Skocz do zawartości

Wyświetlacz Biegów Do Bandita - Jaki?

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Super, dzięki Wam bardzo, bo mimo wszystko człowiek przyzwyczajony do zielonego wskaźnika neutralnego biegu :) Niestety u mnie w zestawie nie było niczego takie - a zestaw już z któryś które się tu przewijały. Zostanę przy opcji przecięcia przewodów - zawsze potem można zalutować ;)

kupiłem takowy...zobaczymy co przyjdzie w przesyłce :)

O ile pamietam, Suzuki Bandit aby dostac (nie wiem jak to po polsku sie nazywa, homologacja?), powiecmy aby mozna bylo go porusza w EU musialo

spelnic pewne warunki co do zawartisci CO w spalinach i z tego powodu 2 i 3 bieg zostal "zdlawiony". Naturalnie, mozna te kabelki przeciac ale

jednoczesnie traci sie przez to, te dopuszczenie do poruszania sie po drogach publicznych. Z tego wzgledu konieczne jest przy zakladaniu

Np. takiego wyswietlacza biegow, aby CDI nie zostalo uszkodzone, wbudowanie w uklad dwoch diod (np.1N4007) pomiedzy czujnikiem a CDI i to tak aby pasek oznaczajacy

katode wskazywal w kierunku czujnika. Wydaje mi sie, ze to na czerwonym i zielonym kabelku, moze byc ale tez inaczej. Nie mam takie moto jak wy.

Edytowane przez pioter

Hmm pioter, skoro w zasadzie przedstawiłeś konkretne rozwiązanie to może i warto w ten sposób to rozwiązać i mieć wszelakie problemy z głowy :)

nie ma obaw żadnej różnicy między odciętymi a całymi nie ma sprawdziłem to :P

Naturalnie. Najlepszym rozwiazaniem, o ile to mozliwe, to przylutowanie tych diod bezposrednio do kontaktow czujnika a potem tych kabelkow z drugiej strony (do anody).

Edyt:

@ szoter

zgadzam sie ale slyszalem o wypadkach gdzie na przegladzie inzynier w niemieckim TÜV to zauwazyl i odmowil "pieczatki".

Jak tam w Polsce to wygloda trudno mi powiedzic. Wiem tylko, ze wy co roku a my co dwa tam musimy.

Edytowane przez pioter

No to przytnie się kabelki od strony czujnika i zasunie tą czarną rurką, nawet nic widać nie będzie ;) A jak będzie dym to się wlutuje diody i hulaj duszo piekła nie ma! :D Dzięki za rady :)

u was w przeglądy są zupełnie inne niż u nas

a u nas nikt nie będzie tego sprawdzał i pewnie nawet nie wiedzą że takie coś istnieje

Ja jak pierwszy raz byłem na przeglądzie to pod samą stacją diagnostyczną przypomniałem sobie że nie wymieniłem żaróweczki z przodu w postojówce. wjechałem tak na przegląd, koleś ogląda moto prosi o zapalenie takich a takich świateł no i dochodzi do tych postojówek. Ja na to do niego że ten model nie ma postojówek a nawet jak ma to ja nie umiem ich włączyć :jezyk3: Koleś 5 minut oglądał lampę potem kolejne 10 szukał w katalogach i na koniec pokazuje mi w katalogu że ten model musi mieć postojówkę i że nawet jest fota.... Problem był w tym że pokazał mi fotę B6,5 III gen :takaemotka: Gościa lekko wyśmiałem ze to nie ten model i przegląd przeszedł. Tak że skoro nie mogą się doszukać jak włączyć postojówki w Polsce to nie spodziewał bym się że znajdą 2 przecięte kabelki. Zwłaszcza że ja mam przecięte przy czujniku luzu pod zębadką zdawczą :ph34r:

Przy 2 przeglądzie jak już miałem wyświetlacz biegów to nawet diagnosta mnie pochwalił że zamontowałem takie urządzenie i że to bardzo pozytywnie wpływa na bezpieczeństwo jazdy :aniolek:

No to za kombinerki!

Ps.

Zaraz jade ogladac tego:

post-5565-0-83210300-1354878695_thumb.jpg

Jak dojdzie do kupna, to bede robil taki wyswietlacz sam od podstaw. Zobaczymy, moze dam rade to jakos udokumentowac.

Kupilem, ale w domu bede go mial dopiero gdzies w srode. :D

Jutro jade do kolegi to zrobie fotki.

Moto bylo obnizone i musimy mu zmienic kosci a on ma podnosnik i nie trzeba sie schylac. :oki:

To jeszcze ja spytam czy pasuje z innego moto jakiś czujnik luzu do GSF 600 z 7 pinami ??

• 1 month later...

Lutownica nie jest konieczna, ale faktycznie dużo łatwiej i lepiej to będzie zrobione. JA to robiłem tak że np gwoździki miedziane lub miedziowane, nawiercałem otworki w czujniku o rozmiarze takim jak średnica gwoździka, następnie wsuwam i już sam łepek przygrzewałem lutownicą tak aby się nieco wtopiło przez co robiło się płasko. Później trochę wyrównanie papierem ściernym i mamy styk gotowy. Naprawdę wiele osób się tego obawia ale później są zadowoleni z efektów.

tak jak robgie mowi tyle ze ja wpierw wiercilem na gwozdziki a potem tylko wiekszym wiertlem taki frez zeby lepek sie schowal i koniecznie gwozdziki na klej ze olej przez nie nie przeciekal

oj, panowie mam ten wyświetlacz od jakiegoś czasu na półce w garażu. jak się nieco ociepli będę go montował to zrobię mini tutoriala :)

Ja montowałem wskaźnik biegów wg materiałów które były na forum i wszystko poszło szybko i bezproblemowo. Nie wiem radzior czy jest sens żebyś czas marnował na kolejnego tutka ;)

Witam. Zabieram się za montarz wyświetlacza, na początek przerobienie czujnika i tak sie zastanawiam ze to chyba nie do końca tak jest ze 2 i 3 bieg który fabrycznie jest zamontowany w czujniku służy do jakiejś tam homologacji. Moim zdaniem służy to do zmiany parametrów w cdi na 2 i 3 biegu celem zwiekszenia mocy. Tak se to wydumałem , co koledzy o ty sądzą?

Z tego co ja wiem to jest odwrotnie zmniejszenie mocy, co może być wynikiem właśnie przestrzegania norm emisji spalin czy cos w tym stylu.

Tutaj naprawde rozchodzi sie o utrzymanie normy emisji spalin i wyciszenie pracy silnika. W zasadzie mozna rozlaczyc wtyczke pomiedzy czujnikiem biegow a CDI

(w B12, 1 gen. W 2 gen. czerwono-czarny i zielono-niebieski kabelek).

W Niemczech resultuje to ale utrata dopuszczenia do ruchu po drogach publicznych. W PL ? :(

Dlawienie mocy jest tu bardzo male wiec i po "operacji" przyrost jest takze minimalny. Praktycznie brak efektu.

• 1 month later...