Skocz do zawartości

Mad Jaro
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Może innowacyjne rozwiązanie, ale może kamera, która będzie śledziła położenie strzałki na obrotomierzu i w razie przekroczenia pewnych obrotów będzie włączała/wyłączała przednie światło mijania. Kierowca w nocy na pewno zauważy kiedy ma zmienić bieg, nie wiem jak w dzień.

Może innowacyjne rozwiązanie, ale może kamera, która będzie śledziła położenie strzałki na obrotomierzu i w razie przekroczenia pewnych obrotów będzie włączała/wyłączała przednie światło mijania. Kierowca w nocy na pewno zauważy kiedy ma zmienić bieg, nie wiem jak w dzień.

To lepiej mikrofon który będzie mierzył poziom hałasu wydobywającego się z tłumika, albo przyczepić jeden drucik do wskazówki a drugi do cyferblatu i jak się złączą to zaświeci, a aby wykluczyć że w dzień kierowca nie zauważy światła to proponuję do kierownicy włożyć silniczek z nierównym obciążeniem na oście (tak jak jest w komórkach) i poprzez drżenie kierownicy będzie dawał znać kierowcy :)

A wracając do tematu to najprościej na wzmacniaczu operacyjnym tak jak pisali powyżej. Mad Jaro robi na uC bo robi bardzie rozbudowane urządzenie.

To lepiej mikrofon który będzie mierzył poziom hałasu wydobywającego się z tłumika, albo przyczepić jeden drucik do wskazówki a drugi do cyferblatu i jak się złączą to zaświeci, a aby wykluczyć że w dzień kierowca nie zauważy światła to proponuję do kierownicy włożyć silniczek z nierównym obciążeniem na oście (tak jak jest w komórkach) i poprzez drżenie kierownicy będzie dawał znać kierowcy :)

A wracając do tematu to najprościej na wzmacniaczu operacyjnym tak jak pisali powyżej. Mad Jaro robi na uC bo robi bardzie rozbudowane urządzenie.

to jak już tak kombinować to najlepiej żeby sam ten bieg zmienił :D

to jak już tak kombinować to najlepiej żeby sam ten bieg zmienił :D

To już podchodzi pod automat.

Morał taki z tego ,

kup se skuter kolego !

ale moim zdaniem choinka się zrobiła straszna... jedna dioda by wystarczyła dokładnie w tym miejscu.

ale moim zdaniem choinka się zrobiła straszna... jedna dioda by wystarczyła dokładnie w tym miejscu.

to zlezy co kto lubi. Wydaje mi się że jedna dioda jest zbyt mało dokładna, tzn ciężko byłoby wychwycić moment kiedy ona zaczyna mrugać czy co tam ma robić. A tak widać, że zbliżamy się do odpowiedniej chwili.

Tolinku posiadasz jeszcze może ten wykresik zmiany napięcie pływaka - litry ??

Jest na starym forum w moim drugim poście :]

Widzę tylko wykres w postaci graficznej XML'a już nie masz ?

Poszukam, może się gdzieś xls-ik znajdzie.

• 3 weeks later...

Płytka już skończona.

20101212001.jpg

Teraz z pomocą Grześka82 będziemy się starać napisać sensowny programik sterujący tym wszystkim. Mam nadzieję, że coś z tego będzie.

W miedzy czasie muszę się jeszcze zabrać za przeróbkę czujnika biegów przy silniku.

Tolinku udało się coś znaleźć ?

PS. Będę miał na sprzedaż mój wcześniejszy prototypowy komputerek do Bandita (m.in. temperaturka oleju - powietrza, napięcie ładowania aku, oraz wslaźnik paliwa w L (powyżej 2000r. musi być pływak)

Płytki robię u siebie w piwnicy hehe. Stary dobry termotransfer + B327 jako środek trawiacy. Napisy (patent grześka82) takze termo transfer i pomalowane klarem. Efekt widać na załączonym obrazku.

Kurde, muszę i ja tak zrobić ;] Ale najpierw coś do wiercenia trzeba dorwać

no ładnie ładnie może zrobisz większą produkcję??

Jeśli wszystko się sprawdzi, nie wykluczam będzie kilka sztuk do opchnięcia.

Jak pisałem wyżej, na razie pod młotek idzie mój wcześniejszy prototyp.

no to jak będzie wszystko ok z tym shift lightem i będzie przystępna cena to jestem pierwszy z chętnych do zakupu :) pamiętaj o mnie jak by co

• 2 months later...
Napisano (edytowane)

Trochę czasu się zeszło od ostatniego razu.

Prace powoli powoli idą do przodu, choć nadal najwięcej problemów sprawia pisanie programu, który to wszystko obsłuży (obecnie jakieś 80% programu jest zrealizowane, pozostał jedynie do rozwiązania aspekt zliczania obrotów)

W ostatnim czasie wziołem się tez za przerobienie czujnika luzu, który to wyszedł mniej więcej tak:

20110201035h.jpg

20110201036.jpg

20110201040.jpg

20110201041.jpg

20110201044.jpg

20110201045.jpg

Teraz zabieram się za dopieszczanie daszku nad liczniki na razie wygląda to mało ciekawie, ale jutro powinna dojść przeźroczysta szybka i naklejka PBC.

20110216066.jpg

20110216067.jpg

20110216069.jpg

Zastanawiam się jeszcze jaki zastosować kolor diody od Shiftlight'a (teraz mam czerwony, ta dioda będzie też pełnić rolę ostrzeżeń, gdy temp. oleju przekroczy 120'C)

Wyświetlacz na zdjęciu świeci na czerwono, ale w rzeczywistości jeżeli jest luz pali się zielone 0, jeżeli jest zapięty bieg pali się czerwone 1,2... Mam też niebieski wyświetlacz biegów...nie wiem na jaki się zdecydować.

Edytowane przez Mad Jaro

no no no ładnie żeś to wymyślił

Ciekawe .... opatentowac i kase robic  ;)

Diode na Shiftlight to bym wrzucił niebieską - najbardziej dają po oczach. Patrząc na całość aż mi ślinka cieknie tongue.gif

kiedy manufakturka?

Napisano (edytowane)

No poprawiłem troszeczkę efekt wizualny urządzenia, na razie zostaje wyświetlacz biegów dwu kolorowy (zielono-czerwony), oraz dioda ostrzegawcza czerwona superjasna.

20110218070.jpg

Wrzuciłem też krotki filmik taki przed smaczek finału.

www.youtube.com/watch?v=dy1ts8BtEc0

Edytowane przez Mad Jaro
  • Upvote 1

zajebiaszcze - pytam grzeczenie kiedy prodakszyn? bo ja nie zdazylem na twoja aukcje :D

powiedz jeszcze czy poza oilem bedzie to co kiedys a wiec ladowanie i paliwo?

jesli bedzie caly komplet to ja sie juz pisze!!

Zajebiste!! gratulacje!!

zajebiaszcze - pytam grzeczenie kiedy prodakszyn? bo ja nie zdazylem na twoja aukcje :D

powiedz jeszcze czy poza oilem bedzie to co kiedys a wiec ladowanie i paliwo?

jesli bedzie caly komplet to ja sie juz pisze!!

Zajebiste!! gratulacje!!

Tak będzie wszystko, a może nawet uda się coś jeszcze upchać.

Co do robienia tego to musiałbym się zastanowić, jak już to bez tego panelu bo to pochłania mnóstwo czasu i powiem szczerze nie chciało by mi się jeszcze taki jeden robić.

Na dzień dzisiejszy na pewno będzie do sprzedania jeden taki zestaw, czyli zrobiona płytka program, czujniki i okablowanie - reszta do zrobienia we własnym zakresie.

Co do kosztów to musiałbym to wszytko policzyć czy sie bedzie kalkulować: cześci, zrobienie płytki etc. to są nie małe koszta. Na tą chwile moge spokojnie powiedzieć, że w ten projekt włożyłem juz duzo kaski nie licząc drobiazgów, ktore też kosztują no i pracy włożonej w to.

Pożyjemy zobaczymy. Może jakby było więcej chętnych powiedzmy z 10 osób to bym pomyślał.