Skocz do zawartości

Odcięcie Zapłonu I Mrugające Kontrolki

bald
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś przegoniłem dziora pod czerwone pole do odcinki ( odcięło ze 3 - 4 razy :) ) i podczas odcinania zapłonu zauważyłem że kontrolki od kierunkowskazów zaczynały mrugać w rytm odcinki :) Po powrocie do domu na postoju ( może od wstrząsów podczas jazdy coś nie łączy taka pierwsza myśl) jeszcze raz sprawdziłem manetka do końca i to samo kontrolki mrugają.

Dodam że zauważyłem to teraz bo akurat już ciemnawo się zaczęło robić, może wcześniej też tak było ale nie zauważyłem.

Poza tym w moto nic innego dziwnego z elektryką nie zaobserwowałem.

I teraz tak czy zawracać sobie głowę kombinować/szukać czy po prostu dać sobie z tym spokój??

Pozdrawiam

Pewnie bandzior dawał do zrozumienia, że nie życzy sobie kręcenia do odcinki :vroom: .

A z drugiej strony sprawdź połączenie przerywacz kierunków a przełącznik, bo wydaje mi się, że pod wpływem drgań robi się połączenie elektryczne z pominięciem włącznika kierunków, albo wyjmij przerywacz i wtedy go "odetnij" czy też będą mrugać kontrolki, jak będą to znaczy, że idzie do nich "lewy" prąd z pominięciem przerywacza, a może przełącznik siada i pod wpływem drgań styki w nim się zwierają. A żarówki też mrugaja czy tylko sama kontrolka?

co do żarówek to nie zauważyłem żeby mrugały następnym razem sprawdzę tylko nie wiem kiedy to będzie bo na razie będę miał krótką przerwę.

Sprawdziłem dziś jeszcze raz i sprawa wygląda tak:

- w czasie jazdy kontrolki mrugają przy około 10500 rpm

- na postoju mrugają przy odcięciu zapłonu

-podczas mrugania kontrolek migacze nie mrugają

Podejrzewam jakieś przetarcie przewodów ale na wybojach nierównościach to nie występuje tylko przy wyższych obrotach, jakieś rady?

Edytowane przez baldhead

A jak byś wyjął przerywacz kierunków i wtedy odcinka, czy kontrolki będą migać.

Może po motocyklu "błąka" się jakiś impuls elektromagnetyczny i wyłapany przez przewody elektryczne potrafi zapalić kontrolki, bo diody to dużego prądu nie potrzebują. Chyba, że to teoria raczej przkombinowana. :unsure:

Po prostu ucieka masa.Popraw wtyczki i będzie dobrze.Moto ma już 8 lat więc mogło delikatnie zaśniedzieć na połączeniach.

• Upvote 1

Po prostu ucieka masa.Popraw wtyczki i będzie dobrze.Moto ma już 8 lat więc mogło delikatnie zaśniedzieć na połączeniach.

Przeczyściłem styki pod czachą znalazłem 3 kostki w czym jedna min. od kontrolek, byly trochę zaśniedziałe, i dalej to samo, chyba że któraś jeszcze pod bakiem, ale to za jakiś czas sprawdzę.

podłącz dodatkową mase do instalacji - a aku na rame i z ramy na mase np. reflektora

• Upvote 1

ok do ramy już podpiąłem, a reflektor to chyba mam plastikowy ;) gdzie najlepiej podpiąć zamiast lampy?

kostki pod lewym boczkiem sprawdzone

Ps. gdzie mam szukać przerywacza od kierunków?

Edytowane przez baldhead

z tyłu pod lewym plastikiem

z tyłu pod lewym plastikiem

masz na myśli ten czarny trójkąt co osłania airbox?

niestety nie chodzi mi o ten pod siedzeniem

do minusa lampy - czarny z białym paskiem kabel

Edytowane przez qnerk

Ps. gdzie mam szukać przerywacza od kierunków?

pod siedzeniem, jest umieszczony tuż za tylną lampą.Taka czarna kostka z napisami :P

pod siedzeniem, jest umieszczony tuż za tylną lampą.Taka czarna kostka z napisami :P

kolo bezpieczników ? jeśli o to ci chodzi to nie to bo bez tego też mrygają :/

kolo bezpieczników ? jeśli o to ci chodzi to nie to bo bez tego też mrygają :/

zobacz tu: http://polishbanditcrew.pl/topic/1730-niezidentyfikowane-obiekty-pod-siedzeniem/page__view__findpost__p__20608

przerywacz to element numer 3 na fotce w pierwszym poscie.

tak jak napisałem wyżej właśnie o to mi chodziło że jak to wypnę to i tak kierunki mrugają :/

Czy masz możliwość wyłączenia świateł jak Dzior pracuje ?

Jeżeli tak wyłącz je i zobacz czy efekt występuje.

Jeżeli nie problem problem tkwi w zaniku masy na lampie przód albo tył.

Jezeli natomiast efekt wystąpi jest to zanik masy na zegar ,silnik lub moduł znaczy na którejś z kostek elektrycznych.Jest na tyle cieżki do zlokalizowania ponieważ występuje tylko podczas silnych wibracji.Dlatego przeprowadź taki eksperyment.

Jeżeli nie masz możliwości wyłączenia świateł poprowadź dodatkową mase do oświetlenia.Jak problem nie ustąpi to dalej jak wyżej.

masę już poprowadziłem tylko na razie nie mam kiedy sprawdzić bo trzeba parę km zrobić żeby się dobrze zagrzał i potem pod czerwone.

światła mogę wyłączyć będę sprawdzał.

A panowie czemu jak wypnę tę kostkę co JackRM wskazał do dalej kierunki działają??

W jakim sensie działają?? Normalnie? Może nie tą kostkę wypinasz :]

Ja dzisiaj rozbebeszyłem całą czachę, wszystko zdjąłem i trochę było do poprawienia, choć spodziewałem się wiekszej lipy. Zawsze warto porozpinać kostki i je przeczyścić jakimś sprejem do tego celu. Ja użyłem sonaxa.

Sprawdź czy ci przy przełączniku na kierownicy coś nie siadło. Rozkręcić to chwila roboty, a tam mogą być jakieś cuda :] To samo pod czachą i w dupie. Przejrzyj przewody czy coś się nie przetarło i nie zwiera, albo nie lata luźno.

Ja mam podobną walkę z uciekającym prądem :| Chyba na linii instalacja-alarm, ale coś wykryć nie moge i też rozbebeszam co się da.

Po wypięciu nr 3

sd2f.jpg

kierunki działają jutro może przetestuje czy po dodatkowej masie ten problem dalej występuje, lepiej zrobić jedną rzec i sprawdzić, i potrm drugą i sprawdzić niż robić wszystko co się da i na końcu sprawdzić bo gdyby było ok nie będę wiedział jaka była przyczyna.

Niby lepiej po kolei, bo wtedy wiesz co to było i jak znów wystąpi, to sprawdzisz to miejsce.

O ile nr. 3 to chyba przerywacz (nie wiem), 2. to bezpieczniki, to czym jest nr.1 ??? Ja tego nie mam, a tu mi wygląda na jakiś czujnik. Masz alarm?

ps. ale masz brudno pod kanapą :P fuj :P

hehe to akurat nie moje zdjęcie:P tylko na forum było z tego tematu

http://polishbanditcrew.pl/topic/1730-niezidentyfikowane-obiekty-pod-siedzeniem/page__view__findpost__p__20608

Edytowane przez baldhead

Masa dodatkowa podpięta z aku na ramę, z ramy do kostki oświetleniowej przód, efekt dalej ten sam, sprawdzałem jeszcze włączając kierunki, wciskałem przycisk od wył. kierunków, sprawdziłem czy czasem któryś z przewodów dochodzącyh do kiery nie łączy, ale nic z tego dalej to samo jeszcze do sprawdzenia lampa tył i kostki w okolicach baku.

Panowie odpowie ktoś gdzie jest ten zas***y przerywacz do kierunków ? bo jeszcze bym go sprawdził ale nie mogę znaleźć, chyba że gdzieś pod zadupkiem z boku gdzieś jest ukryty,

EVO pisał że wisi gdzieś na instalacji ale nie sprecyzował dokładnie, w serwisówce nie znalazłem jego położenia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.