Skocz do zawartości

Wyświetlacz Biegów Do Bandita - Jaki?

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiem, piszesz tu a fotki nie mozesz wstawic?

Ja tez nie rozumiem, ale podobno trzeba być cierpliwym :usmiech: Jak byś z tych swoich 2937 postów "odsypał" trochę do mojego "kubka" to pewnie nie byłoby problemu :oczy:   Oczywiście w realu np. na zlocie to ja z koli napełniłbym twój kubek :beer:

No to prototyp obudowy z kartonu gotowy. Przód będzie z przejrzystego poliwęglanu pomalowany na czarno farbą ze strukturą z przejrzystym okienkiem na wyświetlacz. Farba powinna dać taki efekt, jak na plastikowych zderzakach. Z tyłu wyświetlacz bedzie zakrywała kopułka uszczelniona sylikonem. Z wyświetlacza kabelek będzie szedł do arduino z płytką, gdzie wszystko będzie połączone do kupy. Nie wiem jeszcze, czy arduino schowam w czachę czy pod siedzienie.

A jak narazie wygląda to tak:
ebb79b8bed52df3febe2e1fe544cbd58.jpg

Wysłane z mojego fona przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez pawcioj

A jak narazie wygląda to tak:

Tak znajomo mi to wyglada!  :D

@Mad Jaro już zrobił coś podobnego, ale wydaje się, że wizualnie to jedyne słuszne rozwiązanie

@Mad Jaro już zrobił coś podobnego, ...

Szukalem tematow, postow, jakies zdjecia i nic nie znalazlem.

podaj prosze jaki link do oblukania.

Nie mogłeś znaleźć, bo to było tu :
http://polishbanditcrew.pun.pl/viewtopic.php?id=933&p=7 

Był nawet filmik na YT, ale teraz jest niedostępny. @Mad Jaro podesłał mi parę fotek, jutro Ci podeślę - no chyba, że samam autor parę fotek wklei :).

Edytowane przez pawcioj

ok, chyba to czytalem ale brak bylo tam linkow do zdjec.

Nie wiem dlaczego ale jak chce otworzyc podany przez ciebie link, otwiera mi sie krotko pierwsza strona tematu o wyswietlaczach po czym przekierowuje mnie do przywitania moda Tomka, o tu: https://polishbanditcrew.pl/topic/4-witam-wszystkich-bardzo-serdecznie/page-1?do=findComment&comment=7

Ps.

Z takim przywitaniem dzisiaj to by nie przeszedl.

Edytowane przez pioter

Motocykle to moja pasja.Uwielbiam na nich jeździć.Wszelkie planowe naprawy wykonuje sam i sprawia mi to ogromną radość.Ten motocykl jest stworzony dla nauki podstaw mechaniki i elektryki.

Tomek

Czasy się zmieniają! Nie ma lekko. Zdolny ten Tomek sam naprawia motocykle.... ;):P 

ok, chyba to czytalem ale brak bylo tam linkow do zdjec.

Nie wiem dlaczego ale jak chce otworzyc podany przez ciebie link, otwiera mi sie krotko pierwsza strona tematu o wyswietlaczach po czym przekierowuje mnie do przywitania moda Tomka, o tu: https://polishbanditcrew.pl/topic/4-witam-wszystkich-bardzo-serdecznie/page-1?do=findComment&comment=7

Wkleiłem linka jeszcze raz i już jest dobrze. Coś przy kopiowaniu się popieprzyło.

Edytowane przez pawcioj

@Kazimir

Tak, wyświetlacz ma oczywiście podświetlanie. Co do 1250 to kojarzę, że tam ECU wie jaki zapięty jest bieg ponieważ potrzebne mu to jest do zastosowania odpowiedniej mapy zapłonowej. Tak więc moim zdaniem zapięty bieg oraz temperaturę można spokojnie  wziąć z ECU - nie mam wtrysku, więc nie mam 100% 

tutaj sa informacje jakie dostaniesz z ECU przyklady . 

post-8784-0-80784200-1515410036_thumb.png

post-8784-0-06915500-1515410060_thumb.png

Wkleiłem linka jeszcze raz i już jest dobrze. Coś przy kopiowaniu się popieprzyło.

A teraz to mi wyswietla

ihost_1515423637__screenshot_2018-01-08-

:takaemotka:

Wlosy to ja mam siwe ale ratowac? Ku... jeszcze nie musze!  :D

Włącz blokowanie reklam?

A teraz to mi wyswietla

ihost_1515423637__screenshot_2018-01-08-

:takaemotka:

Wlosy to ja mam siwe ale ratowac? Ku... jeszcze nie musze! :D

Bardzo dobrze Ci się wyświetla, post #94 , gdzie autor posta pisze że zrobił 'MicroComputer GSF600'. Niestety fotki i filmy są nieaktywne, ale napisałem o tym ponieważ obudowa na wyświetlacz nie była moim autorskim pomysłem i należało o tym wspomniec.

Przód będzie z przejrzystego poliwęglanu pomalowany na czarno farbą ze strukturą z przejrzystym okienkiem na wyświetlacz.

Z jakiej grubości chcesz zrobić? Jakby co to jakieś kawałki poliwęglanu i pleksi mam. Jakby nie było miłośnik żeglarstwa musi mieć takie rzeczy :lol-1:

• 3 weeks later...

Doszedł do mnie OLED 100x16. Póki co udało mi się go uruchomić w trybie SPI i wrzucić bitmapę:

ihost_1517094089__20180127_235232.jpg

Niestety to tylko statyczna grafika, teraz muszę się naumieć jak to ożywić ;)

Dasz radę! Czekamy na dalszy postęp prac :usmiech:

Ok, udało się, mam już sterowanie każdą cyfrą osobno, teraz już powinno pójść z górki:

ihost_1517110555__20180128_043339.jpg

Inny układ bo niestety ten kod który modyfikuję jest tak napisany, że nie ma możliwości wrzucenia do wyświetlacza grafiki podając jej dowolne koordynaty, tylko w osi poziomej. Tzn możliwość oczywiście jest, ale trzeba by go w połowie przepisać, ale taki mundry to ja jeszcze nie jestem, żeby to w 100% ogarnąć :D Ale nie ma tego złego - przynajmniej cyfry większe.

Edytowane przez Krzych
  • Upvote 2

W prawdzie tak jak to rozumiem, projekt jeszcze nie gotowy ale,

skromna nagroda za odwalenie nocki nalezy sie.   :D

Co znaczą te pola zaznaczone strzałkami? Jaka masz koncepcje na przełączanie tego trybu na tryb wyświetlania biegu? Wyświetlany bieg będzie centralnie na wyświetlaczu, czy wyświetlany będzie z innym parametrem np. napięciem co nawet było fajne i pożytecznethumb_ihost_1517133524__w1.jpg?

Z -> zewnetrzna (temperatura)

O -> olej (temperatura)

A -> akumulator (napiecie)

Tak se mysle ale, niech Krzysiek wytlumaczy.

Z -> zewnetrzna (temperatura)

O -> olej (temperatura)

A -> akumulator (napiecie)

Bingo :)

A wyświetlacz biegu mam już zrobiony na osobnym wyświetlaczu 7-segmentowym wkomponowanym w zegary. Dawałem zdjęcie parę postów wstecz.

A temperaturę oleju czym bedziesz mierzył ??? Pytam, bo u mnie PT100 nie bardzo się sprawił DS18 ma za mały zakres.

DS18 ma za mały zakres.

Zbudowałem w oparciu o kit AVT czterokanałowy termometr z wyświetlaczem LED z myślą o zastosowaniu go do jachtu i faktycznie zakres temp -55  +125. Do oleju cienko....

Może tylko zastosować jakiś czujnik - termostat do sygnalizacji?

Niebawem będę testował KTY84, dam znac jak poszły testy