Skocz do zawartości

Wyświetlacz Biegów Do Bandita - Jaki?

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panowie! :)

To teraz poszukiwania wyświetlacza :)

Nie chcę Cię martwić, ale ja znalazłem tylko 0-5, bez 6 :(.

Dlatego robię własny - trochę bardziej zaawansowany ;) 

Możesz zamiast wyswietlacza, użyć diody,np 3mm 7szt każda będzie przypisana do danego zapietego biegu

Zamiast śrub użyłem bolców, czy jak się o tam nazywa, od starterów do świetlówek. Gładka główka i od razu jest dziurka do zalutowania przewodu.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

Zamiast śrub użyłem bolców, czy jak się o tam nazywa, od starterów do świetlówek. Gładka główka i od razu jest dziurka do zalutowania przewodu.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

I ten myk będzie chyba lepszy gdyż w pracy mam takich świetlówek od groma

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

W moim poście #912 są fotki jak to wygląda

Wysłane z mojego fona przy użyciu Tapatalka

W moim poście #912 są fotki jak to wygląda

Widziałem :) Pytanie, bo na dole masz te 4 startery, od razy wlutowywałeś coś w nie i zalewałeś jakimś klejem ?

Nie wiem czy dam radę sam napisać taki program na Arduino nano? Mam nawet samouczka, ale.....Samo podłączenie ogarnięcie zasilania itp spoko.

Póki co gdzieś doczytałem, że ten stabilizator napięcia zasilania na płytce Arduino nie "wyrabia" przy zasilaniu dochodzącym nieraz do 15V?

Znalazłem fajny moduł, który dodatkowo oprócz 5V ma woltomierz. Można to obudować / zabudować i nawet jako zwykłe zastosowanie (bez zasilania Arduino) jest godne uwagi? Cena powalająca 17zł.

https://sklep.avt.pl/zasilacz-usb-5v-2a-przetwornica-6-40v-na-5v-z-woltomierzem-i-nastawami-pradu.html

Co do zasilania to polecam przetwornicę Step-Up/Step-Down za 17,90

o to to. nie polecam stosowania stabilizatorów typu 7805 - sprawność rzędu 15%, reszta leci w ciepło. 

Przy programowaniu też coś tam mogę lekko podpowiedzieć. Mistrzem nie jestem ale coś tam kumam piąte przez dziesiąte.

Edytowane przez mnrkr

Program i czujniki zasadniczo ogarnięte. Co prawda pomiar temperatury oleju jak na razie zrobiłem na PT100, ale po zrobieniu testów chyba zrobię na DS18B20. PT100 jest mocno niestabilny a zmiany rezystancji bardzo małe przez co pomiar strasznie faluje (1.61 stopnia na 0.049 V ). Niestety DS18 ma pomiar od -55 do 125 stopni - trochę mało - ale za to przesył danych cyfrowy.

Ikony nie są idealne , ale jeszcze troche popracuję nad nimi. Teraz pracuję nad obudową.

A wygląda to tak:

57299ae873aaac22b4f5d22c46d13159.jpg

Nokia 5110. Naprawde z telefonu to wydlubales? 

Nie, no co ty. Są w sprzedaży w hurtowych ilościach. Pewnie zostały z produkcji, z czasów kiedy nokia była numerem 1.

• Upvote 1

A jak będzie z widocznością na słońcu?

No właśnie dlatego wybrałem LCD a nie LED ( lub OLED ), że czym jaśniejsze słońce tym lepiej widać. A co ty @Kazek Nokii 5110 nie miałeś ??? :P

Ja miałem jak dobrze pamiętam 3310 :) i mam w domu jeszcze dwie 3410 :)

Az musialem popatrzec, tez jedna 3410 sie zostala i pozostanie.  :D

Program i czujniki zasadniczo ogarnięte.

Pawcioj. Myślałem o wyświetlaczu Oled, ale jestem teraz bardziej za twoim rozwiązaniem. W nocy będzie podświetlony wyświetlacz?

Mnie potrzeba:

Biegi

Temp zew.

Temp silnika - z ECU?

Ładowanie

Dasz radę tylko to będzie do 1250. "Drabinka napięciowa" z czujnika biegów.

@Kazimir

Tak, wyświetlacz ma oczywiście podświetlanie. Co do 1250 to kojarzę, że tam ECU wie jaki zapięty jest bieg ponieważ potrzebne mu to jest do zastosowania odpowiedniej mapy zapłonowej. Tak więc moim zdaniem zapięty bieg oraz temperaturę można spokojnie  wziąć z ECU - nie mam wtrysku, więc nie mam 100% pewności, że jest tak jak piszę. Z tym niestety wiąże się kolejny problem, że nie będę miał gdzie przetestować programu :( , no chyba, że za każdym razem będę ci wysyłał program, a ty będziesz go sprawdzał. Nie jest to najszczęśliwsza konfiguracja, ale coś pokombinujemy.

Przeczytaj sobie także wątek https://polishbanditcrew.pl/topic/26805-wska%C5%BAnik-bieg%C3%B3w-do-bandita-w%C5%82asna-konstrukcja/page-6 w ramach lektury do poduszki.

Edytowane przez pawcioj
  • Upvote 1

Z tym niestety wiąże się kolejny problem, że nie będę miał gdzie przetestować programu :( , no chyba, że za każdym razem będę ci wysyłał program, a ty będziesz go sprawdzał. Nie jest to najszczęśliwsza konfiguracja, ale coś pokombinujemy.

Kurcze, że tez Ciebie poniosło do tej Jeleniej Góry? :placze::D

Bliżej wiosny zakupie towar do budowy i będziemy działać. Gdzie kupić i jak podłączyć wyświetlacz od Noki? Wyświetlacz "idzie" bezpośrednio na Arduino, czy potrzebny jest jakiś moduł pośredni? Jak ułożyć na nim napisy wielkość liter / cyfr?

@Kazimir

No to jeszcze do lektury obejrzyj sobie parę filmików na YT.  Jest to cała playlista od podstaw do zaawansowanych projektów na arduino, więc po obejrzeniu powinno Ci się wiele rzeczy rozjaśnić.

Będę się kształcił obiecuje :usmiech: Byłem u młodego chłopaka, który zna te sprawy, ale niestety nie ma czasu jest zawalony robotą :slash:

Chłopak pokazywał mi sterowanie oświetleniem w domu za pomocą smartfona (ma mi zrobić) Robił też projektował płytkę ze sterowaniem tego jachtu smartfonem http://www.trend27.pl/ Pierwszy jacht w Polsce z takim sterowaniem!

Lubię wyzwania - może coś z tego wyjdzie?

... Robił też projektował płytkę ze sterowaniem tego jachtu smartfonem http://www.trend27.pl/ Pierwszy jacht w Polsce z takim sterowaniem!

Jacht oraz wykonczenie wnetrza sam robil? 

Super wyszedl.

Ps. 

Opis jachtu w j. Niemieckim,  chujowo mu to przetlumaczyli  :nie-1:

Opis jachtu w j. Niemieckim,  chujowo mu to przetlumaczyli   :nie-1:

Jeśli tak to przekaże mu delikatnie uwagę o tym tłumaczeniu.

Jacht zbudował mój kolega (mieszkamy jeden przystanek autobusowy od siebie) Facet dla mnie to geniusz, jeśli chodzi o mechanikę itp.

Namawiałem go na wystawienie tego jachtu u Niemców. Tam może ktoś by docenił pracę, a i inny rynek to jest. Zobacz film w zakładce "wideo" - moja robota :usmiech:

Zrobił tez fajne inne projekty np. samochodzik. Wstawiłbym fotkę, ale nie mogę :slash:

Wstawiłbym fotkę, ale nie mogę :slash:

Nie rozumiem, piszesz tu a fotki nie mozesz wstawic?

Edit

Co do tlumaczenia, niby ok ale budowa zdan nie tak jak powinna byc no i takie inne bledy jak np. skrot Konie Mechaniczne. Powinno byc PS od Pferdestärk a nie KM. Pferd = kon a Stärke = moc.

Edytowane przez pioter