Skocz do zawartości

Wyświetlacz Biegów Do Bandita - Jaki?

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytaj jakie ma dostępne :P Jak ja kupowałem rok temu to miał tylko jedną opcję.

Już się kontaktuję - ale zadał mi pytanie - jaki wyświetlacz sobie życzę - więc nadal jestem lekko w kropce - o co chodzi z tym jaki ?

zapewne o kolor chodzi :)

Hej mam pytanie. Niigdzie nie moge dostac gdwozdzikow miedzianych i mam pytanie czy wystarczy jak wywierce 2 mm otwory u wsune w nie miedziany drut taki jak antenowy 2 mm i zrobie łepek z cyny? Nie wiem co mozna innego wykorzystac. I jakiej srednicy ma być teen łepek do ktorego ten styk bedzie dotykac w momencie zapiecia biegu

Hej mam pytanie. Niigdzie nie moge dostac gdwozdzikow miedzianych i mam pytanie czy wystarczy jak wywierce 2 mm otwory u wsune w nie miedziany drut taki jak antenowy 2 mm i zrobie łepek z cyny? Nie wiem co mozna innego wykorzystac. I jakiej srednicy ma być teen łepek do ktorego ten styk bedzie dotykac w momencie zapiecia biegu

Ja wykorzystałem bolce z wtyczki elektrycznej, średnica prawie identyczna z pinami czujnika. Wystarczy pociąć na odpowiednią długość i wkleić na poxipolu.

zapewne o kolor chodzi :)

Jak się okazało - to chodzi o takie co można montować do zegarów i innych ciemnych miejsc (jeżeli taki masz) - bez obudowy - lub z obudową zewnętrzne. Ale może się tylko wymądrzam ?!? :boje_sie:

Ja wykorzystałem bolce z wtyczki elektrycznej, średnica prawie identyczna z pinami czujnika. Wystarczy pociąć na odpowiednią długość i wkleić na poxipolu.

Popieram - ja myślałem o jakimś porządnym drucie z kabla energetycznego (coś koło 3mm średnicy) - taki miedziany "gwozdzik" będzie najlepszy - z łatwością go kulka-czujka złapie !! Mam przed sobą wzornik z netu do tego czujnika i tam są takiej wielkości otwory zaznaczone.

ja wykorzystałem zwykłe gwoździe

Jednak to zawsze to nie miedz (sorry za chwilowy brak polskiego zi ale mi sie jakiś soft przypiął do tego skrótu i nie chce mi się z nim walczyć ... :szczy: ). Pozdrawiam

a co to za rónica ???

No choćby taka że miedz jest najlepszym przewodnikiem i raczej nie podlega korozji - ale może to nie różnica która cokolwiek czyni....

No choćby taka że miedz jest najlepszym przewodnikiem i raczej nie podlega korozji - ale może to nie różnica która cokolwiek czyni....

U mnie Szoter przerobił czujnik na tzw. "papiakach" i hula aż miło. O korozję się nie martw bo od wewnątrz styku są zalane olejem i chroni je uszczelka. A od zewnątrz walisz silikon. Na to wszystko przychodzi jeszcze pokrywa zębatki zdawczej więc nic nie ma szans skorodować. Jak masz miedziane to daj miedziane, ale jak dasz zwykłe to też świat się nie zawali. Czasem watro postępować wg. filozofii KISS ;)

Ten patent bardziej do mnie przemawia

... i jest latwiejszy do realizacji jak ten siedmio segmentowy. :D

Wszytko fajnie, tylko jak z widocznością w słońcu? Bo ja w dzień raczej swojego podświetlenia zegarów nie widzę. Jak dla mnie cyferka na wyświetlaczu jest czytelniejsza i wystarczy ułamek ułamka sekundy by upewnić się który bieg mamy zapięty.

Naturalnie. Takze mam siedmio segmentowy ale pomimo to, ten jest prosty w budowie a widocznosc zalezy od mocy swietlnej (mysle, ze to tak sie po polsku nazywa) diody.

Edit:

Problem moze "przeniesc" sie w czasie jazdy noca ale i to mozna zalatwic np. z LDR (Light Dependent Resistor).

Edytowane przez pioter

Witam

zrobienie tego patentu pod obrotomierzem jest jeszcze prostsze od strony elektronicznej , jedynie montaż mechaniczny bardziej problemowy. wystarczy 6 diod 6 rezystorów i przerobić czujnik luzu tak jak do wersji z cyfrą.

Tak przy okazji jest teraz nowa wersja, rożni się od starej brakiem tej puszki po środku kabla. teraz cała elektronika wykonana jet w technice SMD i mieści się pod wyświetlaczem mam nadzieje ze już niedługo pojawią się shift light i wersja do Suzuki z czujnikiem rezystancyjnym, niestety trochę to trwa bo praca i życie wiadomo.

Edytowane przez Robgie

W tamtym sezonie kupiłem jakiś wyświetlacz za 15 zł, a po zmontowaniu wszystkiego do kupy wygląda to tak:http://www.youtube.com/watch?v=nidDpwno9PA&feature=youtu.be

Kręcone oczywiście kalkulatorem:)

Edytowane przez seko1986

E tam, zle odbierany! Zaloz sobie troche grubsza skore i zobaczysz, ze wszystko samo sie ustawi. :D

Co do wyswietlacza, naturalnie mozesz tu twoja prace przedstawic, nawet i opchnac chetnym ale jezeli jest to sprawa "zarobkowa", to jestes nie w tym dziale.

Z tym tutaj: http://polishbanditcrew.pl/forum/30-pozostale-graty/

Taka to cala prawda.

a czemu ma nie działać? jesli już nie nakombinowałeś nic z tre - to każdy tego typu wskaźnik będzie działać ok.

ja już w połowie zamontowałem, tzn jeszcze czujnika nie przerabiałem ale mocowanie wyszło mi zacne :)

ihost_1366559487__wyswietlacz.jpg"]http://ihost_1366559487__wyswietlacz.jpg[/url]