Skocz do zawartości

Wyświetlacz Biegów Do Bandita - Jaki?

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Temat z tanimi czujnikami był już przerabiany setki razy,od siebie mogę dodać,że mam go już trzeci sezon i działa bezbłędnie.

• 2 months later...

Panowie, jestem w trakcie przerabiania czujnika biegu jałowego: nawierciłem otwory, wbiłem gwoździe a powierzchnie czunika zacząłem szlifować (poniżej zapożyczone, poglądowe zdjęcie). Pojawiło się jednak pytanie: w jakim stopniu nowe, metalizowane miejsca (zaznaczone na czerwono) mają być gładnie w porównaiu z oryginalnymi metalowymi miejscami czujnika (zaznaczone na zielono)?? Chodzi o to, ze oryginalne miejsca są idealnie gładkie a łebki od gwoździ są cały czas wyczuwalne pod palcem a nie chcę przesadzać ze szlofowaniem :)

Co więcej: na załaczonym zdjęciu widać coś w rodzaju dziury/odprysku (czerwona strzałka). Czym musiałbym takią dziurę "wypełnić", gdybym chciał uzyskać gładką, bliską powierzchni lustra powierzchnię? 

post-6283-0-67223900-1389130278_thumb.jpg

Elementem ruchomym, przewodzącym jest kulka, więc nie powinna mieć problemu z przemieszczaniem się po niewielkich nierównościach. Dopóki nie ma ostrych krawędzi to powinno być OK. Zagłębienie również nie powinno przeszkadzać, gdyż jest poza promieniem ruchu kulki, a przynajmniej tak się wydaje być. Pamiętaj, żeby dobrze uszczelnić czujnik.

Elementem ruchomym, przewodzącym jest kulka, więc nie powinna mieć problemu z przemieszczaniem się po niewielkich nierównościach. Dopóki nie ma ostrych krawędzi to powinno być OK. Zagłębienie również nie powinno przeszkadzać, gdyż jest poza promieniem ruchu kulki, a przynajmniej tak się wydaje być. Pamiętaj, żeby dobrze uszczelnić czujnik.

Co masz na myśli mówiąc o poprawnym uszczelnieniu czujnika? 

• 1 month later...

i po montażu drugiego w życiu wyświetlacza biegów :)

post-7379-0-54905800-1392107663_thumb.jpg

post-7379-0-85093800-1392107679_thumb.jpg

post-7379-0-28382900-1392107691_thumb.jpg

post-7379-0-52901900-1392107706_thumb.jpg

Edytowane przez magic

Dziś mi się udało odkręcić zapieczone śrubki od czujnika. Nie dość, że zapieczone, to jeszcze łebki się wyrobiły i był dramat, ale już jest ok i jutro zaczynam zabawę z montażem :D

Kable od 2-go i 3-go biegu przecinasz czy wstawiasz jakiś prostownik jak to radzili co niektórzy? Ja przeciąłem, ale jeszcze nie odpalałem - oby to nie wpływało negatywnie na pracę komputera

dzięki za instrukcję, ja zostawiam odcięte - jeśli coś by się działo to zostawiłem sobie miejsce i nawet bez wyciągania czujnika wlutuję te diody

• 1 month later...

Witam, orientuje się ktoś czy z innego modelu jest już gotowy (fabryczny) czujnik który pasuje  do bandita 650 z 2006r? Chodzi mi o taki który przerabiałem pod wyświetlacz, może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej sprawie?

• 2 weeks later...

Dzięki,

Liczyłem że obejdzie się bez przerabiania czujnika luzu

A czy normalne jest to ze olej cieknie po wykreceniu czujnika?

ta

jakies pomysly gdzie umiescic wyswietlacz? narazie wprzykleilem silikonem do srubki ;p

2529f252c00017cdm.jpg

mysle zeby dogiac jakas blaszke i zamontowac miedzy zegarami a polka, pod obrotomierzem.

Stawiasz na centralke, a pod nóżkę od strony czujnika podkładasz deseczkę. Wtedy nie cieknie.

mysle zeby dogiac jakas blaszke i zamontowac miedzy zegarami a polka, pod obrotomierzem.

Brzmi ok. Zrób i się pochwal ;) Edytowane przez gregfister

Witam

Jestem na etapie podłączania wyświetlacza biegów DIGI DATATOOL do GSF 1250 SA K7 większość przewodów zidentyfikowałem bo są one z tyłu zegarów ale nie mogę poszukać przewodu od obrotomierza.

Instrukcja na stronie producenta jest tylko do modelu GSF 1200 i pisze tam tak Loom to back of clocks except Tacho pulse. Tacho pulse feed to be found in 3 way plug to sig. gen. under LHS panel.

Niestety nie wiem gdzie szukać tego przewodu proszę o pomoc. 

• 2 weeks later...

ten wyswietlacz za ok 30zl to strata pieniedzy. Polecam od razu zakupic od RobgiE za 60zl. Swieci mega jasniej, a na dodatek ma filtr poprawiajacy widocznosc w pelnym sloncu i niezla obudowe. Przetestowalem oba :P

Edytowane przez nikon

• 3 weeks later...

Kable od 2-go i 3-go biegu przecinasz czy wstawiasz jakiś prostownik jak to radzili co niektórzy? Ja przeciąłem, ale jeszcze nie odpalałem - oby to nie wpływało negatywnie na pracę komputera

Witam,

które kable przeciąć w orginalnej  wtyczce z czujnika ??? zielony i niebieski ??

10 postów wyżej jest instrukcja, tam wyczytasz co przeciąć i gdzie co polutować. Osobiście uważam, że diody prostownicze majątku nie kosztują, a z ich wlutowaniem poradziłby sobie dziesięciolatek. No ale wolna wola... :P

ja ucialem przy kostce kolo aku. W razie wu mozna to naprostowac, ale na szczescie nic sie nie dzialo.

Witam,

które kable przeciąć w orginalnej  wtyczce z czujnika ??? zielony i niebieski ??

teraz to już nie pamiętam które, ale łatwo to zobaczyć jak wyciągniesz czujnik. Bo  2 i 3 bieg masz gotowy, tylko ucinasz i podpinasz kabelki. Na chwilę obecną mam 3 tys nalatane w ten sposób i zmian nie widzę, ale zimą wlutuję diody

wczoraj do wszystkich 4 przewodów wlutowałem diody i teraz wyświetlacz jest bardzo czytelny,

super dodatek, polecam