Skocz do zawartości

Wyświetlacz Biegów Do Bandita - Jaki?

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Andi napisał:

Witam. Jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Jak coś nie tak to proszę mnie poprawić.

Moto to GSF 600 z 96'. Jestem w trakcie robienia czujnika luzu żeby pokazywał mi wszystkie biegi. Coś poszło chyba nie tak bo o wrzuceniu biegu i przy mierzeniu tego miernikiem na masie nic mi nie pokazuje, bo myślę że działa to na styk z masą. Być może źle wywierciłem te otworki na styki. Ma ktoś z was może schemat w których miejscach mają one być dokładne wywiertane żeby sprawdzić. Nie chcę od razu zamawiać nowego czujnika bo może ja coś robię nie tak. Dodam tylko że nie mam jeszcze wyświetlacza jest w drodze, pocztą, ale moim zdaniem powinno to na styk z masą przy mierzeniu miernikiem powinno zapiszczeć. Dzięki za pomoc i ewentualne szablon. 

pierwszy post powinien byc w przywitalni....

10 minut temu, adi napisał:

pierwszy post powinien byc w przywitalni....

A to przepraszam. Tamtego nie policzyłem. W takim razie to drugi. 

Sterowanie jest "masą " pewnie masz wszystko okej  :)

2 minuty temu, Andi napisał:

A to przepraszam. Tamtego nie policzyłem. W takim razie to drugi. 

a ja nie sprawdziłem ... :) zaraz pewnie ktoś mądrzejszy ode mnie Ci odpowie :) 

Teraz, adi napisał:

a ja nie sprawdziłem ... :) zaraz pewnie ktoś mądrzejszy ode mnie Ci odpowie :) 

Nic się nie stało. 😉 A znasz może odpowiedź na móje pytanie? 

Miernikiem sprawdz czy poszczególne styki łączą się z masą, i będziesz wszystko wiedział, może być żarówka i dwa kabelki   :)

No właśnie ze sprawdzałem i nie ma przejścia. Przez to bym chciał jakiś schemat. 

Przy Twoim były trzy styki orginalnie tak? 

Nie. U mnie jest tylko jeden styk. 

Nie. U mnie jest tylko jeden styk. 

Mniej wiecej cos takiego.
5076c1f7d2862c9521e94d1261336c31.jpg
9f33769816ac94b6fe610e837fd31808.jpg96b57be7d5d094f481a3285578ea58bb.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jakiś szablon znalazłem. Trzeba sprawdzić czy wersja dobra.

Szablon katowy czujnik.jpg

Edytowane przez Kazmir

Coś podobnego zrobiłem. Czy styki biegów 2 i 5 pokrywają się dokładnie na lini z otworami śrub mocujących. 

Coś podobnego zrobiłem. Czy styki biegów 2 i 5 pokrywają się dokładnie na lini z otworami śrub mocujących. 

Mysle ze tak. Nie mam czujnika przed soba a zdjecia robione pod katem. Najwyzej zrob wieksze piny, o wiekszej srednicy powierzchni styku.

Zrobiłem je 3 mm. Sprawdzę jeszcze to raz. Może coś źle mierzyłem. 

5 minut temu, Kazmir napisał:

Jeśli nie byłeś w przy witalni to zapraszamy. Ładnie się przedstaw - zobacz jak inni to robią, a już szukam rysunku szablonu kątowego czujnika;)

W moim drugi poście pisze ze juz to zrobiłem. Po prostu nie policzyłem przywitalni jako pierwszy post. 

12 minut temu, Kazmir napisał:

Jakiś szablon znalazłem. Trzeba sprawdzić czy wersja dobra.

Szablon katowy czujnik.jpg

Z tego co widać to to jest to. 2 bieg jest jednak trochę przesunięty. 

I żaden nie styka?  A jak tam jest w olejaku rozwiązane? Jakaś kulka? 

I żaden nie styka?  A jak tam jest w olejaku rozwiązane? Jakaś kulka? 

Bolec od skrzyni styka sie z pinami, pod ktore masz podpięty wyswietlacz. Bolec to nasza obracajaca sie masa.

Do kolegi: Moim zdaniem polutuj, podlacz zasilanie i przetestuj.

Ale zaraz po kolei :)

Jak mierzysz ?

Napisz łopatologicznie.

Tak jak wyżej pisałem nie mam jeszcze wyświetlacza jest w drodze. Po schemacie od kolegi ptaszka92, zmierzyłem to jeszcze raz i okazało się że wszystkie wymiary pasują. Wtedy powiedziałem że nie ma ch...a żeby to nie grało Zrobiłem najprostszy przyrząd jaki można zrobić czyli kabelek i żarówka i okazało się że mój miernik jest do wywalenia. Wszystko gra. Teraz tylko czekać na wyświetlacz który ma przyjść niby jutro Dzięki koledzy za szybką pomoc

Panowie co sądzicie o wyświetlaczu biegów Gipro X-type do olejaka? mam okazję kupić w dobrej cenie a im więcej czytam tym jestem głupszy, miał ktoś z nim styczność?

znalazłem go w tym linku:
https://www.bikestar.pl/wyswietlacz-biegow-gipro-x-type-z-gotowa-wtyczka.html

To prawda że np: gdy będę stał na światłach przy wciśniętym sprzęgle nie będzie pokazywał wbitego biegu?
Montaż bez żadnej przeróbki ale czy w związku z tym właściwie będzie wskazywał biegi, gdzieś czytałem tu na forum, że takie są mało precyzyjne, nie zawsze prawidłowo wskazują aktualny bieg. :sciana:
Warto toto coś w ogóle waszym zdaniem?

Panowie co sądzicie o wyświetlaczu biegów Gipro X-type do olejaka? mam okazję kupić w dobrej cenie a im więcej czytam tym jestem głupszy, miał ktoś z nim styczność?
znalazłem go w tym linku:
https://www.bikestar.pl/wyswietlacz-biegow-gipro-x-type-z-gotowa-wtyczka.html

To prawda że np: gdy będę stał na światłach przy wciśniętym sprzęgle nie będzie pokazywał wbitego biegu?
Montaż bez żadnej przeróbki ale czy w związku z tym właściwie będzie wskazywał biegi, gdzieś czytałem tu na forum, że takie są mało precyzyjne, nie zawsze prawidłowo wskazują aktualny bieg. :sciana:
Warto toto coś w ogóle waszym zdaniem?
Moim zdaniem nie ma sensu. Za drogo i mało precyzyjnie - bieg wyliczany z prędkości. Przerabiaj samemu czujnik luzu. Dużo taniej i zawsze pokazuje właściwy bieg.

Wysłane z mojego ATU-L21 przy użyciu Tapatalka

Cena to pikuś, mogę kupić za niecałe 150 PLN więc tragedii nie ma, chciałem się dowiedzieć jak wygląda właśnie precyzja czy to co napisałem to prawda? biegi wylicza z prędkości i obrotów silnika , tylko jak to wygląda w praktyce, może ktoś tutaj taki lub podobny używa.

Bardzo popularne rozwiązanie stodowane międzyinnymi w fazerkach. Na forum Fazer-a opinie pozytywne. Byle tylko nie była to podróba bo tu zaczynają się schody.

Właśnie przeczesałem forum Fazer-a, opinie pozytywne jak piszesz jedyna wada to cena, jest precyzyjny i solidnie wykonany a na tym mi najbardziej zależy, tak więc decyzja podjęta👍.
Podróbka to nie jest na bank, mam pewne źródło.

Kup, zamontuj i zdaj relacje   :)