Skocz do zawartości

Wyświetlacz Biegów Do Bandita - Jaki?

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie mam pytanko ostatnio zakupiłem takie cóś http://allegro.pl/wskaznik-biegow-motocyklowy-wyswietlacz-3-kolory-i6925634336.html?reco_id=e8e034ce-5eb1-11e8-bf1b-b8ca3a69b3c8 wyświetlacz zmiany biegów na tzw magnesy teraz już wiem że zbiera nie pochlebne komentarze ale skoro juz kupiłem chciałbym spróbowac go zamontować jak najmniej inwazyjnie aby w razie czego wypiąć go i zdemontować może ktoś dokładnie taki montował u siebie i poprowadził by krok po kroku co gdzie jak mój motocykl to suzuki bandit 650 2008 r. 

Edytowane przez suchy84

Może po prostu spróbuj go zamontować zgodnie z instrukcją :czytaj: . Może u Ciebie będzie działał dobrze i nie ma co z góry  lamentować. :krecka_dostal:

Ja mam taka Suze, wyswietlacz biegow, dostep do schematow itd, itd.

Jezeli masz kogos kto zna sie na elektronice i Tobie to polutuje to moge tobie to udostepnic.

Ja w zasadzie nie lubie gdy ktos zaraz z powodu takiej "potrzeby" biznes robic chce, chyba ze po kosztach wlasnych.

Do innych jak do wodniakow potrzebna jest dodatkowa platyna. Wszelkie schematy moge takze zalatwic ale nie, jak juz pisalem,

do robienia interesow.

Witam mam wielką prośbę ,planuję sam zrobić wyswietlacz biegów i byłbym wdzięczny za schematn z gory dzięki

Tak wygląda mój prawie ukończony projekt wyświetlacza biegów. Działa super, zrobiłem z nim już 500 km i nie ma problemu. Poniżej parę fotek i krótki filmik. Na filmiku trochę słabo widać to co na wyświetlaczu, ponieważ słońce miałem zza pleców o robił się refleks. Lepiej widać go na zdjęciu - i tak to wygląda w rzeczywistości. Na filmku nie podpięty jest jeszcze czujnik temperatury - wsadzony tylko czujnik w zaciski na płytce. Pozostały jeszcze tylko drobne modyfikacje oprogramowania - wyszły pewne niedomagania w trakcie eksploatacji i podłączenie przewodów do płytki które oryginalnie były podłączone do czujnika biegów. 

Z modyfikacji oprogramowania to głównie muszę zmienić czas w którym pobierana jest temperatura z czujnika DS18B20 na co 5-10 min, ponieważ komunikacja zajmuje sporo czasu i zasobów procesora ( w ekstremalnych było lekkie mruganie wyświetlacza ) i pomiar przy każdej pętli nie ma sensu. Poza tym drobne poprawki optymalizujące kod. Jak wszystko będzie tak jak bym chciał aby było zamieszczę komplet dokumentacji w plikach.

Czujnik temperatury zamiast korka oleju

346ae93b67cdf00937a24a7afba127c8.jpg

A tak to wygląda w silniku

64968f4ccdc97797b5d18c80f970197e.jpg

A wyświetlaczyk prezentuje się tak

e2aaa21b2bf963e2af6dcbf2a3c623f5.jpg

Edytowane przez pawcioj

Fajnie, że ogarnąłeś temat! Ja ciągłe nie mam czasu na dokończenie :(

• 1 month later...

Chciałem sie pochwalić swoim wykonaniem wskaźnika biegów.

Na początk był plan montażu 7 segmentowego wyświetlacza led jednak po tym jak w jedyne według mnie słuszne miejsce (czyli na środku pod szybą) wpadł termometr, plan sie lekko zmienił.

I zainspirowany jednym z pierwszych postów w tym temacie postanowiłem pójść najprostszą drogą, zrobić po prostu świecące led na każdy bieg. Problemem była jedynie obudowa i znalezienie odpowiedniego miejsca.

Koniec końców wyszło coś takiego, plan zakladał obudowe, czarną z jednego kawałku tworzywa ale troche nie poszło i ratując projekt wyszło coś takiego.

W wolnej chwili wrzuce moze jakie wideo. Podświetlanie jest LED SMD RGB które miało dać wybór koloru jednak troche sie przeliczyłem z wielkością i podczas lutowania wyszła choinka i aktualnie każdy bieg ma swój losowy kolor.

Jak sie zepsuje albo najdzie mnie ochota to może jeszcze zrbie jak miało być.

post-12966-0-86903300-1531827860_thumb.jpg

@Pawcioj

Bo odczyt temperatury robisz z DSa w procesie

1. Wysyłasz sygnał rozkazu przetworzenia temperatury

2. Normalnego wyświetlanie pierdołek (jeśli z temperaturą to chwilowo jej nie ma bo jeszcze ani razu nie pobrałeś z DSa)

3. Za jakiś czas (co najmniej sekundy) np po załatwieniu punktu nr 2 sto razy lub w przerwaniu czasowym wysyłasz sygnał pobrania informacji z DSa

4. Wysyłasz ponowny sygnał rozkazu przetworzenia temperatury (od razu bo w końcu masz zapamiętane dane otrzymane w punkcie 3) niechaj DS sobie pracuje nad pomiarem

5. Przetwarzasz sobie pobrane dane które pobrałeś w punkcie 3, rzucasz je wyświetlacz (albo nie rzucasz jeśli wrzut temperatury jest w pkt 2)

wracasz do punktu 2 procesu

Już to obczailem @Syku i tak właśnie robię :) - tak zwany tryb pasywny.

Migania wyświetlacza brały mi się z innego powodu, ale ten problem już też rozwiązałem. Jak ktoś zainteresowany to mogę wyjaśnić.

A co do odczytu temperatury, to i tak robię to co parę minut bo zmieniające się cyferki zbyt często tylko denerwowały a nic nie wnosiły.

Migania pewno z czyszczenia

Czasem lepiej wychodzi dla trybu tekstowego wrzucuć spacje z przodu i z tyłu niż czyszczenie

Cały wyświetlacz działa w trybie graficznym, ale masz rację @Syku miganie wyświetlacza było spowodowane czyszczeniem wyświetlacza funkcją clearscreen. Teraz nie czyszczę go całego tą funkcją, tylko napisałem własną zamalowując tylko wybrany obszar.

Ot i cała filozofia :)

Wysłane z mojego fona

Edytowane przez pawcioj

Bardzo ładnie. Mocno świeci?

Osyć mocno, docelowo jest w planie jeszcze fotprezystor żeby wieczorami nie dawało tak, alejezdzielm juz w nocy i nie jest zle, w słoneczny dzien tez dobrze widać.

• 3 months later...

Sezon się skończył to można znowu pogrzebać. Wcześniejszy model trochę zmieniłem i zleciłem wydruk z ABS:

JUcLvrS.jpg

Wcześniejszy nie trzymał do końca wymiarów przez brak podpór w modelu 3d więc tym razem nie chciałem popełnić tego błędu. Chciałem dobrze a wyszło.. no cóż. Trochę przesadziłem.

BrqFOt8.jpg

Do tego mimo, że wydruk kosztował ponad 100zł to jego jakość jest mocno taka sobie  :oczy:

U0PBjhB.jpg

jzb3bIN.jpg

Usunięcie podpór i doprowadzenie tego do użytku zajęło kilka godzin..

NthwrG5.jpg

csdU0Qn.jpg

Wymagało to m.in. dłuta

XVdWv34.jpg

Po wyrywaniu, rzeźbieniu, przytapianiu i szlifowaniu:

X0Cxxl1.jpg

XdZ3qVC.jpg

oQi1Yl3.jpg

Rewelacji nie ma, ale jakoś się udało. Próbnie zamontowane bebechy:

DhcN6G1.jpg

WRq8Jb6.jpg

kbYlsVa.jpg

Udało się zachować w miarę smukły profil, żeby nie trzeć linkami przy kierownicy

D58Zf58.jpg

Dla porównania stary model:

zLBV1yN.jpg

Do zrobienia pozostało dorobienie tylnej pokrywy (model tym razem jest  tak zrobiony, że wystarczy kawałek prostokątnej blachy na wymiar, bez żadnych udziwnień) i zamontowanie wtyczki, żeby można było całość demontować bez przeszkód. Na koniec jeszcze malowanie na czarno (jednak faktura wydruku 3d mimo ABS i średnicy dyszy 0,3mm nie jest za ciekawa) i będzie finito.

Od strony programowej po sezonie testowania jedyne co jest do poprawy to dorobienie histerezy do regulacji jasności wyświetlacza biegu (jadąc w nocy pod latarniami  wyświetlacz miga prawie jak kontrolka kierunkowskazów  :hahahaha:).

Sprzetowo - wyświetlacz 7 segmentowy muszę zmienić na inny, bo w tym jeden z segmentów chyba się lekko wypalił bo z czasem przestał świecić. Do tego płytkę sterującą z rejestrem przesuwnym zamierzam wykonać w SMD - aktualna w montażu przewlekanym jest minimalnie za wysoka i licznik ciężko zamknąć. Coś takiego:

HsSBvDl.png

Tak więc jeszcze trochę zabawy zostało, ale generalnie widać koniec na horyzoncie.

• 1 month later...

Powiem Ci że kozak wszystko ładnie pasuje brawo ty ^_^

Wyświetlacz przyszedł z chin :) całe 12 $ mnie kosztował,reszta to trochę kombinowania i odwagi by się zabrać za to .

Czyli przeróbka czujnika biegów była robiona - czy w zestawie ??

przeróbka zrobiona samemu,podobno można podmienić z jakiegoś innego modelu,kiedyś nawet szukałem ale dałem sobie spokój,mam zdjęcia z postępów w pracach,zmontuję jakiś film i się podzielę wiedzą :)

Gamoń jestem i nie pojmuję.
Po co takie wyświetlacze się montuje? Przed wyprzedzaniem patrzy się na wyświetlacz żeby wiedzieć ile biegów zbić w dół?

No jesteś ;)

Chciałem mieć takie cudo. Kupiłem co trzeba . Czujnik przerobiłem. Kable poprowadzone. I iii sprzedałem to w cholerę 

Kolejnym pomysłem była jedną kontrolka do 5 biegu tylko.  I było dokładnie jw. :)

teraz nie mam nic czyli jak w fabryce i jest mi z tym dobrze