Skocz do zawartości

Wyświetlacz Biegów Do Bandita - Jaki?

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

a teraz pytanie.A co w wypadku kiedy na 2-3 biegu mamy wyprowadzenia sygnału do modułu? 1-4-5-6 robimy piny to luz 2-3 wykorzystamy te co są ale co z podziałem sygnału i ewentualnymi zakłóceniami ?
Myślałem nad wstawieniem zwykłych diod po dwie na pin co by odseparować od siebie sygnały.Co wy na to ?

ja już skończyłem swoje dzieło i co najważniejsze DZIAŁA :)

mam zdjęcia tzn przerobiony czujnik i jak lutowałem wyświetlacz więcej nie mam bo nie mam aparatu tu w domu i robiłem telefonem jak mi się przypomniało :P i nie mam zdolności estetycznych więc nie raz specjalnie nie robiłem zdjęć bo i tak by nikt nie skminił o co chodzi w niedziele wrzucę fotki i filmik

no i wypolerowałem swoje kolerktorki

Edytowane przez szoter

Panowie czy da się to zrobić w mojej N-ce? z 2002 roku

Da się.
Jedyna zmiana to na 2 i 3 biegu masz piny które podają sygnał na moduł.Wystarczy odseparować diodami prostowniczymi 1A te sygnały i reszta tak jak wyżej.

Zajebiscie, ja już też się swojego efektu doczekać nie mogę :D fotki mam porobione jak świeci ale nie w motongu, a tak poza tematem wyświetlacza, strasznie Ci napierdalają te biegi, u mnie jedyneczka tylko pyka a reszta cichutko wchodzi raczej... :)

I takie pytanie, dorwałeś tą obudowe do takiego wyświetlacza?

Edytowane przez �ukasz600
  • Upvote 1

Elegaaancko :) szoter, ale tego silikonu to nasmarkałeś fest :D

biegi na filmie walą bo jest wyłączony silnik na chodzącym i ciepłym silniku nie słychać nic

choć ich tak nie słychać w rzeczywistości mikrofon w telefonie jest bardzo czuły i jak pogłośnisz głośniki to tak się wydaje

tak dorwałem tą obudowę do wyświetlacza w sklepie ze sprzętem elektronicznym w toruniu

Edytowane przez szoter

Dowiadywałem się jak by to było w moim sprzęcie (patrz profil) i sprzedający na allegro napisał mi, że te kabelki od 1 i 2 to idą tylko po to żeby odłączyć zapłon w razie np. wrzuceniu biegu podczas gdy motor stoi na podnuszce. Powiedział mi że mogę je po prostu odciąć i nie będę miał tego "bajeru".

Ja się pytam was czy jest inny sposób na ominięcie tego nie ucinając ich, i czy faktycznie ucięcie ich nie wywoła niepożądanych efektów?

Ja się pytam was czy jest inny sposób na ominięcie tego nie ucinając ich, i czy faktycznie ucięcie ich nie wywoła niepożądanych efektów?

Jak dla mnie nic nie trzeba ucinać. Tomek Ci wyżej już napisał

Jedyna zmiana to na 2 i 3 biegu masz piny które podają sygnał na moduł.Wystarczy odseparować diodami prostowniczymi 1A te sygnały

znaczy przeciąć kabelki i wstawić diody o odpowiednich parametrach dioda to tak na chłopski rozum zapobiega cofaniu prądu tzn ze prąd idzie w jednym kierunku

O widzisz o to mi chodziło, to nic czekam aż przyjdzie wyświetlacz i biorę się za robotę, jak mi wyjdzie to wrzucę kilka fotek. A tak nawiasem to jaka dioda tam powinna być?

Tylko wytłumacz mu jakie diody,bo jezeli sie domyslam to ma byc nie zwykla dioda swiecaca tylko prostownicza.

Elektrykiem nie jestem,moj chlopski rozum B)

jak chce zrobić sobie podświetlanie hmm np zębatki zdawczej to dioda LED jak do wyświetlacza biegów to dioda prostownicza

YESSSSS! udało się, właśnie wróciłem z garażu, wszystko działa wyświetlacz śmiga :) jutro postaram się wrzucić parę fot, które może pomogą tym którzy mają taki model jak ja pozdro

Witam, no to zamieszczam małą instrukcję dla osób nie mających bladego pojęcia jak zamontować kupiony wyświetlacz i przerobić czujnik:)

1. Najpierw odkręcamy siedzenie i umieszczamy tam nasz moduł (zapomniałem zrobić foto jak już go założyłem tam gdzie strzałka tam go umieściłem przewiercając plastikową obudowę i docisnąłem zaciskiem)
dscn0243w.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

2. Następnie odkręcamy 6 śrub troksem i 7-dmą od czujnika (trochę mniejszy trox od tamtych)

dscn0249u.th.jpg

3. Następnie odkręcamy czujnik (nr 1), śrubkę od kabelka (nr 2), ja jeszcze wymieniłem simering od biegów (nr 3) jego wymiary to 12/22/9 tylko trzeba uważać bo mi się ten "bolec" od biegów wbił do środka i nie mogłem dojść dlaczego nie wchodzą mi biegi.
dscn0255u.th.jpg

4. Polutowałem tak jak w instrukcji pisze (instrukcje się dostaje na maila przy zakupie wyświetlacza, ale UWAGA!!!
U mnie były 4 kabelki oryginalnie przylutowane:
- jeden na samym środku (brązowy) to masa
- drugi do luzu (nie pamiętam jaki kolor)
- trzeci do biegu nr 2
- czwarty do biegu nr 3

trzeba się do nich wpiąć tak jak mają iść w instrukcji,
Ale mimo tego po podłączeniu wyświetlała mi się 8-ka więc wpiąłem się w kostkę która jest po lewej stronie pod siedzeniem od tych kabli które idą z czujnika (czerwono-czarny i zielony) są one po przekątnej w kostce i je trzeba przeciąć i wlutować w nie diody zenera(Prostownicze) po jednej na kabel i dać koszulkę np termokurczliwą.

dscn0260z.th.jpg

5. Trzeba jeszcze wpiąć się w plusa, najlepiej tego który idzie do tylnej lampy po wypięciu kostki jest to ten kabel (nie pamiętam jaki kolor ale ten który wchodzi w to miejsce pokazane strzałką):

dscn0247p.th.jpg

6. Czujnik poprowadziłem pod bakiem itd aż do zegarów, jeszcze nie umocowałem go ale zrobię to chyba na taśmie dwustronnej jutro wink.gif
7. Mamy taki oto efekt wink.gif

• Upvote 3

super opis ułatwi mi to montaż czujnika ,zrób fotkę gdzie założyłeś wyświetlacz wielkie dzięki :)