Skocz do zawartości

Mad Jaro
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

mi to by się marzył taki komputerek z wyświetlaczem biegów, temperaturą oleju i powietrza, no i jeszcze może być te ładowanie... :)

Tak będzie wszystko, a może nawet uda się coś jeszcze upchać.

Co do robienia tego to musiałbym się zastanowić, jak już to bez tego panelu bo to pochłania mnóstwo czasu i powiem szczerze nie chciało by mi się jeszcze taki jeden robić.

Na dzień dzisiejszy na pewno będzie do sprzedania jeden taki zestaw, czyli zrobiona płytka program, czujniki i okablowanie - reszta do zrobienia we własnym zakresie.

Co do kosztów to musiałbym to wszytko policzyć czy sie bedzie kalkulować: cześci, zrobienie płytki etc. to są nie małe koszta. Na tą chwile moge spokojnie powiedzieć, że w ten projekt włożyłem juz duzo kaski nie licząc drobiazgów, ktore też kosztują no i pracy włożonej w to.

Pożyjemy zobaczymy. Może jakby było więcej chętnych powiedzmy z 10 osób to bym pomyślał.

no to jesli zapodasz cene za ten gotowy zestaw to mozemy sie dogadywac. Ale z tego co pamietam chyba Szoter ma pierwszy zaklepane.

Co do ceny - liczysz ile dales za material dowalasz swoje co bys mial na bajurke do dziorka i rzucasz cene na forum - jak bedzie wiadomo co ile i za ile to sie zrobi liste i zobaczymy ile chetnych to sie wtedy okreslisz czy ci sie oplaca robic manufakturke czy nie:) prosta sprawa:) bo jak zaczniemy od chetnych a pozniej dopiero cena to polowa jak nie dalej sie wykruszy. Mi by zalezalo bardzo na takim kompie bo nie mam wskaznika paliwa a plywak mam. do tego wskaznik biegow tez git nie wspominajac o termometrze:) dla mnie zajebioza:)

A na poprzednie wersje wystawioną na allegro spoznilem sie 3min bo w pracy mnie przetrzymali ;///

Edytowane przez Cielak

To ja również wyrażam swoje zainteresowanie :)

ja wyrażam zainteresowanie takim układzikiem jak wcześniej napisałem. Myślę, że by znalazło się na forum kilkunastu chętnych na taki typ :)

widzisz Mad ? :D dawaj rob cene a my robimy liste;)

Obawiam się że 3/4 z Was wymięknie po podliczeniu kosztów ;) hehe

Obawiam się że 3/4 z Was wymięknie po podliczeniu kosztów ;) hehe

Znając realia forum 5/6 ;)

no wlasnie chodzi o to ze kto ma o tym pojecie to wie ile kosztuje;P a kto tak jak ja nie ma to nie wie;P

podliczcie na allegro ile kosztuje termometr, wskaźnik biegów..drugi wyświetlacz, diody,kable itd plus roboczogodzina elektronika/elektryka z 30zł/h odejmijcie ze 100zł zniżki na pbc i będziecie mieć orientacyjną cenę ;)

Edytowane przez Tolinek
przy stawce zapomniałeś dodać "/h" :P

generalnie dla zainteresowanych - swobodne przeliczenie wskazuje, że o 250zł/szt nawet nie mamy co marzyć

no to czekamy na wycenke :D na allegro te wyswietlacze co ostatnio chlopaki dawali - z wszytkimi tymi pierdami poza shiftlightem plus jakies przebiegi dzienne +duzy lcd + przypomnienia +menu+kilka innych rzeczy kosztowal ok 250-300zl

tyle to chyba samo wykonanie może kosztować..porządny wyświetlacz biegów kosztuje więcej niż 250zl

No hej przemyślałem sprawę i sprawa ma się następująco:

Wstępne podliczenie samych cen części szacuję na około 150 zł (z tym, że zaznaczam musi być minimum 5 chętnych)

I teraz "najprzyjemniejsze" robocizna:

1. Przygotowanie elementów i oznaczenie gotowego okablowania ok. 3h

2. Montaż elementów i okablowania na płytce ok. 4h

3. Programowanie, uruchomienie oraz testowanie poprawności działania urządzenia ok. 3h

4. Pakowanie, wysyłka 15 zł

Stawkę przyjmuję około 30 zł, więc całość oscylowała by w okolicach: 400-450zł (w zależności od wahań cen elementów)

ALE UWAGA !!

Zaznaczam, że mój projekt jest jeszcze na ukończeniu i nie był testowany (nie chce mieć później nieprzyjemności z Wami, że coś nie działa, a zapłaciliście tyle kasy) więc proszę się jeszcze wstrzymać z ofertami, można porozmawiać jedynie orientacyjnie czy było by zainteresowanie.

Jeżeli układ przejdzie pomyślnie testy, wtedy będzie można pomyśleć o zamówieniach.

Oczywiście zaliczka na części.

No fajnie - kto myśli realnie to wie, że wszystko ma swoją cenę ALE

Podobną ilość czasu potrzeba dla zrobienia kilku takich zestawów.

Czasochłonność spada najszybciej przy przejściu na średnio- a potem

pełno-seryjną produkcję. Więc prawdopodobnie nie będzie tak źle.

Nie zapominaj dodać zysku - każda działalność musi go przynosić

inaczej nie potrwa dłużej albo będzie nieskuteczna.

PS.: Jeśli trzeba podeślę kontakt w sprawie cięcia laserem

Ten cyferblat można właśnie tak : szybko, precyzyjnie

i stosunkowo tanio wykonać (NIE musi być 200szt.).

Powodzenia ;)

• 2 months later...
Napisano (edytowane)

Powoli do przodu, testy z obrotami na razie nie wypadają zbyt pomyślnie, dość duża rozbieżność wskazań względem wskazówkowego obrotomierza.

Trzeba jeszcze przyspieszyć trochę diodę SHIFTLIGHT'a i powinno iść wszystko ku końcowi.

Muszę się w końcu za to zabrać założyć na moto i po testować całość.

Edytowane przez Mad Jaro

skladaj skladaj - niektorzy czekaja ;P tylko czy oby shift nie zapala sie przy za niskich obrotach? na ile dales?

Napisano (edytowane)

To są na razie testy, był ustawiony chyba na 3000 żeby nie pałować silnika niepotrzebnie. Muszę dograć w miarę stabilne obroty wtedy będzie dopiero można myśleć o poprawnym zaświecaniu SHIFT'A

Edytowane przez Mad Jaro

• 4 weeks later...

Popracowałem nad szybkością reakcji 100ms i rozdzielczością rzędu +-100RPM (myślę, że spokojnie wystarczające)

Pozostało mi jeszcze trochę wolnej pamięci w mikroprocesorze i zastanawiam się czy jeszcze czegoś nie dodać.

Jak narazie jest:

Temperatura oleju

Alarm temperatury oleju przy 120'C

Temperatura powietrza

Alarm gołoledzi przy temperaturze poniżej 4'C

Pomiar paliwa w litrach

Przybliżony zasięg na paliwie w kilometrach (zakładając średnie zużycie około 6/100)

Pomiar napięcia akumulatora, a po odpaleniu jego ładowania

Cryfowy obrotomierz

Zastanawiam się zad dodaniem, pomiaru najniższego napięcia akumulatora podczas rozruchu, można by wtedy wnioskować też o stanie akumulatora.

Na razie składam wszytko w całość i montuje bo teraz dużo testów praktycznych mnie czeka. A potem pomyślimy ewentualnie o jakiś sztukach dla forumowiczów.

Edytowane przez Mad Jaro

Kolejna zajebista zabawka :D Ja się zapisuje na kolejne sztuki dla forumowiczów jakbyś robił :)

• 6 months later...

Nic nie przepadło panowie, podczas testów pojawił się problem - mianowicie z moich błędów konstrukcyjnych nie udało mi się pogodzić wyświetlania obrotów wraz z odczytem temperatur (gryzło się w procku).

Obecnie jestem na etapie przygotowania nowych założeń, konstrukcji nowej płytki, która będzie umieszczana w liczniku, jest tam trochę wolnego miejsca (tam będzie jej bezpieczniej - brak wilgoci i wody). Następnie pozostaje mi napisać nowy program sterujący i prawdopodobnie uda się wszytko odpalić bezbłędnie.

Jak będzie zobaczymy za czas niedługi.

• 4 months later...

Udało mi się w końcu zrobić prototypową wersję końcową. Testuję już długi czas u siebie działa wszytko mega stabilnie, zero zwiech, krzaków etc. Działa wszystko co było w założeniach:

- pomiar temp oleju

- pomiar temp powietrza

- pomiar ilości paliwa w baku + przeliczenie na dystans jaki możemy na nim zrobić (przy założeniu spalania 6l/100km)

- pomiar napięcia akumulatora na zapłonie + pomiar napięcia ładowania przy uruchomionym silniku

- pomiar prędkości obrotowej silnika z dokładnością do 200rpm

- shiftlight po przekroczeniu zadanej prędkości obrotowej (zapomniałem pokazać na filmiku)

- wyświetlacz biegów dwukolorowy

- alarma temperatury oleju 120'C

- alarm gołoledzi (hehe) poniżej 4'C powietrza

- alarm braku ładowania (gdy silnik pracuje a napięcie poniżej 13.5V)

http://www.youtube.com/watch?v=V-q6Tws628o

Edytowane przez Mad Jaro

heh - a jak z manufakczuringiem? :) kiedy robimy shopping? :)

jakim sposobem przeskakuje sie z funkcji do funkcji?

czy nie lepiej by było np ograniczyc troche dokładność np obrotów i ładowania zeby tak nie waliło po oczach? :D bo w sumie tak się to szybko zmienia że ciężko ogarnąć jakie własciwie wartości mamy w danej chwili ;) jakieś uśrednianie czy cuś ;)

jak realizowane są "alarmy" ?

Edytowane przez Cielak

Jak dorwę jakiś lepszy sprzęt nagrywający to postaram się zrobić filmik ukazujący całość.

Oczywiście płytkę mogę zrobić, zaprogramować i przetestować, rozpiszę gdzie co podłączyć ale okablowanie we własnym zakresie, bo każdy może sobie gdzie indziej chcieć zamontować.

U mnie mam schowane wszytko w liczniku, ale to wyższa szkoła cierpliwości i samozaparcia xD

thumb_ihost_1339962179__20120617011.jpg

Ale z powiedzeniem można to upchać gdzieś indziej w jakieś pudełeczko, płytka będzie mniejsza od tej mojej.

Funkcje zmieniamy microswith'em ja mam na kierce przy włączniku świateł zamontowany.

Dokładność, a raczej sam czas wyświetlania wyniku mogę zmienić, teraz jest to 100ms z racji testów tak zostało na razie hehe.

Alarmy są wyświetlane są po przekroczeniu zadanych wartości, obojętnie na której zakładce aktualnie się znajdujemy w momencie przekroczenia pojawia się zakładka alarmu powiedzmy:

! OIL !

125'C

następnie po sekundzie ta zakładka, która była aktualnie włączona powiedzmy:

Bat

14,2V

i tak na przemian co sekundę.

Ciężko to tak wytłumaczyć postaram się nagrać jak to działa.

EDIT:

Filmik z dzialania SHIFTLIGHT'a (jest lekkie opóźnienie na filmiku, na żywo jest dobrze)

[media]http://www.youtube.com/watch?v=dClg8YtmRlc[/media]

Edytowane przez Mad Jaro