Skocz do zawartości

Olej - Ubytek Oleju - Dolewka - Jaki Olej Na Dolewkę

Denzel
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Może ojciec mówił, ze nie ma oleju bo moto stało na bocznej ;)

Właśnie napisz jak Twój ojciec sprawdzał ten olej.

Z tego co udało mi się od ojca dowiedzieć to prawdopodobnie wlał (na 99%)

http://www.bp.com/ge...ntentId=7054763

Nie mogę tego w żaden sposób zweryfikować, ale przed wlaniem miał stać na centralnej.

Teraz po porządkach w garażu prawdopodobnie stoi na bocznej.

No nic na weekend zjeżdżam do domu to zamówię olej+iltr, wymienię i zobaczymy jak później się będzie sprawował.

Coś dodatkowo warto wymienić po tym incydencie, bo już wolę za jednym razem wszystko zrobić :)

P.S.

Tu było pytanie o olej, ale faktycznie nie ma sensu bo szukając o swoim problemie już zauważyłem kilka tematów :)

Edytowane przez grucha

Temat jaki olej zalac to temat rzeka więc poszukaj na forum i poczytaj trochę.

O olejach osobny temat, nie radzę rozpętywać kolejnej dyskusji taki czy siaki B)

Sprawdź czy Ci sprzęgło nie ślizga, jak nie ślizga to tylko olej z filtrem se zmień a jak ślizga...

Wymień filtr i olej i będzie git,.

Dla pewności jak masz z litr dodatkowo, to spuść co masz,, zakręć śrubę na dole, wlej z litr świeżego, zakręć 2x rozrusznikiem, poczekaj 5 minut, zlej wszystko, wymień filtr i zalej nowy olej.

Będzie dobrze :)

No i jak? Bo bardzo mnie intryguje czy ślizga to sprzęgło?

Jutro się prawdopodobnie za to wezmę, bo paczka ma status że kurier z mojego rejonu już ma paczkę. Dziś go nie było więc jutro musi być.

Jak wymienię to napiszę czy coś zaobserwowałem. (mam nadzieję że nic nie będę musiał pisać)

Zmieszanie 10W50 z 15W40 jak na moje oko krzywdy nie zrobi. Olej to mieszanina estrów, najwyżej wyjdzie coś pośredniego typu 11W49. Grunt by nie mieszać minerałów z syntetykiem.

Jeśli faktycznie wlał minerał to wylewaj tę mieszankę czym prędzej

ale pocieszę... zawsze mógł wlać olej do dwusuwa :D

Edytowane przez obiezyswiat

O

Zmieszanie 10W50 z 15W40 jak na moje oko krzywdy nie zrobi. Olej to mieszanina estrów, najwyżej wyjdzie coś pośredniego typu 11W49. Grunt by nie mieszać minerałów z syntetykiem.

Jeśli faktycznie wlał minerał to wylewaj tę mieszankę czym prędzej

ale pocieszę... zawsze mógł wlać olej do dwusuwa :D

Obi czyż byś podał przyczynę końca silnika od b12? :D:P

• 2 weeks later...

Olej wymieniony już jakiś czas temu, parenaście kilometrów zrobione. Nic niepokojącego nie zauważyłem, no chyba żeby zaliczyć po wymianie oleju przy pierwszym odpaleniu dym z tłumika (przez kilka sekund).

• 1 year later...

Odświerzę troszke temat oleju. Oprócz Bandita mam w garażu jeszcze Hondę CB 500 z 1993r i za chwilę będzie zabytkiem. Każdego roku robię przegląd rejestracyjny, opłacam OC i czasami się przejadę. W sezonie zrobie może 200 km. Pytanie: czy powinienem wymieniać olej co roku? 

Odświerzę troszke temat oleju. Oprócz Bandita mam w garażu jeszcze Hondę CB 500 z 1993r i za chwilę będzie zabytkiem. Każdego roku robię przegląd rejestracyjny, opłacam OC i czasami się przejadę. W sezonie zrobie może 200 km. Pytanie: czy powinienem wymieniać olej co roku? 

Serwisówka nakazuje wymianę co 6000km lub 12 miesięcy, ale w tym przypadku wszystko zależy od Ciebie.

To , że serwisówka tak poleca to wiem. Ale czy to ma rzeczywiście jakiś sens? Zlewam praktycznie czysty olej. Czy olej zalegający dłużej w silniku zmienia swoje właściwości? Na półce w sklepie też może stać dłużej niż rok.

jak zmienisz raz na 2 czy 3 lata to nic się nie stanie. 

olej na polce w sklepie jest zazwyczaj hermetycznie zamknięty, nie ma kontaktu z wilgocią.  wydaje mi się ze wymiana raz na dwa lata mu nie zaszkodzi.

Olej jest prawie jak wódka, bo otwarciu butelki wietrzeje :P

iPhone + Tapatalk

• 1 year later...

Jak kupiłem wiosną Bandziorka 1200, 2001r, był zalany olejem na full, po około 500km poziom oleju spadł poniżej wskaźnika LOW, wymieniłem olej na nowy bo nie wiedziałem jaki olej był zalany wcześniej, zalałem Motula i zrobiłem kolejne 500 km i nie zauważam spadku poziomu oleju...czym to mogło być spowodowane ? sposobem jazdy ? wcześniejszy olej był kiepski ? albo inny rodzaj? syntetyk/pół/mineral...? Wiem że dziorki w tym wieku potrafią wciągnąć olijku ale tu spadło a teraz nie spada :D Jak by to powiedział mój tatko :) -> może zamuliło

Edytowane przez NowyDaniel

jak był stary olej po sporym przebiegu i dasz mu w pizd. to może znikać w oczach.

Edytowane przez Cirus

Wlasnie nie wiem w jakim stanie był stary olej, ponoć świeżo wymieniony....no...sprawdzę ile będzie ubytku wraz z kilometrami teraz po wymianie.

czym to mogło być spowodowane ? sposobem jazdy ? wcześniejszy olej był kiepski ? albo inny rodzaj? syntetyk/pół/mineral...?

w sumie każdy podany powód mógł tu występować, pojeździj troszkę bardziej agresywnie i zobaczysz

• 11 months later...

Cześć :)

Przekopałem ten temat, ale podobnego przypadku nikt nie miał :)

Od zmiany oleju motocykl zaczął go ciągnąć niesamowite ilości. 

Nie wiem czym był wcześniej zalany. Od kupna motocykla w lipcu do końca sezonu olej w okienku miał miodowy kolor, potem zrobił się czarny, na początku sezonu pojawił się problem z paliwem w oleju. Nie odpalałem moto. Po wymianie uszczelek w kraniku i upewnieniu się że nie puszcza dalej paliwa zmieniłem olej na elf-a 10w40. 

Przez poprzedni sezon praktycznie nie brał oleju, a tu teraz jakiś kosmos:

UOwYoaD.jpg

ozAfAuW.jpg

taki ubytek po.... 40km  :zdziwiony:

Bandzior puszcza dyma tylko jak jest zimny, albo przy samym odcięciu. Mocy mu nie brakuje. Zaraz po zmianie oleju zrobił się czarny, ale winę zwalam na to że mając paliwo w oleju nie miałem opcji rozgrzać go przed wymianą i nieco więcej go zostało. 

Jakieś porady? Może próbować z płukankami? Nie miałem okazji zmierzyć kompresji, bo mój manometr nie obsługuje tego rozmiaru gwintu świecy.

Pozdrawiam 

Adrian

Troche malo info aby doradzic.

Zmieniles takze filtr?

Po wymianie i ponownym odpaleniu zawsze troche zejdzie.

Jezeli bedziesz mial caly czas tak, ze ubywa w tym tempie, to mozna zaczac sie zastanawiac.

Co do benzyny w oleju, dobrze ze naprawiles kranik ale to nie jego wina.

Rozbierz komory plywakowe gaznika, sprawdz wysokosc plywakow i przede wszystkim zawor.

Prawdopodobnie jedna albo i wszystkie iglice sa juz na wykonczeniu.

ihost_1463380858__iglica.png

Edytowane przez pioter

Oczywiście olej wymieniany z filtrem, po wlaniu oleju i odpaleniu silnika oleju ubyło mniej więcej tyle ile wchodzi do filtra- poziom został uzupełniony. Raz po jeździe uzupełniałem olej, zdjęcia są już po drugim uzupełnieniu. Można przyjąć że oleju ubywa w tak szybkim tempie. Co do gaźników... bardzo nie chciałbym tego sam robić :) Kiedyś sam wymieniałem tłok w moim suzuki dr i ogarnąłem, ale gaźniki mnie trochę przerażają :)

Ja bym na poczatek zmienił olej, nawet jak kupowałeś nie najtaniej i w sprawdzonym miejscu może trafiłeś na podróbkę, po 40 km gdyby tyle ubyło to musiałby za tobą kopcić na niebiesko, swoją drogą pomiary przez okienko są kiepskie...  nawet jak mierzysz zawsze w tym samym miejscu i tak samo ustawione moto, żeby dokładnie zmierzyć musiałbym zlać olej i wtedy zmierzyć ile go zostało.

przy odcince kopci na niebiesko czy czarno? jak sie wkręca na obroty to puszcza jakieś dymki? jak odpala? 

możliwe że ta benzyna w oleju trochę nabroiła.... :/

Edytowane przez lelon

Wlasnie chcialem zapytac, jak przedstawia sie sprawa gdy nagle zmienisz obciazenie czyli, gdy zamkniesz przepustnice i moto zaczyna pchac. Druga sprawa, zrozumialem dobrze, ze moto kupiles w tamtym roku i jest to twoja pierwsza wymiana?

Jaki olej byl przed tym?  W moto z 98 moga juz byc troche rozpizdzione cylindry, tloki i pierscienie.

Zalozmy, z tego powodu poprzedni wlasciciel nalal mu olej 20W40 mineralny i pasowalo, tu mozna powiedziec, ze silnik ten byl konstruowany pod takie oleje, syntetyczne nie byly przewidziane a ty mu wlasnie taki syntetyczny (?) I do tego 10W40 czyli "cienszy" nalales.

Naturalnie to tylko przypuszczenie ale jedna z mozliwych przyczyn. 

Ps.

Nie zmieniaj nigdy zimny olej.

Edit

Co do gaznikow, jezeli wymontujesz cala baterie, otworzysz komore, wykrecisz srube trzymajaca os plywaka, sprawdzisz zawor i znow w odwrotnej kolejnosci poskladasz to nic sie nie stanie. Mozesz nawet i wykrecic i sprawdzic wszystkie inne znajdujace sie tam dysze tylko przy powtornym wkrecaniu nic na hama. Chcesz wykrecic srube wolnych obrotow to mozesz zaznaczyc polozenie, nastepnie wkrecasz ja do srodka liczac obroty, ktore zapisujesz sobie i dopiero wtedy mozesz calkowicie wykrecic. Najlepiej robic jeden gaznik po drugim aby nie pomieszac czesci z innych. Chcesz synchronizowac, na forum jest wszystko opisane a synchronizator mozna zrobic samemu ale jak juz to z tlumieniem.

Edytowane przez pioter