Skocz do zawartości

Wyświetlacz Biegów Do Bandita - Jaki?

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że i u mnie przyszła najwyższa pora na takiego moda, kwestia tylko gdzie zamontować wyświetlacz...?

Pacjent to 600 N opcje widzę takie jak na załączonym foto.

331c37d824e08cd5med.jpg

1. Wyświetlacz w obudowie, trzeba wymodzić jakąś podstawkę żeby wyglądało to chociaż trochę pod oryginał, chyba że tylko go tam przykleić, ale wyglądu najlepszego nie osiągnę w ten sposób.

2. Wyświetlacz bez obudowy, wiadomo trzeba się postarać w przypadku wykonania żeby to "wyglądało" a mamy tylko 1 próbę, no i czy jest tam wystarczająca ilość miejsca na zmieszczenie wyświetlacza od Robgie_PL. (będę wymieniał tarczę zegarów więc może tutaj umieszczę wyświetlacz-tak przy okazji),

3. Wiadomo bez obudowy, ale jeszcze nie mierzyłem czy się zmieści. Sprawa wygląda tak aby kontrolkę od ciśnienia oleju dać w miejsce LUZU a na środku wyświetlacz biegów,

4. No i 4 opcja-pewnie najłatwiejsza w montażu coś na styl wiejskiego tuningu, ale najłatwiej najszybciej i .....najbrzydziej, do tego te kable idące po kierownicy, szczerze-to już tego nie widzę...

Tutaj pytanie, gdzie wy zamontowaliście wyświetlacze w swoich N-kach K1, czy sprawdza się to miejsce, jak oceniacie trudność takiego montażu?

Wg mnie najlepiej wygląda opcja nr3. Ja poszedłem w inne rozwiązanie (jest w temacie), ala ja mam 2generacje.

z czego robić te styki? muszą być równo z powierzchnią czujnika czy mogą odstawać?

Ja uzylem srubki mosiezne M4. Kontakty musza byc na rowni z powierzchnia czujnika no i gladkie. Przy obrobce pilniczkiem i papierem sciernym nalezy uwazac aby nie uszkodzic, zpilowac samego czujnika.

Ja styki zrobiłem w gwoździ miedzianych wklejonych na żywice w czujnik. Potem dorbny papier ścieny na jakaś twardą powierzchnie i tarłem całym czujnikiem. Wszystko musi byc na gładko. 

W moim przypadku też gwoździki miedziane na klej, ale ja przyszlowałem na równo przed włożeniem ich w czujnik. Wystarczy równo nawiercić czujnik i równo przyciąć gwoździe.

;)

Edytowane przez GreGF

Cześć,

Przedstawię Wam moją wersję montażu wyświetlacza. Miałem zakupiony jakoś rok, czy dwa lata temu ten czerwonego koloru i też w obudowie tego koloru. Jako że miałem z nim problemy, bo co jakiś czas się odklejał, postanowiłem w tym roku go przerobić. Wyciąłem część przewodu ze starym wyświetlaczem i wlutowałem nowy niebieski. Przy okazji zmieniłem podświetlenie licznika nie zimne białe - będzie pasowało do przyszłej koncepcji kolorystycznej motocykla. Stwierdziłem, że w razie draki taniej będzie ewentualnie dorobić tarczę jak robić dziury w obudowie zegarów, wybór padł na takie a nie inne miejsce.

Jak widać do wyświetlacza jest osobna wtyczka, więc w każdym momencie można wypiąć instalację i wyjąć cały licznik.

20150212_144857.md.jpg20150213_110158.md.jpg20150211_183130.md.jpg20150211_223555.md.jpg20150211_223615.md.jpg20150213_111832.md.jpg

20150213_112613.md.jpg20150213_114629.md.jpg

O paaaaanieeeee :) gdzie wyświetlacz kupiłeś? Podoba mi się meeeeega i chyba Ci swoje zegary podrzucę :D

Sam wyświetlacz 7 segmentowy kupiłem na Allegro, reszta to już lutowanie itd ;) Heh nie wiedziałbym w sumie ile wziąć za taką robotę :P

To tym lepiej jak nie wiesz ile wziąć :D

Zastanów się bo zrobiłeś mega dobrą robotę :) Jakby coś to PRW :)

Nie mialbym sumienia brac cos od kumpli za robote, jak juz to tylko za czesci ale od niektorych nawet to nie. Sami dawaja rzeczy za free jak maja a ja potrzebuje. Ale nie namawiam. Nie moje.

Edytowane przez pioter

Pytanie odnośnie czujnika... Są czujniki "gotowe" które można wsadzić w miejsce oryginalnego do przerobienia w mniejszym stopniu.... Kumpel ma  GSXR 750 SRAD chyba z 97r po dachowaniu, z info w necie: http://allegro.pl/czujnik-luzu-biegow-suzuki-gsxr-750-gsx-r-srad-i5092322190.html wizualnie niby taki sam, a wymiarowo? Kumpel chwilowo w trasie więc nie ma jak sprawdzić. Wie tyle że ma 2 albo 3 kable, (jeśli a powinien mieć resztę styków) resztę by przylutował, nawet gdyby był na rezystorach (ale chyba nie?), wywaliłby płytki i polutować, plus takiej operacji jest taki że piny byłby już gotowe i idealnie rozmieszczone, no i byłaby okazja odwiedzić kumpla z technikum  :piwo-1:

Więc ktoś zakładał czujnik od innego modelu, albo chociaż wie czy od tej 750 będzie pasował? Wizja przerobienia czujnika nie jest straszna, ale jeżeli można sobie coś ułatwić, nie zwiększając (w moim przypadku-czujnik za free)kosztów--- why not?

Edytowane przez DoubleJabolG

Co znaczy "idealnie rozmieszczone"?

Popatrz na to zdjecie, oryginalny czujnik z b12 z idealnie rozmieszczonymi stykami

i popatrz gdzie laduje kontakt.

ganganzeige_leerlaufschalter_gangpositio

Sa slady tarcia kontaktu idealnie po srodku styku?

A jak myslisz wyglada to w twioim albo moim?

O ile wiem, sa jakies ze wszystkimi ale tak na szybko tobie nie powien w jakim.

Z drugiej strony mozesz sobie te "idealne" podarowac i zrobic sobie sam jak wszyscy.

• 2 weeks later...

będzie banglać jak zrobię styki w czujniku ze zwykłych gwoździ stalowych? bo nie mogę nigdzie w Rzeszowie znaleźć miedzianych

Jak w Rzeszowie nie możesz znaleźć? Ciastorama, Liroj. Syku takie rzeczy raz dwa znajduje :D

byłem dzisiaj w unimecie, castoramie i praktikerze i nie mają nic miedzianego. Jak Syku pisze, że mosiężne lepsze, to w castoramie były 'mosiądzowe' śruby ale to chyba jeden wafel

mosiądzowane jak już coś a to jest co innego niż mosiężne :) one są stalowe powlekane mosiądzem, ale z tego co kiedys szukałem to w casto były mosiężne. wrzuć normalne stalowe. Tam jest troszke oleju to nic nie zardzewieje a przewodzić i tak będzie. 

Jak wy gwozdzie tylko szukacie to mozecie miec problem.

Zastanawial sie juz ktos dlaczego ja srubki bralem.

Ps

tylko nie mowcie, ze gwintownikow nie macie   :D

tolek - idż do sklepu gdzie sprzedają boazerię (drewnianego) - tylko takiego zwykłego "osiedlowego"

no nie wierzę że w mieście stołecznym rzeszów nie ma gwoździ miedzianych/mosiężnych

chłopie jest tyle innych rzeczy o takim kształcie - idź do elektronika pooglądaj wyłączniki, idź do motoryzacyjnego pooglądaj złączki.

w ostateczności weź kup wkręty 3mm mosiężne (te na pewno są w castoramie) i je obrób pilnikiem

ejjj - a patrzyłeś w tej sekcji castoramy gdzie są takie śrubki, nakrętki w takich małych woreczkach (z reguły na górnych półkach tam gdzie śruby)

http://allegro.pl/gwozdzie-miedziane-50-mm-op-50-szt-i5219058524.html

idż też do zwykłego tesko, cerfura, oszołoma  - na sekcję narzędziową

Edytowane przez syku

jeśli zwykła stal się nada to po prostu kupię śruby i to ogarnę

zwykła stal ma dwie wady:

1. koroduje

2. nie da się do niej przylutować kabelka

jest oczywiście rozwiązanie tych problemów - ale prościej wstawić mosiężne/miedziane

Ja robiłem dwa czujniki - najpierw kupiłem od gs500 i miał tylko jeden pin N. W niego własnie wsadziłem gwoździe - wkleiłem na żywicę. Końcówki które wystawały pod przewody zagiąłem w U i owinąłem kilka razy drucikiem na ciasno i zalutowałem. Dałem czujnik koledze i jak narazie mówi, że działa. Co do korodowania to jedna strona czujnika ma kontakt z olejem więc nie będzie korodować a drugą strone zalałem sylikonem więc też nie powinna. Wg mnie normalne gwoździe też się nadają. 

mam tylko nadzieję że elektryki w domu tak nie skladasz

ale co tam - ją mam inny poziom dopuszczalnej prowizorki.