Skocz do zawartości

Wyświetlacz Biegów Do Bandita - Jaki?

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

wydaje mi sie ze zalales ta skrzyneczke albo cos masz z czujnikiem luzu nic wiecej nie nie moglo sie stac bo to proste urzadzenie

wydaje mi sie ze zalales ta skrzyneczke albo cos masz z czujnikiem luzu nic wiecej nie nie moglo sie stac bo to proste urzadzenie

Dzięki za odpowiedzi. Wezmę się za to w poniedziałek, gdyż na weekendzie studia. Będę pytał w razie problemów i dam znać w czym tkwiła przyczyna.

@edit

Problem nie dawał mi spokoju. Wybebeszyłem moto z instalacji oprócz przewodu idącego od czujnika luzu do przetwornika pod siedzeniem. Skrzyneczka i wyświetlacz suszą się na makulaturze położnej na kaloryferze. Może to coś pomoże..

Edytowane przez casper92

Takie wyswietlacze biegow mozna od A do Z samemu zrobic.

Jezeli ktos ma ochote to moge takze podrzucic pare informacji. (w ramach wolnego czasu naturalnie)

Na poczatek moze szablon do wiercenia otworow w czujniku.

XXXXXX

Szablon ten zostal zrobiony przez Crazy Harry, czlonka niemieckiego Bandit Forum https://www.banditforum.de/wbb3/

Wiekszosc rozwiazan tam opisanych jest (przez niego) oddana do wolnego uzytku ale nie moze byc uzyta do robienia KASY.. Znaczy, nic ALEGRO albo eBay, tylko dla siebie.

Ps. Jak wiecie jezdze na "spluczce klozetowej", "wodniaku" i tez mam cos takiego. Zrobilem tez pare zdjec i jezeli kogo interesuje to moge wstawic.

Co do szablonu, to w razie potrzeby moge ten opis takze przetlumaczyc.

EDIT:

Zapomnialem napisac, ze jest to szablon dla GSF600/1200 oraz GS500. Mozliwe, ze pasuje jeszcze do innych modeli.

Edit 07.11.2012:

Link do szablonu zostal usuniety ze wzglendu na koniecznosc podania login i hasla.

Edytowane przez pioter

fotka nie działa, chce login i hasło :)

Dziwne. Ja pobieram bez problemu.

W takim razie jeszcze raz.

post-5565-0-04836600-1352248619_thumb.jpg

A co do samego czujnika luzu. Od suzuki gs450 wydaje mi się, że podejdzie czujnik - patrzcie na foto ...

469537865_tp.jpg

Jak ktoś ma dostęp jeszcze do wyświetlacza z gs450 ... możnaby było też go fajnie wkomponować :-)

• 4 weeks later...

Panowie, chcę zamontować wyświetlacz biegów w Bandicie 400. Mam zamiar kupić czujnik luzu fabrycznie wyposażony w 7 styków, taki jak na fotce powyżej, zamiast przerabiać ten który mam fabrycznie w bandziorze. Czy ma ktoś sprawdzone info z jakiego moto będzie pasował wymiar i rozstaw otworów? Doszukałem się info, że do GS500 na pewno pasi z GSX400 i ma 7 styków i 7 przewodów, ale czy ten z GS500 jest taki sam jaki mam w bandziorze?

Edytowane przez marcel79

Panowie, chcę zamontować wyświetlacz biegów w Bandicie 400. Mam zamiar kupić czujnik luzu fabrycznie wyposażony w 7 styków, taki jak na fotce powyżej, zamiast przerabiać ten który mam fabrycznie w bandziorze. Czy ma ktoś sprawdzone info z jakiego moto będzie pasował wymiar i rozstaw otworów? Doszukałem się info, że do GS500 na pewno pasi z GSX400 i ma 7 styków i 7 przewodów, ale czy ten z GS500 jest taki sam jaki mam w bandziorze?

Mój przerobiony wygląda identycznie jak ten na fotce w poprzednim poście, jak z fabryki.

Silnik GSF400 bazuje na silniku GSX-R400 więc czujnik luzu będzie identyczny. Przy swoim GSF400V mam zamontowany taki wyświetlacz biegów z allegro za 50zł i ostatnio rozbierałem czujnik luzu, bo miałem jakieś zwarcie pomiędzy stykami biegów. Patrząc teraz na zdjęcie czujnika luzu GS500 jest on taki sam jak przy GSF400.

Zastanawia mnie fakt gdzie kupisz czujnik luzu od GSX-R400 jak to motocykl jeszcze rzadziej spotykany niż GSF400. :zeby:

Lepiej przerobić czujnik luzu, który posiadasz przy motocykl. Nic trudnego, wystarczy przetopić w odpowiednich miejscach miedziane gwoździki i przylutować do nich przewody. Jeśli się boisz to możesz zakupić czujnik luzu GS500 i na nim potrenować. ;)

Edytowane przez casper92

Wyświetlacz z modułem też nabyłem ten za 50 zeta allegro. Czujnik luzu do GSX400 bez problemu można kupić nowy niby japoński zamiennik na ebayu UK za jakieś 80 zeta razem z przesyłką do kraju. Znalazłem też na alledrogo jakąś używkę, już nie pamiętam z jakiego Suzuki za 45zł - wygląda tak jak na zdjęciu 3 posty wcześniej, i stąd zaczęła się myślówa czy warto przerabiać, jechać po gwoździki, klej, silikon, wiertełka, to wszystko też swoje kosztuje i kasy i czasu. A tak to tylko posprawdzać który kabel odpowiada za który bieg, polutować i gra. Przy okazji, mógłbyś w wolnej chwili cyknąć foto jak masz zamontowany sam wyświetlacz? W którym miejscu to wiem, bo kojarzę twoje moto jak było jeszcze w ogłoszeniach - też kupowałem w tym okresie, tylko w jaki sposób się tam trzyma.

Edytowane przez marcel79

Wyświetlacz z modułem też nabyłem ten za 50 zeta allegro. Czujnik luzu do GSX400 bez problemu można kupić nowy niby japoński zamiennik na ebayu UK za jakieś 80 zeta razem z przesyłką do kraju. Znalazłem też na alledrogo jakąś używkę, już nie pamiętam z jakiego Suzuki za 45zł - wygląda tak jak na zdjęciu 3 posty wcześniej, i stąd zaczęła się myślówa czy warto przerabiać, jechać po gwoździki, klej, silikon, wiertełka, to wszystko też swoje kosztuje i kasy i czasu. A tak to tylko posprawdzać który kabel odpowiada za który bieg, polutować i gra. Przy okazji, mógłbyś w wolnej chwili cyknąć foto jak masz zamontowany sam wyświetlacz? W którym miejscu to wiem, bo kojarzę twoje moto jak było jeszcze w ogłoszeniach - też kupowałem w tym okresie, tylko w jaki sposób się tam trzyma.

Właśnie już się nie trzyma, bo suszyłem cała instalację wyświetlacza po ostatnim myciu. Zamontowany był pomiędzy prędkościomierzem, a obrotomierzem na taśmie dwustronnej. Trzymał się dość solidnie, aż ciężko było oderwać. Kup na allegro kawałek taśmy 3M co chłopaki używają do mocowania kamery GoPro na kaskach i nie ma szans żeby odpadł. Puszeczkę z układzikiem od wyświetlacza miałem pod siedzeniem i od tego poprowadzony przewód do wyświetlacza pod bakiem, a później obok przewodów wiązki która idzie do przedniej lampy.

Kupiłem na aledrogo za 45 zeta czujnik z 7 stykami i przewodami z GS450, według sprzedającego będzie pasować jako zamiennik tego który mam - zobaczymy :).

Pytanko znalazłem aukcje tych wyświetlaczy może tylko ktoś podpowiedzieć od którego gościa braliście te wyświetlacze bo jest 2 i chcciałbym wziąć odtego spr przez Was.

http://allegro.pl/wy...2837366773.html

http://allegro.pl/wy...2822864207.html

Dzięki za pomoc

Edytowane przez filip86

Pytanko znalazłem aukcje tych wyświetlaczy może tylko ktoś podpowiedzieć od którego gościa braliście te wyświetlacze bo jest 2 i chcciałbym wziąć odtego spr przez Was.

Dzięki za pomoc

Ja jak kupiłem motocykl to już był zamontowany. Mój jest bardziej zbliżony do tego pierwszego niż drugiego.

Edytowane przez casper92

Dzięki za pomoc

Ja brałem od tego gościa z drugiej aukcji i działa bez problemu.

ja też brałem od tego gościa z drugiej aukcji. Czemu od niego? Bo mieszka 500 m ode mnie

Edytowane przez szoter

Mam takie pytanie, może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem. Zamontowałem ładnie sobie ten wyświetlacz ale nie odlutowywałem przewodów od oryginalnego wskaźnika neutralnego biegu. Przy połączonej kostce (tej pod siedziskiem) od oryginalnego wskaźnika, na akcesoryjnym wyświetlaczu pojawia się "8", natomiast jak rozłączę wtyczkę to wskazuje poprawnie "0". Czy ktoś wie co zrobić żeby działały oba wyświetlacze? Czy jakoś może odłączyć któreś przewody z oryginalnej kostki?

musisz wstawić diodę prostowniczą na oryginalnym kablu

U mnie wyskakiwały cuda typu 8 i 7 na wyświetlaczu i sprawę załatwiło przecięcie ori przewodów przy czujce od 2 i 3 biegu. Zielona kontrolka N zapala się normalnie a i wyświetlacz pokazuje wszystko jak trzeba. Bez diody prostowniczej.

Amefisto, powiedz które to przewody na zdj. - od którego pinu np.

BI i BW zostawiasz całe

zapomniałem o tym że są tam 4 kabelki

ale dioda też by załatwiła sprawę

Szoter udzielił już odpowiedzi które kable dziabnąć. Dioda na pewno był by profesjonalnym rozwiązaniem ale małe ciachu ciachu jest szybsze i tańsze, a efekt ten sam ;)

Ja jak kupowałem czujnik to koleś dodawał diody i w instrukcji było opisane jak to zrobić,ale to było jakiś 1,5 roku temu i nie wiem czy od któregoś z tych.