Skocz do zawartości

Wyświetlacz Biegów Do Bandita - Jaki?

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Naprawdę luzik robota, chwila i banan na ryju... Założyłem u siebie i jest oki !

Kurde muszę pomyśleć..

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Ja pisałem do Kazmira chodzi o wodniaka gdzie są już gotowe styki w czujniku.

jeśli chodzi o K6 -

2006 i starsze - olejak i oryginalny czujnik biegu do przerobienia

2007 w górę - woda i gotowe styki - do wyskrobania sylikon, przylutować kable, dać nowy sylikon (np. taki jak do uszczelek).

A jeśli ktoś nie jest pewny swoich umiejętności przy przerabianiu czujnika może zrobić tak jak ja - kupić na alledrogo używany czujnik i przerobić go. Następnie jeśli wyjdzie tak jak miało wyjść można go zamienić z oryginalnym, a w razie W zawsze na półce w garażu leży oryginał.

Ja swój kupiłem za okolice 50zł więc majątku się nie ryzykuje.

W ramach poszukiwania właściwego czujnika temperatury oleju nabyłem drogą kupna takie cuś: https://e-katalog.intercars.com.pl/#/products/3121323020151-VEWS2509-.html
Głównie dlatego, że ma pasujący gwint do korka magistrali olejowej, gdzie planuję go umieścić. Niestety nigdzie nie znalazłem informacji co za czujnik tam faktycznie siedzi ale, że i tak głównie chodzi mi o jego mosiężną obudowę to wziąłem.
Po powrocie z intercarsu z ciekawości zmierzyłem go i wyszło coś około 2,5k ohm i zauważyłem że podczas trzymania go w ręce rezystancja zaczęła spadać. Spodziewałem się zwykłego termostatu (nawet na pudełku jak byk napisane SWITCH) ale to oznacza że jest tam coś więcej.
Że miałem chwilę czasu i mam wzorcowy (20 lat temu) termometr to stwierdziłem, że pobawię się w laboranta  :zeby:

Profesjonalne stanowisko pomiarowe:

ihost_1518564381__20180213_211213.jpg

Pomiary spisane co 5 stopni od 30 do 90 raz przy podgrzewaniu wody i drugi raz przy wychładzaniu (po uśrednieniu mniej więcej zniwelowała mi się różnica bezwładności termometru i czujnika).

Po wrzuceniu wyników w kalkulator (wzór Steinharta-Harta) okazało się, że mam do czynienia z termistorem NTC o znamionowej (25st) rezystancji wynoszącej 2,2k ohm (2,197k dokładnie miał mój egzemplarz) o współczynniku beta ok. 4100K (4107 ten egz.).

Niestety po przeliczeniu wyszło, że gdyby użyć go z arduino z napięciem referencyjnym 4,096V nawet przy założeniu, że jako drugi rezystor w dzielniku napięcia dam 1k (co samo w sobie może powodować podgrzewanie termistora i tym samym zakłamywanie odczytu) to rozdzielczość w zakresie 120 stopni i powyżej będzie na poziomie jednego stopnia ADC na 1 st. C.

Biorąc pod uwagę, że ADC w arduino też nie jest jakieś idealne to coś takiego nie ma sensu (podejrzewam, że błąd pomiaru mógłby sięgać +-10st).

Patrząc na ten wykres:

blog_2015-10_kennlinienmesselemente_rdss

Chyba najodpowiedniejszy będzie PT1000 i taki postaram się zamontować w tej obudowe. 

Jakby komuś przyszło kiedyś coś podobnego robić to kilka przydatnych linków:

Arkusz w excelu który po podstawieniu odpowiednich parametrów termistora (rezystancja nominalna, wsp. beta, zakres mierzonych temperatur) generuje gotowy kod do arduino do jego odczytu - https://docs.google.com/spreadsheets/d/1aRVpeXd12WXmDHovk2Bd1gvTdBvsWgYOovnxGb2Ehf4/edit#gid=1756690520

Kalkulator rezystancji i bety nieznanego termistora na podstawie trzech pomiarów temperatury i rezystancji - http://www.thinksrs.com/downloads/programs/Therm%20Calc/NTCCalibrator/NTCcalculator.htm

Kalkulator liczący maksymalne obciążenie prądowe termistora po podaniu jego parametrów i drugiego rezystora z dzielnika (można łatwo dobrać rezystor do dzielnika taki, żeby prąd nie przekraczał np. 1mA i tym samym nie następowało samonagrzewanie termistora) - https://www.electro-tech-online.com/tools/thermistor-resistance-calculator.php

A wam jak minął wieczór? :D

• Upvote 1

No porządna inżynierska robota :) brawo TY

Co do prądowego podgrzewania termistora to raczej bym się tym nie przejmował, bo i tak układ będzie pracował w okolicach 90 stopni i ten parametr można spokojnie pominąć. A jak ci przy 30 stopniach zrobi błąd na poziomie 5 stopni to co to ma za znaczenie - aptekarskiego pomiaru temperatury chyba w Bandicie nie zamierzasz robić.

Ja u siebie planuję zrobić rozdzielczość pomiaru co 5 stopni i wyświetlanie pomiaru co 5 s - rozwiązuje to wiele problemów :)

Krzych mimo, że jestem inżynierem to nic z tego co napisałeś nie zrozumiałem :)

A tak serio , czy termometr DS18S20 zamontowany w silniku by nie wystarczył ?

Mam ich całą reklamówkę, były używane w pojazdach chłodniach podpięte pod GPS .

PS.

Wieczór minął dobrze :) spałem, żaden telefon z awarią w nocy nie dzwonił.

Edytowane przez Caesar

Widzę, że prace trwają :good: .

Ja odpadam na razie z tej wersji :smutny: . Brak czasu, zanim nauczę się programowania to i sezon się zacznie. Mam jeszcze heble do roboty, stelaż pod kufer, dodatkowe światło stop, olej do wymiany, osłona chłodnicy, poprawa automatycznego załączania świateł mijania. itp

Chyba, że zrobicie i dla mnie gotowe urządzonko, a sprawę opijemy?

Rozpatrywałem jeszcze ten typ DATATOOL (koszt około 200zł), ale ja jestem urodzonym pesymistą i wole proste do bólu rozwiązania. Jaką będę miał gwarancje, że to pudełeczko jak ulegnie awarii nie uszkodzi ECM motocykla? Trzeba się podpinać pod obrotomierz i szybkościomierz.

Zakupiłem wczoraj wyświetlacz, płytkę, a że i tak muszę zdemontować czujnik biegów (naprawa - luzy tulejka) to dolutowanie kliku przewodów nie będzie problemem. Postaram się zrobić najprostszą wersję i chyba najtańszą, ale też zupełnie nie ingerującą w instalacje motocykla.

Chciałbym dorobić sterowanie jasności za pomocą fotorezystora, ale o ile programowo to inna bajka to, żeby fotorezystor wysterował (układ na tranzystorach) całym wyświetlaczem to potrzebny jest jakiś schemacik? Macie jakiś pod ręką? Fotorezystor FR48 taki kupiłem do prób?

Oczywiście nadal Wam kibicuję!!! Może za rok będzie więcej czasu?

A tak serio , czy termometr DS18S20 zamontowany w silniku by nie wystarczył

Problemem jest jego zakres. Mam taki termometr czterokanałowy na tych elementach.

ihost_1518615388__zakres.jpg

Edytowane przez Kazmir

Też miałem właśnie pisać o tych 125 stopniach DS18S20.. niestety poza czujnikami na podczerwień (które raz, że się do tego nie nadadzą z oczywistych względów to jeszcze kosztują dość dużo) nie ma zabardzo dobrej alternatywy poza pt100/1000 lub KTY. Z czego pt1000 powinien być najprostszy do ogarnięcia z arduino z racji dużego przyrostu rezystancji w funkcji temperatury.

DS18S20 nadałby się bardzo dobrze do pomiaru temperatury zewnętrznej, ale mam już wyskalowany i działający układ z NTC20k który póki co działa bez problemu. Kiedyś bawiłem się modułem DHT11 ale miał taki rozstrzał (po 2-3 stopnie potrafił kłamać przy temperaturze pokojowej) że dałem sobie z nim spokój.

projekt płytki już chyba będzie finalny:

ihost_1519171291__infobox_pcb_v7.png

zmieniłem trochę koncepcję - zrezygnowałem z drabinki rezystorowej dla biegów na rzecz wejść cyfrowych. głównie dlatego, że zwolniły mi się te wejścia przy wprowadzeniu sterowania wyświetlaczem siedmio segmentowym poprzez rejestr przesuwny 74HC595, którego tu nie widać, bo będzie on zaraz przy samym wyświetlaczu - chodziło o oszczędność na ilości wyprowadzeń z samej puszki i tym samym zmniejszenia liczby wtyków i gniazd, które są cholernie drogie w wersji IP68 (jeden komplet wtyk+gniazdo to okolice 30zł, a i tak potrzebne mi jest kilka takich. sprawdzałem różne warianty, ale niestety jest to koszt raczej nie do obejścia jeśli chce się zachować wodoszczelność i jako taką modułowość). no i jest zwyczajnie bardziej prosto i niezawodnie. dorzuciłem też LM324 z osprzętem do obsłużenia PT1000.

model 3d też udało mi się wygenerować, chociaż nie wszystkie części są takie jak mają być

ihost_1519176573__infobox_pcb_v8.png

albo soft którego używam (diptrace) jest słaby albo ogólnie autoroutery nie dają rady przy trochę ciaśniejszych obwodach. dopiero ręczne prowadzenie ścieżek dało jakiś w miarę znośny rezultat.

Edytowane przez Krzych

Miooodzio!!!

Ja zmajstrowałem "pająka" Udało mi się też w końcu z fotorezystorem, ale ciągle się zastanawiam, czy nie prościej dać przełącznik dzień/noc? Ten fotorezystor gdzieś trzeba przyczepić? Jak na razie wydałem na ten projekt oszałamiającą kwotę! 1,80zł za wyświetlacz.

Jeśli chcesz skorzystać z mojego patentu to jak widzisz kupiłem taki z dwoma kropkami na dole. Będą mrugały jak będzie otwarta "kosa" Miałem to w poprzednim moto i zdało egzamin.

Teraz pora na jakieś sensowne upakowanie tego w obudowy.

Film na wesoło :usmiech:

https://youtu.be/B-v4K_pfOHQ

Ja zmajstrowałem "pająka" Udało mi się też w końcu z fotorezystorem, ale ciągle się zastanawiam, czy nie prościej dać przełącznik dzień/noc? Ten fotorezystor gdzieś trzeba przyczepić?

Przelacznik mozna dac ale po co? Ciagle bedziesz musial patrzec czy nie jest za jasno albo za ciemno.

Fotorezystor to robi automatycznie. Co do mocowania, nie do konca rozumiem o czym myslisz. Twoj wyswietlacz ma wspolna anode wiec tam podlaczasz a pozniej montujesz w miejsce gdzie jedt dobry "dostep" do swiatla dziennego bo czym ciemniej, tym rezystecja wieksza i wyswietlacz nie wali tak po oczach.

Ps.

Daj no tu te twoje schematy bo na filmie nie widze, jak to ma byc podlaczone do czujnika. Jedynie widac, ze uklad jest na diodach i rezystorach jak dla olejaka.

A może by tak.. 

ihost_1519343274__obud_oled3.png

ma ktoś drukarkę 3d? bo chyba mam pomysł na obudowę wyświetlacza :)

drukarkę budował BAN :)

I chyba coś tam skrobał na niej :)

szukam czujnika żeby móc na spoko przełożyć a orginał zostawiać w razie czego. Mógł by mi tu ktoś pomóc i powiedzieć czy da sie dobrać jakiś czujnik który miał by już wszystkie piny i pasował do bandita?

Znalazłem takie coś, wyglada bardzo podobnie ale czy bedzie pasował?

https://www.ebay.de/itm/Suzuki-Geber-Schaltung-37730-05300-000-Suzuki-GN-125-Gangwechsel-Geber-Sensor/302648719611?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2055119.m1438.l2649

czy w ogóle jest szansa na takie rozwiązanie czy raczej moge zapomieć i lepiej szukać orginalu i przerobić?

szukam czujnika żeby móc na spoko przełożyć a orginał zostawiać w razie czego. Mógł by mi tu ktoś pomóc i powiedzieć czy da sie dobrać jakiś czujnik który miał by już wszystkie piny i pasował do bandita?

Znalazłem takie coś, wyglada bardzo podobnie ale czy bedzie pasował?

https://www.ebay.de/itm/Suzuki-Geber-Schaltung-37730-05300-000-Suzuki-GN-125-Gangwechsel-Geber-Sensor/302648719611?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2055119.m1438.l2649

czy w ogóle jest szansa na takie rozwiązanie czy raczej moge zapomieć i lepiej szukać orginalu i przerobić?

do 600 raczej nie podpasuje, jest inny rozstaw styków. nie wiem jak średnica czujnika, ale nie zdziwiłbym się gdyby też była inna. też próbowałem zrobić to samo co Ty, skończyło się na kupieniu czujnika z 600 i przerobieniu go, a oryginał zostawiłem w zapasie.

swoją drogą fajne rzeczy można zrobić jeśli drukarka 3d wchodzi w grę :)

aktualne stadium:

ihost_1519696257__obud_oled4.png

te dwa krążki na dole to te dwie śruby:

ihost_1519696436__obud_oled4_sruby.png

Edytowane przez Krzych

No tak, zasłonisz sobie logo suzuki i skąd będzie wiedział na czym jedziesz :P.

Zrobiłem testy z czujnikiem KTY81 i jest o niebo lepiej niż PT100. Żeby nie kombinować z jakąś posraną funkcją wyliczającą temperaturę względem rezystancji ( charakterystyka nie jest liniowa, a excel znalazł bardzo zbliżoną funkcję wykładniczą :)  ) zrobiłem pomiar co 5 stopni, a odpowiednie zakresy rezystancji zrobiłem w tablicy natomiast  algorytm to 3 linie kodu :). Muszę się jeszcze trochę pobawić w kalibrację i tak się zastanawiam,  czy zrobić to analogowo ( potencjometr ) czy cyfrowo.

Znaczek suzuki przetransplantowałem na tarczę obrotomierza :) gdzieżbym śmiał je usunąć.. 

Co do kalibracji to ja do każdego z trzech odczytów (olej, powietrze i napiecie) zrobilem fizyczny potencjometr do dostrojenia. 

A płytkę musiałem zrobić od nowa, bo żeby mi się zmieściła w obudowie tej 3d to musi być gdzieś o połowę mniejsza. I tym razem bez druku dwustronnego nie ma szans się zmieścić. 

No i wyeliminowałem arduino i wstawiłem samą atmegę. Przez chwilę myślałem czy nie pójść na całość i nie zrobić tego na SMD ale jakoś się udało na przewlekanych..

Jakby co mam drukarkę 3D. 

A może by tak.. 

ihost_1519343274__obud_oled3.png

ma ktoś drukarkę 3d? bo chyba mam pomysł na obudowę wyświetlacza :)

A oto  schemacik mojego wyświetlacza biegów. Jak ktoś ma jakieś uwagi chętnie wysłucham. Generalnie układ działa ( jak skończę program to też go załączę), a teraz robię projekt płytki, na której zrobię podłączenia czujników. Arduino będzie wtykane w gniazdo, aby w razie jakiś modyfikacji można było łatwo przekładać.

ihost_1520101419__przechwycenie_obrazu_e

GearDisplay.pdf

Edytowane przez pawcioj

Załączone pliki

A gdyby tak zaladowac do plikow?

https://polishbanditcrew.pl/files/

No moze nie od razu ale jak bedziesz mial juz i plytke zrobiona.

Popatrz jak syku to zrobil (olejarka), pieknie z opisem. :D

Nie jest to jeszcze finalna wersja. Jak by ktoś coś ciekawego porzucił chętnie zaadoptuje. Mam sporo fotek i jak skończę to zrobię fajny dokument z dobrze opisanym programem i rysunkami obudowy.

Wysłane z mojego fona przy użyciu Tapatalka

Generalnie układ działa ( jak skończę program to też go załączę), a teraz robię projekt płytki, na której zrobię podłączenia czujników. Arduino będzie wtykane w gniazdo, aby w razie jakiś modyfikacji można było łatwo przekładać.

Dobry pomysł z gniazdem. Ja dzięki Wam trochę liznę wiedzy tajemnej. Zainstalowałem program Dip Trace (wcześniej bawiłem się z Dex / Eagle) i zawsze w tych programach jako laikowi coś mi brakowało.  A to brak bibliotek, a to wersja za darmo coś tam nie ma :smutny: Kto wie może za rok......Póki co trzymam kciuki! Zapytam się, bo widzę transoptory na wejściu sygnału z ECU czyli żadne przepięcia/przebicia od strony zasilania nie grożą modułowi?

Ja jestem na etapie dobierania obudowy do wyświetlacza i obudowy do reszty. Jeszcze dodałem akustyczny sygnalizator kierunkowskazów.

Jak życie pokazało największe / najlepsze projekty elektroników czasami "rozkładały się na łopatki", jak trzeba było to zapakować do obudowy takiej, żeby ludzi nie straszyła ;)

Nawet taki prosty układzik stabilizatora nie mogłem "ubrać" w 3D ;)thumb_ihost_1520115560__stab2.jpg

Moduł 3D zassany (1,4GB) i ......uczę się :usmiech: 

thumb_ihost_1520103640__stab_1.jpg

Edytowane przez Kazmir