Skocz do zawartości

Zawieszenie - Lagi - Wymiana Oleju W Lagach

dyras
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Macieksoko z opisu widzę, że masz b12 k5/sk5, więc:

Ilość oleju, modele 1200 K1/SK1 i późniejsze ... 509 cm3

Poziom oleju*, modele 1200 K1/SK1 i późniejsze ... 105

Długość swobodna sprężyny, modele 1200 K1/SK1 i późniejsze ... 370 mm

*Poziom oleju mierzony od krawędzi rury teleskopu z wymontowaną sprężyną i całkowicie złożonym teleskopem

Osobiście polecam olej 15W. Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało.

Może się komuś przyda informacja, że Suzuki oznaczało modele na rynek UK E-02 a na Europę E-19.

• Upvote 1

Osobiście polecam olej 15W.

nie wiem jak b12 ale zalanie b6 i b6,5 olejem 15W grozi wypadnięciem wszystkich plomb z zębów, jeśli sprężyny mamy ok lać normalnie 10W

ja osobiście wylałem 15W po 3 dniach męki..kosmal zrobił to po 2..

Edytowane przez wojtecki

nie wiem jak b12 ale zalanie b6 i b6,5 olejem 15W grozi wypadnięciem wszystkich plomb z zębów, jeśli sprężyny mamy ok lać normalnie 10W

w b-12 też lipa - Tolinek też zrobił miksturę żeby był bardziej miekki.... Ja powiem że na b-6 olej 15W to jak dal mnie katowanie siebie cholerne....

To dziwne bo ja zalałem 15W i jest dobrze, albo inaczej - nie zauważyłem różnicy. De facto o twardości zawieszenia decyduje bardziej sprężyna niżli olej.

potwerdzam w b12 tylko 10W, zupełnie inna jazda jest...

No to pięknie bo właśnie zakupiłem motula 15W... Mimo maksymalnego ustawienia napięcia wstępnego (jak dla mnie) dalej za miękko. Zobaczymy co będzie po zmianie. Zdam relacje.

A nie prościej odpuścić na regulacji :) Akurat w B6.5 15W i odpuszczenie o jedną podziałkę i przodek działa jak ta lala :)

• 8 months later...

Hey. Potrzebuje szybkiego info.

Ile wchodzi oleju do lagi przedniej B6,5 K7 ABS z reg zawiachą ???

Mam rozebrane moto i nie jestem na swoim kompie więc nie mogę serwisówki ściągnąć.

Dokładnie olej nie jest od twardości a od charakterystyki tłumienia. Jak za miękko do progresy albo zwiększenie napięcia sprężyn (podkładki albo regulacja).

Zwiększenie lepkości oleju zwiększa siłę tłumienie odbicia i kompresji, a przez prymitywne zawieszenie w bandziorach i brak regulacji nie można dobrać precyzyjniej charakterystyki pracy. W mojej ocenie olej 15 w (ja mam u siebie 15w motorexa, który jest trochę bardziej lepki od motula 15w) powoduje przetłumienie amortyzatora. W efekcie pogarsza się trakcja, szczególnie na słabszych drogach (ja mam czasem wrażenie na zakrętach po nierównościach,ze koło traci na ułamki sekund kontakt w drogą - niefajne). Jasne zmniejszy się bujanie i nurkowanie (choć przez konstrukcję tlumika - niezbyt znacząco), ale przy naszych drogach gra nie warta świeczki wg mnie.

Zawsze możesz dokupić 5w motula i zmieszać - zostanie na następną wymianę. Albo pojeździć i jak będzie źle - to ściągniesz strzykawą 200m oleju i dolejesz 5w. A może będzie dla Ciebie dobrze. Ja w każdym bądź razie przechodzę na 10w.

małe uwagi co do filmiku

- jak nie chcemy zmieniać uszczelniaczy (bo nie leją) to nie musimy rozpinać lagi;

- śruby w półkach dociągamy ostatecznie po włożeniu przedniego koła.

:zeby: no fakt ale napisałem wymiana uszczelniaczy w lagach a nie wymiana oleju . Z drugą pozycja muszę się zgodzić . Ale film ogólnie pomocny i na + .

1litr oleju elf 15 W

jak dla mnie litr oleju to troche mało

zalezy od czego ma lagi, mi starcza po 485ml

ile tego oleju wkońcu powinno być w lagach bo już nic nie kumam w serwisówce mam 112 mm od krawędzi czyli 510 a na obrazku powyżej jes 97 mm i 521ml

a do jakiego poziomu??? właśnie dolałem do 112 mm dobrze czy źle ???

• 4 weeks later...

Zamówiłem sprężyny do wymiany wirtha progresywne. Dostałem paczkę ze sprężynkami o długości 550 mm. Nijak się one maja do długości z serwisówki a w opisie z pudełka jak wół stoi że to do GN77 no i zgłupiałem..

Help..

• 1 month later...

Witam,chcialbym wymiec olej w lagach i w archiwum nic nie znalazlem. Jest jakis sposob na wymiane oleju z gory np. strzykawka. Mam bandziorka od niedawna i wlejac 15 w licze na troszke twardsze zawieszenie. Z gory dziekuje za pomoc.

post-4465-0-90444500-1339235810_thumb.jpg

A co to za motocykl??

Taki ładny jest :trzepie:

A co to za motocykl??

Taki ładny jest :trzepie:

no blue line limitowana wersja,tak przynajmniej sprzedajacy opowiadal :usmiech:

Dobra już nie będę taki i się nie będę nabijał.

Zajrzyj tu: http://polishbanditcrew.pl/topic/6899-zanim-sie-przywitasz/ i zastosuj się do wskazówek, bo jak reszta wytrzeźwieje po meczu to się zrobi niemiło.

A o lagach jest cały temat, z resztą nie jedyny:

http://polishbanditcrew.pl/topic/6846-wymiana-oleju-uszczelniaczy-w-lagach/page__hl__wymiana%20oleju