Skocz do zawartości

Wyświetlacz Biegów Do Bandita - Jaki?

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

to chyba normalne ze jak właczysz swiatła to jest taki pobór pradu ze kontrolka lekko przygasnie

mam ten sam wyświetlacz ,też obciąłem te kabelki żadnych zmian nie odczułem ,ale pamiętam że ktoś kiedyś napisał coś o tych kabelkach na co mogą mieć wpływ ,ale niestety tego nie odszukam ,ten temat na forum jest dość popularny ,może masz jakąś małą zworkę dlatego aku pada ,popatrz na to jeszcze raz na spokojnie może odkryjesz jakiś błąd

post-495-0-44608400-1331471724_thumb.jpg może to coś pomoże

Witajcie!

Tak jak zapowiedziałem w przywitaniu, zrobiłem sobie wyświetlacz biegów. Wyświetlanie odbywa się przez podświetlenie cyferki na obrotomierzu- bardzo spodobał mi się ten motyw, który gdzieś tu na forum zobaczyłem. W trakcie prac robiłem fotki (niestety telefonem... :P) i na dniach zamieszcze raport wszystkich czynności- od wykręcenia czujnika luzu i 2 i 3 biegu, przez jego przeróbkę, aż do przeróbki licznika. Może by zrobić z tego jakiś tutorial? Jakby jakiś chętny na przeróbkę porobił zdjęcia jakimś lepszym sprzętem to mógłby powstać całkiem fajny artykulik :)

Aha- no i ten przerobiony czujnik ma tę zaletę, że od razu pokazuje wbity bieg, a nie tak jak te porównujące prędkość do obrotów. Niezbyt podoba mi się to rozwiązanie, dlatego postanowiłem przerobić czujnik.

Pozdrawiam!

Edytowane przez pietruch

super sprawa ,widziałem gdzies to na forum ,ale temat jakoś zanikł ,wrzucaj co masz ,pochwal się :good:

To zrób tutorial i zbieraj plusiki :)

Moja propozycja dla modów, by przenieść powyższy post (tylko nie ten mikrusa :D )w oddzielny temat w dziale Technika by nie przepadł w czeluści setek tematów w Offtopie. Myślę że warte uwagi.

Edytowane przez obiezyswiat

Nie powiem, miło by było :) no i dzięki za komentarze. Nawiasem to przy przenoszeniu przydałoby się obrazki na forumowy serwer przenieść.

gratulacje ,piekna robota

A może tak byś wycenił i opylił za rozsądną cenę kolegom na forum. Ja bym się pisał na takie cosik (tylko mam 1200 nie 600). Chciało by się? A jeśli tak to za ile???

Hmm... Jako zestaw do samodzielnego montażu to ciężko, trzeba by to było jakoś profesjonalniej zrobić. Bo inaczej to na czas przeróbki potrzebuje czujnika luzu i zegarów. Z resztą jak już to prędzej na wakacjach- teraz pracuje i studiuje, a dla moto i dziewczyny też trzeba czas znaleźć :D. Ale w razie pytań to służę radą.

Pozdro.

• 2 months later...

pietruch, napisz jak u Ciebie z widocznością zapiętego biegu w dzień ?

Mam wyświetlacz na siedmiosegmentowym ledzie i w słoneczny dzień jest kiszka trochę, a co dopiero taki malutkie cyferki podświetlane.

chriss, moim zdaniem beznadzieje będzie, ponieważ są tam jakieś magnesiki przy dźwigni biegów... a co jak dźwignia pójdzie w górę a bieg nie wskoczy...rozjedzie się całe wyświetlanie.

Najlepiej przerobić ten czujnik, zresztą nie jest to takie straszne.

Edytowane przez Mad Jaro

Siemka. No z widocznością w dzień u mnie różnie. Jak słońce jara od tyłu tak że pada na zegary to nie widać. Przy normalnym świetle dziennym jest git, byleby właśnie słońce nie dawało prosto w zegary. Przydałby się jakiś fotorezystor czy coś żeby sobie dynamicznie zmieniać prąd płynący przez diody, ale z tym więcej roboty ;).

.. a co jak dźwignia pójdzie w górę a bieg nie wskoczy...rozjedzie się całe wyświetlanie.

Tak w ogóle nigdy mi się nie zdarzyło, żeby bieg nie wszedł a nakręciłem już albo i dopiero 10 tysi :P Jakby ktoś miał z tym styczność (ten wyświetlacz magnesowy), mógłby dać znać jak się sprawuje, bo zastanawia mnie sprawa luzu, czy tam się nie będzie coś pieprzyło ;P

Edytowane przez jaco

• 4 months later...

to już inna sprawa. Jeśli wariuje to pewnie gdzieś jest wilgoć i zwiera do masy, wtedy zaczynają świecić dodatkowe pola na wskaźniku. Posprawdzaj sobie wszystkie połączenia, powinno pomóc.

Jedyny przewód, który mogę wysuszyć bez ingerencji w silnik to przewód od przetwornika sygnału prowadzący do wyświetlacza. Czy przy czujniku luzu mogło się coś uszkodzić? Muszę odkręcić osłonę zębatki zdawczej i wyjąć także czujnik?