Skocz do zawartości

Jak Sprawdzić Napinacz Łańcucha Rozrządu

Gość jasiek0509
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Za jakiś czas będę sprawdzał luzy zaworowe i chętnie sprawdziłbym stan łańcucha rozrządu i napinacza. Wykręcał ktoś kiedyś ten napinacz. Nic mi tam nie pstryknie nie ucieknie;d? Bandzior 600 z 97 roku.

W serwisówce masz z obrazkami :-)

Ale pokrótce:

-wykręcasz śrubę i wyciągasz sprężyne

-odkręcasz napinacz

-patrzysz, oglądasz i dumasz

-zerujesz wysunięcie

-zakładasz

-zakładasz sprężynę

• Upvote 1

ale wolałem jeszcze zapytać;d dzięki za odpowiedz. Olej mi sie nie poleje?

Chlapie tam tylko podczas pracy silnika, ale na wszelki niech wypowiedzą się jeszcze mechanicy... :).

Pany a uszczelkę pod owy napinacz to można dostać bez problemu czy trzeba zakombinować? Bo mi się trochę poci w tym miejscu spróbuję trochę dociągnąć śruby ale jak to nie pomoże. :unsure:

olej na postoju jest w misce i chłodnicy, co do uszczelki to jeśli chodzi Ci o miedzianą podkładkę to dostaniesz ja w odpowiednim sklepie.

• 2 years later...

Od siebie dodam, że nie ma co się bać z odkręcaniem tego. Tam jest taka zapadka, dzięki której po wyjęciu i włożeniu z powrotem pozostajemy z tak samo naciągniętym łańcuszkiem. Nie próbujcie wyciągać tego bolca z ząbkami i zaraz po tym wkęcać z powrotem bo będzie zbyt mocno naciągnięty łańcuszek.

Mi zostało jakieś 5 ząbków :}

Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.