytowane przez tamis

• 2 months later...

Witam serdecznie!

Problem oleju to chyba najczęstszy i najdłuższy wątek na każdym forum motoryzacyjnym, czy to samochodowym, czy tak jak tu motocyklowym. Chciałbym napisać, wspomnieć sytuację z innego forum dotyczącego motocykli zza ściany wschodniej. Oczywiście temat olejowy był tam szeroko omawiany. Jeden z kolegów opisał tam ciekawą sytuację /tylko nie piszcie proszę, że ruska można kujawskim zalać i będzie chodził/. Mianowicie wśród radzieckich bokserów najbardziej zaawansowanym silnikiem jest piec z Dniepra. Chcąc prawidłowo eksploatować takowe serducho należy bardzo pilnować ciśnienia oleju w układzie smarowania. Wstawia się manometr, poprawia kanały, ewentualnie pompę olejową itp. Znajomy po bardzo dokładnym, skrupulatnym etc. remoncie wieprzowego silnika zalał mu zalecany olej 20W50, jeden z tańszych jednak mający i normy i jakąś znaną markę. Co się okazało, układ smarowania nie trzymał zupełnie ciśnienia! Dopiero podmiana na porządniejsze masło, padł wybór na Texaco spowodowała unormowanie parametrów! To taka ciekawostka :)

Także, myślę, że nie zawsze obecność stempelka z normą czy czymś podobnym nie świadczy o jakości oleju. Podane normy na pewno mają też swoje tolerancje i zakresy. Jak dobrze pamiętam Repsol i Motul to teoretycznie ta sama klasa. Jednak Motul stoi przy dolnej, a Repsol przy górnej granicy :)

Ja aktualnie jeżdżę na Motulu 5100. O ile wiem wcześniej dostawał też taki olej. Silnik wg mnie chodzi cicho, nie ma kłopotu z rozruchem. Skrzynia jak na razie nie narzekała na słaby stan zdrowia :)

Teraz jednak zamierzam przejść na Repsol 10W40 Sintetico /syntetyk/ albo Moto Sport /półsyntetyk/. Zastanawiam się jeszcze, ale chyba wybiorę Sintetico. Cena nieco wyższa od 5100, ale wydaje mi się mieć lepsze opinie.

Z ciekawości, próbował ktoś masła Quaker State? Wg tabel producenta do Bandita 600 należy zalać Fully Synthetic 5W/50. Jeździł ktoś, niekoniecznie motocyklem na ich olejach?

Ja jezdzilem, ale moja BSA wymagala czegos lepszego wiec poszedlem przez Amsoil SAE 20W50 full syntetic do Red Purple SAE 20W50 full syntetic i ten mnie wreszcie zadowolil :)

Ja ponownie zamówiłem Orlen.Spodobał mi się ten olej.Stosunek jakości do ceny :)

Też na ten sezon zalazłem swojego bandziora olejem Orlenu. Co mogę stwierdzić to ciszej pracuje skrzynia/biegi ciszej wchodzą, ale silnik wydaje mi się że głośniej pracuje. Może mi się tylko wydaje. W każdym bądź razie następna wymiana pójdzie na Shella tak jak moto było zalane wcześniej to sobie porównam dokładniej pracę Orlen/coś innego.

Jaa również zalałem Orlena z cikawości. Miał być tylko na chwilę, ale jakoś na razie został. Ja z kolei mam wrażenie że silnik ciszej pracuje. Ale to może już skleroza i nie pamiętam jak było przed wymianą.

kupował ktoś Motula 5100 10W40 z Alledrogo?

Jest coś około 110 zł za 4l więc tanio ale pytanie czy jakas podjebka?

Czy bez ryzyka ?

• 4 weeks later...

Mam nadzieje że tematu nie było, szukałem na forum pół h, może niedokładnie?? :)

Otóz, mój bandzior, z przebiegiem zapewne 150 tys, 97 rocznik, lubi sobie łyknąc troche oleju. tj. wychodzi mi jakieś 200 ml na 1000 km. Odrobinka(niewielka) jest czasem na filtrze powietrza, więc napewno coś tam zaczyna mi sie w pierścieniach pewnie dziać, ale narazie silnik chodzi malinka, tylko to mnie troche trapi. Jedni mówią, że jak na taki przebieg olejaka jest git, inni mówią, ze trzeba sie martwić. Dotad nie jeździłem olejakami więcj - mam powody do zmartwień?? :) Tłumik mam przelotowy leo Vince'a Sbk, nie wali dymem z rury, chyba ze go na 12 ty wkręcę nie dogrzanego(raz sie zdarzyło, człowiek głupi, i na 12 tys manetka koledze sie omsknęła jak sie bawił idiota).

Z góry dzienx za odpowiedzi ;)

P.S. Leje motula 10 w 40.

P.P.S. Czy zmiana oleju i filtra coś moze pomóc?

Jak sama nazwa wskazuje olejak wpierdziela olej. Jak zacznie brać 0.5-0.7l na tys. km to się zacznij martwić. Temat na pewno był.

Filtr i olej wymienia się co 6tys albo raz w roku.

Edytowane przez jab2

Jak sama nazwa wskazuje olejak wpierdziela olej. Jak zacznie brać 0.5-0.7l na tys. km to się zacznij martwić. Temat na pewno był.

Filtr i olej wymienia się co 6tys albo raz w roku.

No olej ma już jakieś 10 tys, wiec sie pod zmiane kwalifikuje.

To ze wpierdziela olej to słyszałem,a le koledze w B12 rocznik 98 np nic kompletnie nie bierze ...

Tematów o oleju sporo, przeglądnąłem, przeszukałem słowa kluczy, nic niestety nie znalazłem ;)

Dzięki za odpowiedź

P.S. Ok, pogrzebałem, i znalazłem w niepozornie zatytuowanym temacie "Olej ;) " ;)

http://polishbanditcrew.pl/topic/3977-znow-olej/

Lepiej tytułowac tematy!

Edytowane przez Rommel

No olej ma już jakieś 10 tys, wiec sie pod zmiane kwalifikuje.

zabijasz tym silnik..ważne jest żeby wymieniać olej na czas..

nie lej tego najtańszego motula..badziew wchuj a najlepiej to zmień wogóle na coś innego

200ml/1000 to jeszcze nie tragedia, najpierw wymień olej na inny i zaobserwuj czy coś się zmieniło

Poprawka, na tym oleju 7 tysiecy ma(musiałem w książeczke luknąć). To jaki Olej proponujesz?? 4 litry tego motula to koszt 130 zł, nie sądziłem ze jest gówniany, wiele osób go poleca do Bandziora.

P.S. Dzisiaj przyuważyłem że trójka czasem daje opór, i nie chce wskoczyć... a nigdy tak sie nie działo <_<

Poprawka, na tym oleju 7 tysiecy ma(musiałem w książeczke luknąć). To jaki Olej proponujesz?? 4 litry tego motula to koszt 130 zł, nie sądziłem ze jest gówniany, wiele osób go poleca do Bandziora.

P.S. Dzisiaj przyuważyłem że trójka czasem daje opór, i nie chce wskoczyć... a nigdy tak sie nie działo <_<

Ja dzisiaj do swojego zalałem Castrol Power 1 :)

ja polecam repsola..cena podoba jak nie tańszy

i nigdy więcej motul 5100 i tym podobne

Dlaczego? jest jakieś uzasadnienie leje do mojego Motul 5100 15W50 i nie nie mam żadnych zastrzeżeń. Ktoś może rozwinąć ten temat? co jest złego w Motulu 5100.

Temat oleju z milion razy się pojawił na forum.

Na motulu niektórym sprzęgła się ślizgały.

Na motulu niektórym sprzęgła się ślizgały.

moja teoria jest tak że na tym oleju jeździ masa ludzi bo kiedyś był tani..ogólnie robią masówkę byle sprzedać, sprzegło zajechałem na tym syfie..po zalaniu repsola bandzior odżył

Wojtecki a musiałeś zmieniać sprzęgło czy po zmianie na repsola przestało się ślizgać?

Wojtecki a musiałeś zmieniać sprzęgło czy po zmianie na repsola przestało się ślizgać?

sprzegła nie zmieniałem..na zimnym silniku czasami się śliźnie ale puki jest dobrze to nie ruszam ( a przejeździłem tak cały sezon)

dzięki, u mnie zaczyna się ślizgać, w przyszłym sezonie będę eksperymentował z innym olejem, mam nadzieję że wytrzyma sprzęgło do końca sezonu :P

wojtecki jaki to dokładnie olej zalałeś i jaka cena, gdzie kupowałeś itp

Bierze olej to...:

- uszczelniacze zaworów do wymiany

- wsio uszczelki góry silnika/pokrywy zaworów wymienić, jak sie poci

- zmienić olej z motula na mobila( podobno niebo a ziemia z tego co pamietam co niektórzy pisali na forum)